StoryEditor

Film o tejto krajine, ľuďoch, moci a o (bez)charakteroch: Sviňa mieri do kín. Pozrite si prvú ochutnávku

22.01.2020, 09:01
Autor:
ipip
Sviňa sa odohráva vo svete vysokej politiky, mafie bielych golierov, zločinu a veľkých peňazí.

Do slovenských kín mieri Sviňa: film, ktorý vznikol na základe knižnej predlohy rovnomenného bestselleru Arpáda Soltésza. Pod scenár, réžiu a produkciu sa podpísali výrazné osobnosti súčasnej slovenskej kinematografie Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann.

V galérii si pozrite prvú ochutnávku aktuálnej filmovej novinky:

​Sviňa sa odohráva vo svete vysokej politiky, mafie bielych golierov, zločinu, obchodu s bielym mäsom a veľkých peňazí. Bestseller Arpáda Soltésza odhalil ako funguje moc, aké násilie sa okolo nás odohráva vrátane obchodu s neplnoletými dievčatami v resocializačných zariadeniach a ich brutálnym zneužívaním.

„Umenie možno nemá moc zmeniť svet, ale máme stále slobodu vysmiať sa ľudskej hlúposti,” povedala Mariana Čengel Solčanská. „Sviňa je film, cieľom ktorého nie je súdiť či nebodaj odhaľovať utajované skutočnosti, ale priniesť dobrý divácky zážitok,” hovorí Rudolf Biermann."

Rudolf Biermann vyprodukoval viac ako tridsať divácky úspešných a oceňovaných filmov, medzi jeho najznámejšie spolupráce patria tie s Martinom Šulíkom, Matejom Mináčom, Jiřím Menzlom či Agnieszkou Holland, z posledných snímok je to Tlmočník alebo Sklenená izba. Film Sviňa je jeho režisérskym debutom.

​„Rozhodli sme sa tvoriť žánrový film, ktorý hovorí nielen o tejto krajine, ale aj o ľuďoch moci a ich charakteroch. To, že film pripomína našu skutočnú realitu a objavujú sa tu postavy nápadne pripomínajúce gaunerov najhrubšieho zrna, je len nešťastná náhoda,” dodáva Biermann.

Trailer k filmu si pozrite vo videu:

O filme

Malebnú krajinku kdesi pod horami ovládajú vysokopostavení zločinci, ľudia prepojení politikou, mafiou, ale aj s políciou, súdmi a veľkými kšeftami. Závislá tínedžerka zmizne z resocializačného centra, no nikomu nechýba. O nútenom sexe a drogách chce povedať na polícii, ale pošlú ju preč. Vyhľadá novinára, ktorý sa pustí do rozplietania neuveriteľnej chobotnice zločinu, mafie, vydierania.

Talentovaný politik sa stane Predsedom a ovládne celú krajinu, pretože kto má moc, má pod palcom aj políciu aj štátne obchody. Z malého veksláka sa stáva veľký vydierač, ktorý s ľuďmi narába ako so šachovými figúrkami. Lenže môže pravda prežiť, medzi ľuďmi, ktorým ide o prachy a moc? Alebo sa boh peňazí neštíti ani vraždiť? 

Zdrogované dievčatá sa stávajú hračkami vplyvných mužov z mafie i najvyšších miest politike. Vo veľkom biznise sa tu točia peniaze, vydieranie je len iný spôsob obchodu. A moc je ten najlepší spôsob, ako chrániť svojich ľudí pred políciou a súdmi. Ak máš moc, môžeš všetko. V tejto krajine sa niektorí budú mať dobre.

Snímka vznikala v Bratislave, Nitre, Trenčíne Šamoríne a v ich blízkom okolí. Mafiána si zahral Jozef Vajda. “Hrám postavu Lola Wagnera, veľkopodnikateľa s metódami, ktoré presahujú hranice normálneho podnikania. Nekategorizujem to len na našu spoločnosť. Tieto praktiky fungujú vo všetkých iných krajinách, v okolitých a vyspelejších,” povedal herec.

​​Film sa prezentuje tým, že reflektuje súčasnú dobu, ktorú žijeme a neohliada sa na ňu s odstupom niekoľkých rokov. Slávnostná premiéra nového slovenského filmu Sviňa sa uskutoční už 6. februára v Bratislave.

Sviňa

  • Orig. názov: Sviňa
  • Žáner: triler
  • Krajina: Slovenská republika
  • Réžia: Mariana Čengel Solčanská, Rudolf Biermann
  • Scenár: Mariana Čengel Solčanská, Rudolf Biermann
  • Hrajú: Jozef Vajda, Marko Igonda, Dano Heriban, Gabriela Marcinková, Diana Mórová, Braňo Bystriansky, Szidi Tobiasz, Jakub Rybárik, Mária Schumerová, Dana Droppová, Petra Dubayová, Andrej Remeník
  • Hudba: Vladimír Martinka

01 - Modified: 2018-03-31 22:28:15 - Feat.: 0 - Title: Investigatívny novinár Arpád Soltész: Mafia nebola tak blízko premiérovi ani za Mečiara 02 - Modified: 2017-03-03 09:03:05 - Feat.: 0 - Title: Maroš Kramár: Fico je dokonalejší Mečiar. Nič tu nefunguje a oni sa nám smejú 03 - Modified: 2017-04-18 10:27:46 - Feat.: 0 - Title: Nechceli sme, aby si ľudia mysleli, že Únos vznikol na politickú objednávku 04 - Modified: 2019-10-17 08:25:23 - Feat.: 0 - Title: Autorka Únosu pripravuje nový slovenský film Sviňa. Vznikol podľa bestselleru novinára Soltésza
01 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 23:24