Politika 22. január 2020

Alfou a omegou dneška je vymeniť vládu

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Chceli sme sa vyhnúť Bugárovej tretej vete, hovorí v rozhovore líder Maďarskej komunitnej spolupatričnosti Gyula Bárdos.
Chceli sme sa vyhnúť Bugárovej tretej vete, hovorí v rozhovore líder Maďarskej komunitnej spolupatričnosti Gyula Bárdos.
Jaroslav Daniška

Jaroslav Daniška

Alfou a omegou dneška je vymeniť vládu

Poďme hneď k jadru veci: Maďari sú pred týmito voľbami rozdelení a rozhnevaní, zdá sa, akoby ste sa navzájom až nenávideli.

To nie je pravda. Sme naozaj veľmi rozpoltení, nie som tomu rád, nie je to zdravé, delí nás to naprieč rodinami a to nie je dobre. Ale nenávisť to nie je. Som veriaci človek, nikdy som nenávisť v politike ani inde nepestoval. Máme ale iné názory, ja a Béla Bugár reprezentujeme odlišné strany.

Ste trochu zvláštny prípad, boli ste kedysi blízky Bélovi Bugárovi, čakalo sa, že s ním pôjdete hneď na začiatku aj do Mosta, a dnes vediete opačnú kandidátku.

Pred časom nás dokonca považovali za dvojičky. Mali sme spoločnú minulosť, bol som kedysi hovorcom MKDH, kde bol Bugár predsedom, potom sme boli v SMK, ale naše cesty sa rozišli. Volali ma, mal som rôzne ponuky, ale odmietol som. Stranu Most-Híd som považoval od začiatku za biznis-stranu. Radšej som volil ťažšiu cestu.

Zaujímavá je ešte jedna vec, ktorú máte spoločnú s Bugárom – vy ste vždy mali dobrý imidž, nespájal sa s vami maďarský nacionalizmus, podobne to bolo aj s Bugárom, ktorého mali Slováci dlhodobo radi. Prečo je dnes medzi vami taký rozdiel?

Aby ste to nechápali zle, my spolu nesúhlasíme, ale žiadnu nenávisť voči Bugárovi nepestujem, keď sa stretneme, podáme si ruky, nikdy som ho nenazval zradcom, dával som si na to pozor. Iný názor a nesúhlas s ním nemá viesť k nevraživosti.

Dotkli ste sa ale veci, na ktorú by som rád zareagoval a povedal svoj názor. Slovenskí novinári mali vždy v obľube Bélu Bugára, bol miláčikom médií, on sám tomu vedel pomôcť, keď napríklad vystupoval s valaškou v Markíze. Tak sa stalo, že vznikol obraz, že Bugár je dobrý Maďar. Ale to je problém, Maďarov by sme nemali deliť na dobrých a zlých. Bugár to vždy vedel využiť. V minulosti pozýval na kandidátku ľudí ako František Šebej či Lucia Žitňanská, dnes podsúva predstavu, že sú tu aj nejakí zlí Maďari, že keď budú v politike oni, slovensko-maďarské vzťahy sa zhoršia, straší orbanizáciou a podobne. Je to ale nezmysel.

Prečo ste sa nedohodli na spoločnom postupe do volieb?

Pretože sme otvorili otázku vzťahu k Smeru. Povedali sme, že chceme voličom pred voľbami povedať, že nepôjdeme so Smerom. Béla Bugár to odmietol povedať. Netvrdím, že všetko, čo urobil Bugár a Most, bolo len zlé. Problém sa začal po roku 2016, kým boli v Radičovej vláde, stáli na správnej strane, a potom urobili zásadnú chybu, keď si dali na bilbordy, že charakter rozhoduje.

Ale Bugár pred voľbami nesľúbil, že nepôjde so Smerom.

Neveril som vtedy, že do tej vlády Most vstúpi. Ale nie kvôli nemu, jeho natoľko poznám, neveril som, že do vlády s Ficom a Kaliňákom pôjdu ľudia ako Šebej, Žitňanská a ďalší, ktorých mal na kandidátke. Veľmi som sa sklamal, prehral som vtedy aj stávku. Hovorím to ale pre niečo iné. V médiách napriek tomu všetkému stále prežíva predstava, že Béla Bugár je ten dobrý Maďar a voči nám cítiť nedôveru.

Tak si rozoberme tú orbanizáciu. V čom sa líšite, čo si vy a vaša strana myslí o Orbánovi, v čom je rozdiel oproti Bugárovi a Mostu?

Malý kontext: Keď sme rokovali o spoločnom postupe do volieb, išlo o päť zaregistrovaných strán. Z nich tri navrhli, aby sme sa dohodli, že nebudeme spolupracovať po voľbách so Smerom, SNS, Kotlebovou a Harabinovou stranou. Nechceli sme podviesť voličov a vyhnúť sa tzv. Bugárovej tretej vete, aby mali voliči istotu. A to Bugár odmietol.

Takže problémom nebol pomer kandidátov pol na pol z jednotlivých strán alebo osoba Bélu Bugára na kandidátke, ale vzťah k Smeru?

Áno. Treba ale dodať, že predtým boli rokovania o spoločnej kandidátke medzi dvomi stranami, nastala vyostrená situácia, že Bugár chcel dohodu iba medzi dvomi stranami, SMK a Mostom, aby ostatné strany skončili mimo. Jediná strana, ktorú pripúšťal, bola satelitná strana Mosta-Híd – Maďarská kresťanskodemokratická aliancia, ktorá vždy robí všetko, čo oni, ale je zaregistrovaná a patrí medzi päť maďarských strán. Z piatich maďarských strán ale tri strany – Strana maďarskej komunity, Maďarské fórum a Spolupatričnosť – povedali „nie“ Smeru, bola to naša požiadavka. Trikrát sme rokovania preto prerušili. Viete, čo sa stalo potom? Z Mosta-Híd prišli s návrhom, aby sme odmietli spoluprácu aj s Matovičom. To bol koniec, výsledkom je dohoda bez Bugára a strany Most-Híd. Zvolili sme taký názov spoločnej volebnej strany, aby sa v ňom našla každá z týchto strán. Boli tam aj osobné veci, ale to, že sme sa nedohodli, to nie je naša vina. Pre nás je základom, aby došlo k výmene vlády.

Ešte raz sa chcem uistiť: Nedohodli ste sa nie kvôli osobe Bugára, aby nebol na kandidátke, ani kvôli pomeru pol na pol na kandidátke?

Požiadavka pol na pol nebola, Most-Híd navrhoval pomer 70 ku 30, stále si mysleli, že oni rozdávajú karty, akoby mali takú istú podporu ako predtým. Ale pozrite si výsledky komunálnych, regionálnych a európskych volieb, a dodám, aj prezidentské voľby, pretože keď som ja kandidoval v roku 2014, mal som viac ako päť percent, a teda viac ako Bugár minulý rok.

To ale nemožno porovnávať, nestáli ste proti sebe, boli to iné voľby.

Dobre, aj bez nich všetky tieto voľby hovoria, že Most nie je najsilnejší, nemôže si uzurpovať také postavenie. Ale sú tam aj osobné veci. Za stolom sedeli aj partneri, ktorým prekáža neoprávnené získanie akademického titulu a podobne.

Zaznela z vašej strany stola požiadavka, aby na kandidátke nebol osobne Béla Bugár?

Nie. Základnou požiadavkou bolo vymedziť sa voči Smeru a SNS. Aby mali voliči istotu, že so stranami tejto vlády do prípadnej vlády po voľbách nepôjdeme. Žiadna tretia veta, nič. Oni to odmietli povedať, to bol základ. Potom sme chceli prejsť na personálne otázky, aby to nebola kandidátka iba dvoch strán, ale všetkých. Nech si voliči vyberú, koho chcú v parlamente.

Ten chaos stále narastá, dnes predsa aj Bugár hovorí, že so Smerom po voľbách nepôjde.

Lebo zbadal, že to má negatívny dosah, najskôr sa nechcel vymedziť, teraz to už hovoria aj jeho ľudia, že sa musí vymedziť. Ale už je po funuse. Kto mu má veriť, veď keď bola téma na stole, hovoril inak.

Líši sa vaša strana oproti Mostu vo vzťahu k Viktorovi Orbánovi?

Strašiť orbanizáciou nemá opodstatnenie...

... ale ja nestraším, Orbána za viaceré veci dokážem oceniť.

V poriadku. Orbán na sneme Fideszu povedal, že „Pellegrini do toho“, že fandí Smeru. Bugár sa nechce vymedziť voči Smeru, vládne s nimi, ako môže strašiť orbanizáciou? Druhá nepravda je, že s každým sa vraj vedel Most-Híd dohodnúť, len nie so mnou, pretože mi mal zavolať niekto z Budapešti, aby sme sa nedohodli. Ale to nie je pravda. Mne osobne ani nám v strane nikto nevolal. Aj keby niekto volal, nemá to vplyv, ale ani nevolal. Problémom je, že niekto tu opäť hrá na tretiu vetu.

Ešte raz k tomu Orbánovi. Povedzte, čo robí dobre a s čím v jeho politike nesúhlasíte.

V prvom rade, Fidesz je členom tej istej politickej rodiny ako KDH, Most-Híd aj SMK – v Európskej ľudovej strane, aj keď situácia je vnútri taká, aká je. Orbán robí vynikajúcu rodinnú politiku. Podporuje mladé rodiny a rodinu v tradičnom zmysle. Oceňujem jeho politiku v otázke imigrácie. Aj to, že to spája s našou identitou a kresťanstvom. Súhlasím, že problémom bola politika nemeckej kancelárky Merkelovej. Ale sú veci, s ktorými nesúhlasím, napríklad centralizácia médií, prekáža mi, ako dopadol socialistický a bývalý komunistický denník Népszabadság, k čomu som sa aj verejne vyjadril. Ale ja kandidujem a chcem byť poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, chcem hájiť záujmy občanov Slovenskej republiky, v prvom rade občanov južného Slovenska, Maďarov aj tých, ktorí s nami na juhu žijú. Som mestským poslancom, už dnes by som ním nebol, keby ma nevolili aj Slováci, ktorí tam žijú. Slováci, ktorí žijú na južnom Slovensku, tiež doplácajú na dnešný stav.

V čom?

Keby sa napríklad diaľnica do Košíc stavala južnou trasou, bola by už hotová, bolo to politické rozhodnutie. Aj počas posledných štyroch rokov južné Slovensko zaostáva. Stále sú napríklad dotácie pre obce podľa nadmorskej výšky. To nie je normálne. Chápem, že na severe sú náklady na sneh, na juhu je ale problém so slnkom a teplom, dnešný stav je nespravodlivý. Alebo – Bugár hovorí, že dnešná koalícia bola pre záujmy Maďarov vynikajúca, najlepšia. Ale chýba nám menšinový zákon, prečo ho neschválili? Pozrite si štatistiky úmrtnosti, dostupnosť nemocníc a podobne, juh stále zaostáva. Nehovorím to preto, aby to išlo na úkor severu, chceme, aby to bolo spravodlivé pre všetkých.

Veľa sa špekuluje o záujmoch a postave Oszkára Világiho. Akú dnes zohráva rolu?

Nespochybňujem, že je to bohatý človek, ale s našou volebnou stranou nemá absolútne nič spoločné, pozrite si transparentný účet, nemáme od neho ani jeden cent. To nie je náš problém. Problémom bolo, čo urobil Béla Bugár po posledných voľbách a čo neurobil po vražde Jána Kuciaka. Potrebujeme zmenu, chceme dať šancu mladým.

Paradox je v tom, že aj to dnes Bugár hovorí, že mal odísť z vlády, a tiež sa vzdal miesta na čele kandidátky.

Jednotka nie je preto, že vie, že sa nedostane do parlamentu, a nechce byť za to zodpovedný. Jeho pozícia je, že buď som tam ja, alebo nikto. Ukázali to aj prezidentské voľby, už nemá takú podporu ako v minulosti. V európskych voľbách chýbalo SMK 400 hlasov, Mostu-Híd chýbalo niekoľko tisíc hlasov, aby sa dostali do Europarlamentu.

To je práve ono, aj dnes hrozí, že sa do parlamentu, tak ako minulý rok do EP, nedostane žiadna maďarská strana.

Som presvedčený, že my sa do parlamentu dostaneme. Vidím, koľko ľudí chodí na naše akcie a koľko na akcie Mosta-Híd. Pritom oni majú peniaze, vplyv, médiá. Ale Maďari a občania na juhu Slovenska chcú zmenu.

Aby ste mu nekrivdili, bol to Bugár, kto dosiahol koniec Fica a Kaliňáka vo vláde, pre personálnu zmenu vlády urobil napríklad viac ako Kiska.

Ja mu nekrivdím, ale musím vás opraviť, zmenu dosiahli občania a ulica. Ale je to tak, v tejto veci bol na tej správnejšej strane. Dá sa to povedať aj inak: Bugár má zásluhy, že doteraz je pri vláde Smer.

Skôr by som povedal, že Most-Híd nesie zodpovednosť za prijatie zlého zákona o voľbe policajného prezidenta.

V tom sa zhodneme. Preto chceme zmenu, cítim síce stále nedôveru, že bez Bélu Bugára sa tam nedostaneme, ale na našej kandidátke je veľa mladých ľudí, ktorí už niečo dokázali. Už prestaňte považovať Bugára za svojho miláčika.

To nerobíme, moja obava skôr je, že pre Maďarov ani pre Slovensko by nebolo dobre, keby sa žiadna maďarská strana do parlamentu nedostala.

Riziko tu je, ale radšej si vybrať ťažšiu cestu bez tretej vety.

Hypoteticky: Keby sa nedostala ani jedna maďarská strana do parlamentu, čo by znamenalo pre maďarský národ u nás, že by nemal svoju politickú reprezentáciu?

Túto možnosť nepripúšťam. Som presvedčený, že tam bude naša strana.  Uisťujem voličov, že nech sa tam dostane ktokoľvek z našich 150 kandidátov, ani jeden nebude podporovať Smer, bez ohľadu na to, či tam bude Robert alebo Peter.

Vy ste konzervatívny človek, ale v akom pomere sú konzervatívci a liberáli na vašej kandidátke?

Ťažko to povedať, myslím si, že je to vyvážené. Priemerný vek našej kandidátky je 43 rokov, okrem mňa a Zsolta Simona sú v prvej desiatke noví ľudia.

Spýtam sa takto: Prvá desiatka vašich kandidátov a niektoré témy – ako by títo ľudia hlasovali povedzme o potratoch?

Ja som za život, som veriaci katolík. Ale máme dohodu, že v týchto otázkach každý hlasuje podľa svojho svedomia. Myslím si, že v prvej desiatke je väčšina pro-life.

Registrované partnerstvá?

Podobne, tiež väčšina proti. Ja osobne mám jednoznačný názor, ale sme volebná strana zložená z viacerých strán. SMK je konzervatívna strana.

Zelená politika, ako sa formuje v Komisii Ursuly von der Leyenovej, váš názor?

Nie sme zelená strana, chceme chrániť životné prostredie, ale nechceme tejto téme podriadiť všetko. Tiež sa v tom budeme jednotliví kandidáti líšiť, sme otvorení.

Od roku 1998 a prvej Dzurindovej vlády platí pravidlo, že Maďari, ktorí sa stanú súčasťou vlády, neotvárajú tému autonómie. Akceptujete túto tradíciu?

Chceme zmeny v samosprávnom princípe, ktoré sa týkajú hraníc žúp, aby kopírovali prirodzené regióny, a chceme viac zdrojov pre samosprávy, ide len o princíp subsidiarity, hranice štátu meniť nechceme. Chceme žiť tu, máme tu svoje deti, vnúčatá, s rešpektom k ústave a zákonom Slovenska.

Nechajme teraz rozdiely medzi vami a Bugárom smerom k Ficovi a vláde, čo si myslíte o stave opozície? Ako vnímate ich spory?

Pozrite, Smer, SNS a Kotleba sú pre nás neprijateľní. Ostatné strany sú jediná alternatíva pre Slovensko. Chceme a budeme s nimi rokovať, inak sa zmeny nedočkáme. Máme spolu kontakt a sme pripravení na spoluprácu.

Časť voličov sa obáva, či môže vláda z väčšieho počtu strán a rôznymi vnútornými spormi dlhšie prežiť, váš názor?

O všetkom rozhodnú voliči. Osobne som presvedčený, že prevahu budú mať strany, ktoré chcú zmenu. Sú strany, kde máme isté obavy, napríklad Druckerova strana, ale aj tam si vieme predstaviť spoluprácu. Najmä keď základom vlády budú iné strany.

Všetci si pamätáme na Radičovej vládu, opozícia sa odvtedy do istej miery zmenila, sú v nej nové strany, ale predsa: neobávate sa, že zažijeme podobné spory a konflikty?

Treba sa poučiť, nikto nechce nestabilitu. Ale radšej mať vládu na dva roky, ako pokračovať vo vláde so Smerom. Myslím si však, že sme sa poučili. A po vražde Jána Kuciaka nemožno niektoré veci urobiť tak ako predtým. To sa so Smerom nedá. Alfou a omegou dneška je vymeniť vládu.

Podporí vás Viktor Orbán pred voľbami?

Nie. O nič sme nikoho nežiadali, nedostali sme žiadne peniaze, nič. Je pravda, že v minulosti povedal, že mu je politika SMK bližšia ako politika Mosta-Híd, že podporuje politiku na etnickom princípe, ale teraz nekandiduje SMK, ale volebná strana troch maďarských strán. Zsolt Simon alebo naši mladí kolegovia majú iný názor ako ja, za nás kandidujú aj ľudia, ktorí nie sú členmi žiadnej strany, je to iná situácia. Napokon, za nás kandiduje napr. József Nagy, bývalý politik Mosta-Híd, Zsolt Simon bol zakladateľom Mosta-Híd. V minulosti sme mávali okolo 4 percent, teraz sme širšie zoskupenie a kandidujeme ako volebná strana, spájame sa, preto som optimista.

Ešte otázka na vašu dcéru, herečku Judit Bárdos. Veľmi sa jej darí v Česku, je taká známa aj v Maďarsku?

Nie, pretože zväčša hrá v Komárne, v Bratislave a veľmi veľa natáča v Česku, takže sa to nedá porovnať. Som na ňu hrdý, ale je samostatná osobnosť, takže ju do kampane nijako neťahám. Aby som to povedal slovom, ktoré tak neradi počujete od nás Maďarov, je to autonómna osobnosť. (Smiech.) Najbližšie sme sa k sebe v kampani dostali, keď som kandidoval za prezidenta v roku 2014 a vedľa môjho volebného plagátu bol na jednom mieste v Bratislave aj plagát s reklamou na film Fair-play, kde hrala hlavnú úlohu. (Smiech.)

Foto: Andrej Lojan

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia