Pri nosičoch nejde len o typ, ale aj o vhodný „posed“ bábätka

Ponuka nosičov pre deti je čím ďalej, tým väčšia a pre rodičov je čím ďalej, tým náročnejšie zorientovať sa v nej. V tomto článku vám sprehľadníme ponuku ergonomických nosičov.

shutterstock_691969714-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Vek, ktorý pri nosičoch uvádzajú výrobcovia, je často zavádzajúci. Rovnako tak kilogramy, ktoré môže nosené dieťa mať. Ide totiž o maximálnu nosnosť výrobku, nie o vek/kilogramy, pri ktorých bude dieťaťu nosenie príjemné a vhodné.

Každé dieťa má nôžky inej dĺžky, takže preň maximálna šírka nosiča (od kolena ku kolenu) bude vhodná v iný čas. Rovnako to platí aj pre minimálny vek a minimálnu hmotnosť dieťaťa – to, že sa do nosiča dá bábätko vložiť, neznamená, že je v ňom správne usadené (t. j. v súlade s jeho psychomotorickým vývojom). Dieťa totiž musí byť vždy v ergonomickej polohe. Pozor, poloha čelom vpred nie je vhodná pre žiadnu vekovú kategóriu!

Niektoré nosiče majú príliš úzku látku medzi kolienkami – nedosiahnu od kolena ku kolenu, iné zasa príliš nízky chrbtový panel – nesiahajú dieťaťu až po krk. Pre krátke nosenie sediacich detí kratší panel neprekáža, ale dieťa sa v takom nosiči nevyspí. Pre nesediace bábätká je to úplne nevhodné.

Vždy kontrolujte výšku chrbtového panelu súčasne s umiestnením dieťaťa do nosiča – to znamená, že dieťa musí mať kolienka vyššie než zadoček, podsadenú panvu a zadoček má presahovať cez bedrový pás. (Bedrový sa len volá, na rozdiel od nosenia v detskej sedačke ho musíte mať pri nosení bábätiek vyššie – napríklad aj nad pásom, aby ste docielili správnu pozíciu. Čím je dieťa staršie, tým nižšie sa bedrový pás zapína.)

Nosiče sú ďalej roztriedené podľa rôznych kritérií, niektoré kategórie sa prekrývajú.

ŠATKOVÉ NOSIČE

Nosiče vyrobené zo šatky na nosenie detí.

Skvelý kompromis medzi rýchlosťou nasadenia (nosič) a pohodlnosťou pre dieťa i rodiča (šatka).

Mnoho druhov je vhodných už od narodenia a niektoré typy unesú aj štvorročné deti.

Šatkové nosiče typu Mei Tai

Nosiče predviazané z pevnej šatky. Najpohodlnejší z nosičov pre rodičov – nikde nič netlačí. Viazanie je troch zdĺhavejšie než pri iných typoch nosičov.

Pozor, niektoré nie sú vhodné pre novorodencov!

Šatkový nosič s bedrovým pásom na zapínanie

Hybridný nosič, ktorý urýchľuje nasadzovanie dieťaťa a ponecháva pohodlné ramenné popruhy – tie sú buď látkové, alebo vystužené, zakončené šatkovými cípmi.

Šatkový nosič na zapínanie

Najrýchlejší spôsob nasadenia dieťaťa. Materiál nosiča zároveň zaručuje dobrú prispôsobivosť telíčku dieťaťa. Existuje mnoho druhov, niektoré sú vhodné už od narodenia, iné bez ťažkostí unesú aj štvorročné dieťa.

Ak hľadáte jeden výrobok, v ktorom chcete nosiť dieťa od narodenia až do konca obdobia nosenia, a zároveň nechcete šatku, zvoľte šatkový nosič.

Čítajte tiež:

LÁTKOVÝ (PEVNÝ) NOSIČ

Nosič vyrobený z bavlneného plátna alebo funkčných materiálov s výplňou.

Najmenej prispôsobivý variant nosenia detí – nosič sa musí veľmi dobre nastaviť a byť vyrobený veľmi umne, aby v ňom bábätko bolo stále v správnej pozícii. Samozrejme, existujú aj skutočne efektívne látkové nosiče.

Látkový nosič od narodenia

Všeobecne nie sú látkové nosiče pre novorodencov ideálne – nedokážu dokonale zaistiť ich hlavičku a tesne neobopnú ich zatiaľ nespevnené telíčka. Ak hľadáte nosič už pred pôrodom, poobzerajte sa radšej po inom type.

Ak už bábätko doma máte, vyberajte z nosičov, ktoré sú označené ako vhodné od narodenia aj bez vložky (hoci má už bábätko napríklad päť týždňov).

Látkové nosiče od 4 do 6 mesiacov

Klasické látkové nosiče. Patria sem aj nosiče, do ktorých môžu ísť deti, čo už udržia hlavičku. Aj v tejto kategórii platí, že šatkový nosič by bol vhodnejšia voľba.

Látkový nosič pre batoľatá

Nosiče skvelé na výlety s chodiacimi deťmi. Patria sem nosiče, do ktorých môžu ísť deti, ktorý už samy sedia. Ak potrebujete nosič len občas, tento je ideálny.

Ak chcete nosiť viac (aj doma na uspávanie) a dlhší čas (celodenné výlety), pozrite sa aj na šatkové nosiče.

Látkové nosiče rastúce

Nosiče skvelé z ekonomického pohľadu. Na občasné nosenie počas veľkej časti nosiaceho obdobia sú ideálne. Existujú aj rastúce šatkové nosiče.

Nech už si vyberiete ktorýkoľvek nosič, dbajte na jeho správne nastavenie, aby bolo bábätko vždy v ergonomickej pozícii.

8.2.2024 4:00| autor: Lucie Machutová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist