Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Je lepšie nízkotučné alebo polotučné? Tento druh mlieka môže spomaliť starnutie DNA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pri výbere mlieka máme viacero možností. Buď si vyberiete plnotučné alebo zo strachu o svoju postavu siahnete radšej po tom, ktoré obsahuje menej tuku. Znamená však nízky obsah tuku automaticky aj lepšie zdravie pre ľudský organizmus?

Najnovšia štúdia prichádza so zaujímavým zistením, ako mlieko môže ovplyvniť starnutie DNA. Závisí od druhu, ktorý si vyberieme. Údajne pitie odstredeného mlieka namiesto polotučného môže spomaliť starnutie DNA. Zistenia sú publikované vo vedeckom časopise Oxidative Medicine a Cellular Longevity.

Čítajte tiež: 4 ingrediencie, ktoré výrazne pomôžu potlačiť zápal v tele a mozgu: Zbohom oslabené telo!

Čím viac tuku, tým starší vek DNA

V štúdii, ktorej sa zúčastnilo takmer 6 000 ľudí, vedci analyzovali gény účastníkov a pýtali sa ich na ich stravu a na to, aké druhy mlieka pili. Vek DNA sa dá zistiť podľa dĺžky určitých častí chromozómov, ktoré s vekom klesajú. Vedci zistili, že každé jedno percentuálne zvýšenie obsahu tuku v mlieku, ktoré niekto vypil, spôsobilo DNA staršie približne o štyri roky! 

Odborníci naznačujú, že tí, ktorí pijú mlieko s približne 0,3% tuku by mohli ostať dlhšie mladí ako tí, pijúci mliečny nápoj, ktorý má 3,6% tuku. Vedci štúdie sa domnievajú, že nasýtený tuk v mlieku stresuje bunky, poškodzuje ich a prispieva k smrti tkanív v tele. Nemohli však dokázať svoje zistenia a to, že odstredené mlieko môže zabrániť starnutiu DNA, keďže sa zameriavali iba na účinky, nie na príčiny.

Vedúci štúdie profesor Larry Tucker povedal: „Bolo prekvapujúce, aký veľký bol rozdiel. Ak sa chystáte piť mlieko s vysokým obsahom tukov, mali by ste si byť vedomí, že to bude mať nejaké následky.

Vplyv tuku na dĺžku telomérov

Pri výskume boli použité údaje z Národného prieskumu zdravia a výživy, pričom boli vyplnené dotazníky od celkom 5 834 dospelých. Vedci z univerzity Brigham Young University v Utahu sa tiež zaoberali biologickým vekom ľudí, čo predstavuje vyjadrenie toho, koľko škody sa nahromadilo v rôznych bunkách a tkanivách v tele. Pozreli sa na dĺžku telomérov, čo sú drobné štruktúry nachádzajúce sa na koncoch každého z našich chromozómov, ktoré nesú DNA. Pôsobia tak, že zabraňujú rozštiepeniu chromozómov. 

S pribúdajúcim vekom tieto teloméry klesajú, naša DNA sa stáva nestabilnou a jej schopnosť produkovať zdravé mladé tkanivá sa znižuje. Aj keď skutočný vek je kľúčovým faktorom, ktorý zodpovedá dĺžke telomérov, iné faktory životného štýlu ich môžu poškodiť a skrátiť. Napríklad fajčiar má kratšie teloméry ako nefajčiar, pretože toxíny v cigaretách spôsobujú poškodenie buniek.

Je lepšie nízkotučné alebo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci tvrdia, že pri každom jednom percentuálnom náraste konzumovaného mliečneho tuku boli teloméry kratšie o 69 párov báz (ide o jednotku DNA). To sa premietlo do ďalších štyroch rokov biologického starnutia. Výpočet bol založený na skutočnosti, že každý ďalší rok chronologického veku "odrezal" 15,3 bázových párov z telomérov v DNA účastníkov.

Medzi tým tí, ktorí pili plnotučné mlieko, a tí, ktorí si dali mlieko s nulovým obsahom tuku bol rozdiel 145 párov bázy báz, čo je cca deväť rokov. Necelá tretina dospelých uviedla, že konzumuje plnotučné mlieko a ďalších 30% uviedlo, že pili mlieko s dvoma percentami tuku. Jeden z 10 ľudí v štúdii konzumoval mlieko s 1% tuku  a ďalších 17% pilo beztukové mlieko. Asi 13 percent nepilo vôbec žiadne kravské mlieko.

Je za tým zápal? 

Čo môže byť za týmito zisteniami? Napríklad konzumenti mlieka s vysokým obsahom tukov častejšie konzumujú nasýtené tuky. Samotné mlieko obsahuje asi dve tretiny nasýtených tukov, ktoré by mali ľudia zmierniť. Predpokladá sa, že nasýtený tuk vyvoláva v tele zápal, mení črevné baktérie a zvyšuje oxidačný stres na bunkách, čo je poškodenie DNA vyvolané tukom, ktoré môže viesť k chorobám.

Autori napísali: „Zdá sa, že spojitosť mliečneho tuku a bunkového starnutia identifikované v tomto výskume bolo pravdepodobne spôsobené čiastočne zvýšeným zápalom a oxidačným stresom spôsobeným zvýšenou spotrebou nasýteného tuku.“

Výskum prekvapivo zistil, že ľudia, ktorí nepili žiadne mlieko, žili dlhšie ako tí, ktorí konzumovali nízkotučné mlieko.

Profesor Tucker uviedol, že zistenia štúdie podporujú súčasné stravovacie smernice, ktoré povzbudzujú dospelých, aby konzumovali mlieko s nízkym obsahom tuku, beztukové alebo to s jedným percentom tuku ako súčasť zdravej výživy. Ako dodal na záver, nie je zlé piť mlieko. No treba si vybrať správny druh mlieka. 

Viac o téme: PotravinyMliekoNízkotučné mliekoPolotučné mlieko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9