Hore

Fujifilm FUJINON XC 35mm F2

Ešte pred oficiálnou premiérou som dostal na otestovanie nový objektív Fujifilm. Mal som na to dva dni, tak som nenazbieral až toľko materiálu, koľko by som chcel. Ale stihol som ho krátko porovnať aj s XF 35/2 R WR.

Nový Fujinon je 35 mm objektív so svetelnosťou F2. Veď taký objektív už Fujifilm predsa má! Tento však nie je radu XF, ale radu XC, čo je základný rad objektívov, určený najmä pre modely X-T100/X-T200 a X-A7.

Konštrukcia objektívu je plastová, vrátane bajonetu. Výrobca tu tvrdo ide po čo najnižšej cene, aby si objektív mohli dovoliť aj tí, čo do techniky nechcú alebo nemôžu investovať väčšie sumy. Dizajnovo je to jednoduchý objektív, krátky valec s vrúbkovaným prstencom manuálneho zaostrovania. Je bez clonového krúžku, clona sa nastavuje z tela fotoaparátu.

Ohnisková dĺžka je 35 mm, uhol záberu zodpovedá plnoformátovému objektívu 52,5 mm, čiže ho smelo môžeme nazvať základný objektív. Optická sústava sa skladá z 9 prvkov v 6 skupinách. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 35 cm a mierka zväčšenia je približne 1:7. Priemer filtra je 43 mm. Rozmery objektívu sú 58,4×46,5mm, hmotnosť je 130g.







Fujinon XC 35mm F2 vs Fujinon XF 35mm F2

Porovnanie začnime tým, čo je zrejme na prvý pohľad. Obidva objektívy sú takmer zhodne veľké. Plastová 35-ka má valcovitý tvar, kovová sa v prednej časti zužuje. Je to preto, aby menej clonila optickému hľadáčiku fotoaparátov radu X-Pro. Rozdiel v konštrukcii sa prejavuje na hmotnosti, kovový model je o 40 gramov ťažší. Zaujímavé je, že obidva objektívy majú v optickej sústave 9 šošoviek zoradených v 6 skupinách. Možno tu máme rovnaký optický dizajn, len s inak kvalitnými šošovkami a antireflexnými vrstvami. To je ale len môj dohad.

Na kovovej 35-ke je užší prstenec zaostrovania, pretože musí dať priestor clonovému krúžku. Priemer filtra je u objektívov zhodných 43 mm. Testovaný objektív nie je utesnený (WR) a nemá EBC antireflexné vrstvy.

Objektív v praxi

Objektív som otestoval na fotoaparáte Fujifilm X-E3, na ktorom pôsobil trochu lacno (veď aj je lacný). Veľkostne je pre tento fotoaparát akurátny. Rýchlosť zaostrovania je veľmi dobrá, rovnaká ako u XF 35/2 R WR. Je o málo rýchlejší od XF 35/1,4 R, hlavne je ale tichší. Pri aktuálnom počasí mi však chýbala stabilizácia obrazu. Fujifilm by skutočne mal konečne implementovať IBIS do všetkých fotoaparátov, keď je väčšina objektívov bez optickej stabilizácie.

Optická kvalita

Fujifilm využíva korekciu chýb v RAW. Bežný užívateľ sa tak nikdy nedozvie, ako kvalitný objektív v skutočnosti je. Slabiny dokáže odhaliť Luminar 4, ktorý RAW nekoriguje automaticky. Tu sa ukáže výrazné súdkovité skreslenie, ktoré je u objektívu s touto ohniskovou dĺžkou prekvapujúce. Odhalia sa aj neostrejšie rohy, ktoré bývajú inak po korekcii orezané. Spätne som si cez Luminar 4 prekontroloval aj XF 35/2 R WR a aj XF 35/1,4 R, viď nižšie.


Fujinon XC 35/2. S korekciou chýb (Lightroom Classic CC).


Fujinon XC 35/2. Bez korekcie chýb (Luminar 4).

Pri clone f/2 je takmer po celej ploche kresba veľmi dobrá, mäkká kresba je v krajných rohoch. Už priclonenie na f/2,8 kresbe v rohoch pomôže. Najlepšie výsledky dosahuje objektív okolo clony f/7,1. To je kresba aj v rohoch dobrá a nemusíte ju riešiť ani pri fotení scén s množstvom jemných detailov. Pri zaostrení na najkratšiu vzdialenosť, pri otvorenej clone, je kresba mäkká, rovnako ako je tomu u objektívu na X100-kách. Objektív je potrebné pricloniť.

Ekvivalent 52,5 mm označujeme za základný objektív. Býva to vstup do sveta pevných skiel. Pri dobrej svetelnosti sa dá dosiahnuť aj výraznejšie rozostrenie. Preto bývajú základné objektívy používané aj ako portrétne. Z hľadiska podania perspektívy sú na portréty vhodnejšie dlhšie ohniská, ale keď nemáte na výber, tak aj záklaďák odvedie dobrú prácu. Testovaný objektív vie pekne rozostriť pozadie pri snímaní detailov. Zvláda to aj u klasického portrétu (hlava+hruď). Pri celej postave už efekt rozostrenia nie je tak výrazný.


Fujinon XC 35/2 poslúži aj ako slušný portrétny objektív. To bude asi hlavný dôvod, prečo si ho amatérsky fotograf kúpi.


Aj keď objektív nemá EBC antireflexné vrstvy, ako drahší model s rovnakými parametrami, reflexov sa báť nemusíte. Trápil som ho fotením do slnka, pod rôznymi uhlami. Väčšina fotografií bola bez reflexov. A tam, kde sa nejaký objavil, bol malý.

Občas sa v protisvetle, na hranách, v najkrajnejších rohoch objaví malá chromatická chyba.


Absencia EBC antireflexných vrstiev sa nepodpísala na zhoršení odolnosti proti vzniku reflexov. Jeden z mála záberov so slnkom v obraze, kde sa nejaký reflex objavil.

Fujinon XC 35/2




Zľava Fujinon XC 35/2 XF, 35/2 R WR a XF 35/1,4 R.

Objektív som krátko porovnal aj s XF 35/2 R WR a XF 35/1,4 R. Prikladám fotografie nafotené s plne otvorenou clonou.


Fujinon XC 35/2, clona f/2. S korekciou chýb (Lightroom Classic CC).


Fujinon XC 35/2, clona f/2. Bez korekcie chýb (Luminar 4).

Fujinon XF 35/2 R WR

Optická sústava obidvoch objektívov má skutočne asi rovnakú schému. Ako si inak vysvetliť prakticky rovnaké výrazné súdkovité sférické skreslenie a porovnateľnú neostrosť v rohoch. Celkovo je ostrosť porovnateľná s XC 35/2, drahší objektív má o málo lepší mikrokontrast.


Fujinon XF 35/2 R WR, clona f/2. S korekciou chýb (Lightroom Classic CC).


Fujinon XF 35/2 R WR, clona f/2. Bez korekcie chýb (Luminar 4).

Fujinon XF 35/1,4 R

Tak tento objektív Luminar 4 pozná. Alebo nie je v RAW vôbec korigovaný. To by znamenalo, že má minimálne sférické skreslenie. Kresbu v rohoch má lepšiu aj pri plne otvorenej clone. Od f/4 v rohoch o triedu prevyšuje obidva objektívy so svetelnosťou F2. Celkovo je ostrejší a naviac má príjemnejšie teplejšie podanie farieb.


Fujinon XF 35/1,4 R, clona f/2. S korekciou chýb (Lightroom Classic CC).

Záver

Fujinon XC 35mm F2 je plasťáčik do morku kostí. Nesmiete ho ale podceňovať, pod plastovou schránkou sa ukrýva prekvapujúco dobrá optika. Stavím sa, že sa ku kúpe nechajú zlákať aj náročnejší užívatelia, ktorí pokukujú po XF 35/2 R WR, ale nechce sa im do nej investovať, lebo vedia, že ju použijú len občas. Zaujímavé, ako sú si tieto dva objektívy podobné. Drahší objektív je len o chlp lepší. Obidva prekonáva XF 35/1,4 R.

Nad kúpou tohto objektívu netreba váhať. Je málo takto lacných objektívov s tak dobrým optickým výkonom. Cenovo najdostupnejší pevný objektív Fujifilm umožní začiatočníkom fotografovať za zhoršených svetelných podmienok, ale hlavne sa vyhrať s malou hĺbkou ostrosti. Hodí sa na fotenie portrétov i detailov. Výborný je po priclonení, využitie má tak aj pri fotení krajiny a architektúry, ak danej scéne vyhovuje uhol záberu. Pomerne veľké je sférické skreslenie, nie úplne typické pre 35 mm objektív. Väčšina budúcich užívateľov tohto objektívu sa o tom ale nikdy nedozvie, pretože Fujifilm používa softvérovú korekciu chýb aj v súboroch typu RAW.

Objektív bude k dispozícii koncom Februára za MMOC 199€. Zaslúži si minimálne ocenenie Tip redakcie za dobrý pomer cena/výkon. Lacných prime objektívov sa dúfam dočkáme viac.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bobo222
2020-01-23 11:28:20
Pre mňa je výsledok jasný, rád som si priplatil za 35/1,4. U číňankov za slušných 360 euro.
 
smarek
2020-01-23 12:50:44
konecne nieco vysokosvetelne a "lacne" pre Fujifilm
 
marcus_labeo
2020-01-23 13:36:19
príspevok od: bobo222
Pre mňa je výsledok jasný, rád som si priplatil za 35/1,4. U číňankov za slušných 360 euro.
Tak toto u Číňanov bude za 150, takže odstup zostane zachovaný.
 
marcus_labeo
2020-01-23 13:40:48
príspevok od: smarek
konecne nieco vysokosvetelne a "lacne" pre Fujifilm
Jj, ono ani XF verzia nebola drahá, na eglobale je pod 300 eur, ale toto bude (ak to trochu časom zlacnie) za polovicu. Z môjho pohľadu dobrý počin, utesnenie je na XF verzii zbytočné, ak nemá človek aj utesnené telo (čo X-T200, X-E3, X-T30 nemajú), clonový krúžok tiež nie je nevyhnutný (väčšine konkurencie to tiež nemá a nie je problém), jedine ten plastový bajonet mi trochu vadí (už som tak jeden objektív zlikvidoval). Ale pri danej veľkosti a hmotnosti 35ky ani to nie je obrovský problém.
Proste ideálny doplnok k nižším modelom Fuji.
 
bobo222
2020-01-23 16:12:43
príspevok od: marcus_labeo
Jj, ono ani XF verzia nebola drahá, na eglobale je pod 300 eur, ale toto bude (ak to trochu časom zlacnie) za polovicu. Z môjho pohľadu dobrý počin, utesnenie je na XF verzii zbytočné, ak nemá človek aj utesnené telo (čo X-T200, X-E3, X-T30 nemajú), clonový krúžok tiež nie je nevyhnutný (väčšine konkurencie to tiež nemá a nie je problém), jedine ten plastový bajonet mi trochu vadí (už som tak jeden objektív zlikvidoval). Ale pri danej veľkosti a hmotnosti 35ky ani to nie je obrovský problém.
Proste ideálny doplnok k nižším modelom Fuji.
Tak áno, je to bez diskusie svetelné lákadlo, jak má konkurencia lacné padiny, tak aj Fuji sa patrilo mať niečo podobné, ako lacnú lajnu. Keby takto vyhodili aj 23/2 v tej cene, neváham ani sekundu.
 
bobo222
2020-01-23 16:16:09
Keby vyhodili 23/2 v podobnej cene, neváham ani sekundu.
 
z80
2020-01-23 20:02:10
AP-S Nikkor 35mm f/1,8 DX ma kovovy bajonet a mensie skreslenie, pricom ma stal tiez nieco pod 200€ (teraz sa da kuúpit od 139 €). Pri optickom hladaciku v zrkadlovke sa nedalo tak "odrbavat" a spoliehat sa na korekciu vo fotaku.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované