korková zátka
Galéria (11) Zdroj: archív redakcie

8 šikovných nápadov, ako doma využiť korkovú zátku

Korková zátka ponúka okrem svojej pôvodnej funkcie mnoho možností, ako ju v domácnosti prakticky využiť. Prinášame vám niekoľko tipov.

 

Galéria

korková zátka
korková zátka
korková zátka
korková zátka
korková zátka
korková zátka
korková zátka
korková zátka

Namiesto sťahovacej pásky

Plastové sťahovacie pásky najčastejšie využívame na uchytenie káblov alebo na vzájomné zviazanie viacerých káblov dohromady. Ako náhradné riešenie si však môžete vyrobiť vlastné sťahovacie pásky, a to z plastového korku a pevnejšej gumičky. Do zátky stačí urobiť dve diery, prevliecť gumičku, urobiť na nej uzol a hotovo.

korková zátka
Korok s gumičkou na sťahovanie (foto: Miro Pochyba)
korková zátka
Korok s gumičkou na sťahovanie (foto: Miro Pochyba)

Vinársky veniec

Polystyrénový veniec natrieme bledohnedou farbou, aby cez prípadne medzery medzi zátkami nekričala jeho biela farba. Na veniec lepíme tavnou pištoľou korkové zátky. Na záver ho ozdobíme červenými stuhami.

korková zátka
Veniec z korkových zátok (foto: Jana Ardanová)

Uzáver na vrecká

Otvorené obaly s koreninami alebo semienkami, ktoré vám ostanú z prvej tohtoročnej sejby na opakovanú sejbu, môžete uzavrieť aj pomocou korkovej zátky. Stačí do nej urobiť na jednej strane hlbší zárez pomocou noža a uzavrieť ňou pootvárané obaly so zvyšným obsahom.

korková zátka
Korkové uzávery na vrecká

Vzduchotesná zátka

Syntetické vínové zátky sú skvelé na čiastočné utesnenie použitého silikónu. Stačí vŕtačkou s vrtákom ∅ 8 mm urobiť do zátky asi 2,5 cm hlboký otvor. Korok tak dokonale poslúži ako vzduchotesné tesnenie.

korková zátka
Vzduchotesný korkový uzáver (foto: Miro Pochyba)

Na bavlnky a špagáty

Zátky šikovne využijete aj na udržanie poriadku v zásuvke so špagátmi či bavlnkami. Ak potrebujete ich nastrihané zvyšky šikovne uskladniť, aby sa medzi sebou nezauzlili, naviňte ich na korkové zátky. Koniec špagátu zasuniete do malého zárezu v zátke.

Korkové zátky
Korkové zátky na špagáty (foto: Jana Ardanová)

Pomocník na slúchadlá

Ak sa vám stratilo originálne puzdro na slúchadlá od mobilu, nezúfajte. Šikovného pomocníka, vďaka ktorému sa vám už v taške viac nezauzlia, si ľahko zhotovíte aj z obyčajnej korkovej zátky. Z jednej strany zátky vytvorte dieru na vloženie tzv. jacku a z druhej strany urobte zárez, do ktorého zasuniete konce so slúchadlami.

korková zátka
Pomocník na slúchadlá z korkovej zátky (foto: Miro Pochyba)

Menovky z korku

Ostrý špic nožníc opatrne vtlačte do korkovej zátky, vhodná je i jej plastová imitácia. Stačí približne 1 cm hlboko. Na zátku napíšte vodoodolnou fixkou názvy rastlín, ktoré budete vysievať či vysádzať. Do zhotoveného otvoru zapichnite špajľu.

korková zátka
Menovky z korku

Podložka pod nábytok

Kúsok korkovej zátky môžete použiť na podloženie nábytku alebo nohy stoličky na jej lepšiu stabilitu. Priložte zátku k nohe stoličky, ktorá je kratšia ako ostatné, ceruzkou na zátke označte výšku budúcej podložky (1). Pomocou zalamovacieho noža zo zátky odrežte vymeranú výšku podložky (2) a následne ju pomocou lepidla nalepte na nohu stoličky (3). Stoličku môžete na chvíľu zaťažiť svojou váhou, aby podložka lepšie priľnula k povrchu stoličky.

korková zátka
Podložka pod nábytok z korkovej zátky
korková zátka
Podložka pod nábytok z korkovej zátky
korková zátka
Podložka pod nábytok z korkovej zátky

Pochváľte sa aj vy!

Ukážte svoju vychytávku aj ostatným čitateľom. Svoje nápady a tipy môžete posielať na redakčný email uss@jaga.sk

FOTO: Jana Ardanová, Miro Pochyba
Zdroj: časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje