O plochej Zemi a o konferencii v Poprade

PLOCHÁ ZEM

Práve som na Netflixe dopozeral dokument Behind the Curve o ľuďoch, ktorí si myslia, že Zem je plochá. V USA sú ich už státisíce a toto obskúrne hnutie naberá rýchlo na sile. A nie, nejde o recesiu. Predpokladám, že u nás ich zatiaľ veľa nebude (poznám len Emmu Drobnú a jej priateľa), ale nemali by sme sa príliš utešovať. Česká spoločnosť SCIO položila asi 3 000 maturantom hlásiacim sa na VŠ v teste otázku, či je pravdivé tvrdenie: „V lete je u nás teplejšie ako v zime, pretože Zem sa nachádza bližšie k Slnku“. Takmer polovica z nich (48,6 %) odpovedala „áno“. Uznávam, nie je to to isté, ako veriť v plochú Zem, ale predsa… (Zem je k Slnku najbližšie v čase, keď je u nás zima a ročné obdobia sú spôsobené náklonom zemskej osi, nie vzdialenosťou od Slnka.)

VYPREDANÉ

Trojdňová učiteľská konferencia Učíme pre život usporiadaná Indíciou, n. o. sa koná každoročne už 12 rokov. Bol som zatiaľ na všetkých a mohol tak postupne sledovať jej pozoruhodný vývoj. Z roka na rok rástol počet účastníkov, množstvo programu, ale aj jeho pestrosť a kvalita. Tento rok avizovali organizátori už začiatkom roka, že prihlasovanie bude spustené 15. januára o 21:00. To, čo sa následne udialo, možno považovať za malý zázrak: 400 miest v Poprade sa vypredalo za 15 hodín, teda de facto za jednu noc! Všeličo je v našom školstve v zlom stave, ale to, že sa stále nájdu stovky učiteľov, ktorí sa doslova pretekajú o účasť na víkendovej odbornej konferencii, to by nám mohlo dodávať aspoň trochu nádeje. Vidíme sa v Poprade, priatelia!

NEROZMÝŠĽAJ, PRACUJ!

Chystám si prednášku do Popradu o tom, že by sme mali v škole učiť žiakov myslieť. Prechádzam pritom svoje záznamy z hospitácií a návštev škôl a nachádzam skutočné perly. Napríklad: „Angelika, nerozmýšľaj, pracuj!“ (hovorí učiteľka žiačke). Alebo: „Naše predmety sú pomerne obľúbené, lebo im netreba rozumieť.“ (hovorí učiteľka dejepisu a občianskej náuky).

O plochej Zemi a o konferencii v Poprade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top