Guatemala - čo sa dá stihnúť za 18 dní

Nenápadná krajina v Strednej Amerike ponúka cestovateľom skvelú kombináciu histórie, prírody, dobrodružstva a miestnej kultúry. Stále tu nájdete veľa miest, ktoré nie sú plné turistov a kde si užijete autentickú atmosféru. Pritom Slovensko nie je v Guatemale neznáme, už 10 rokov tu pôsobí tím slovenských archeológov.

Guatemala Ciudad

Po prílete do hlavného mesta Guatemala Ciudad väčšina návštevníkov smeruje do neďalekého koloniálneho mestečka Antigua. Hlavné mesto má síce tiež svoje čaro, a možno by vás prekvapilo množstvom moderných nákupných a business centier, ale má aj svoje menej príťažlivé a nebezpečnejšie štvrte. V každom prípade je napríklad sympatické, že každú nedeľu v hlavnom meste uzatvárajú pre dopravu hlavnú štvorprúdovú magistrálu a sprístupňujú ju bežcom, cyklistom, korčuliarom, či len tak sa prechádzajúcim rodinkám. To by sa kľudne mohlo zaviesť aj u nás.

Cestovať po Guatemale sa dá veľmi pohodlne autobusovou dopravu, alebo turistickými mikrobusmi, ktoré sú bezpečné a spoľahlivé. Určite je zážitkom vyskúšať aj tzv. chicken busy. Sú to staré americké  žlté školské autobusy, ktoré v Guatemale po vyradení začínajú svoju „druhú kariéru“. V prvom rade získajú nový dizajn. Guatemalčania si ich nafarbia pestrými farbami a dajú autobusu aj meno, väčšinou ženské, ako z telenovely. Takže sa kľudne môžete viesť autobusom s menom Esmeralda, Magdalena alebo Yolanda. Na dvojsedadlo sa zmestia 2 priemerné americké deti, ale v Guatemale počítajte s tým, že si k vám prisadne kľudne 4- členná rodinka a ešte stále budú mať pocit, že je tam dosť miesta.

guatemala

Antigua

Cesta z Guate, ako svoje hlavné mesto a aj celú krajinu skrátene domáci volajú, do mesta Antigua trvá  asi 2 hodinky po modernej diaľnici. Kedysi hlavné mesto Guatemaly je milým koloniálnym mestečkom, ktoré je obklopené sopkami a leží v seizmicky aktívnej zóne. To spôsobilo, že bolo v roku 1773 zničené veľkým zemetrasením a preto sa vtedy hlavné mesto krajiny presunulo do Guatemala Ciudad. Pozostatky po zemetrasení môžete pozorovať aj v súčasnosti. V Antigue bolo pôvodne viac ako 50 kostolov, katedrál a kláštorov. Všetky boli poškodené, ale len 6 z nich zrekonštruovali, ostatné zostali v podobe ako vyzerali po zemetrasení. Preto sa dnes môžete prechádzať kostolmi a katedrálami, ktoré majú síce obvodové steny, ale namiesto stropu vidíte oblohu. Takto získalo mesto neopakovateľnú atmosféru a charakter.

guatemala

Veľká Noc

Antigua je mesto večnej jari, je tu veľmi príjemná klíma celý rok. Ak ho však navštívite počas veľkonočných sviatkov, tak to je ešte väčší zážitok. V Guatemale, ako kresťanskej krajine, totiž tieto sviatky patria medzi najdôležitejšie a najpompéznejšie v roku. Semana Santa, ako toto obdobie volajú, začína už v nedeľu vopred takzvaným Domingo de Ramos. Každý deň až do Veľkonočnej nedele všetky úzke uličky s mačacími hlavami ľudia vyzdobia kvetinovými kobercami, po ktorých prechádzajú ohromujúce procesie. Počas nich nesú členovia rôznych cirkevných spoločenstiev na svojich pleciach katafalky z cédrového dreva, na ktorých je prostredníctvom sôch prezentovaná niektorá z častí Ježišovej krížovej cesty. Jeden katafalk môže mať až 3,5 tony a nesie ho viac ako 100 nosičov tzv. cucuruchos oblečených v špeciálnych fialovo – bielych rúchach. Celý sprievod začína ráno a prechádza uličkami mesta až do polnoci. Samozrejme v tomto období je mesto plné turistov a ceny ubytovania vyletia prudko hore, ale je to jedinečný zážitok. Ak sa chcete hlavnému davu turistov a návštevníkov vyhnúť a napriek tomu vidieť procesie v plnej kráse, navštívte mesto hneď prvú nedeľu veľkonočného týždňa, počas Domingo de Ramos.

guatemala

guatemala

Sopky

Po kultúrnej udalosti si môžete užiť ďalšiu špecialitu Guatemaly a tou sú sopky. Okolo mesta Antigua sa ich nachádza hneď niekoľko. Celkovo je v krajine 33 sopiek, z toho 5 aktívnych. Jednoduchým je pár hodinový výstup na činnú sopku Pacaya, kam sa dostanete pohodlne z Antiguy. Ide o najaktívnejšiu sopku Strednej Ameriky za posledných 500 rokov a aj pri vašom výstupe môžete vidieť lávu a horúce podzemné výpary. Ešte silnejším zážitkom je výstup do kráteru už neaktívnej sopky Acatenango, ktorá susedí s momentálne najaktívnejšou sopkou Fuego. Výstup do výšky 3 600 m trvá 6 hodín, je náročnejší,  ale odmenou vám bude nocľah pod kráterom s výhľadom na aktívne vybuchujúcu sopku Fuego. Celú noc môžete pozorovať, samozrejme z bezpečnej vzdialenosti, ohromujúce erupcie. Je to neuveriteľne silný zážitok, ktorý nezažijete len tak hocikedy. Do samotného krátera sopky Acatenango vo výške 3 900 m sa dostanete ráno s východom slnka, ktorý bude tiež nezabudnuteľný.

guatemala

guatemala

Lago Atitlán

Guatemala je srdcom mayského sveta. 40 % obyvateľstva stále tvoria tzv. indigenas, potomkovia Mayov. Dodnes udržiavajú svoju kultúru, zvyky, mnohí si stále obliekajú typické kroje. Preto je Guatemala taká farebná a pestrá. Mnoho mayských komunít žije aj okolo jazera Atitlán, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Malé dedinky sú ukryté v horách okolo jazera a obyvateľstvo tu hovorí svojimi mayskými jazykmi, ktorých je mimochodom 21. K dedinkám sa dostanete po jazere lodičkou zvanou „lancha“, ktorých je tam neúrekom. Systém je však taký, že ak je lodička prázdna a jej majiteľ vás nahovorí nastúpiť, môžete čakať ešte ďalšiu hodinu, kým sa loď úplne nenaplní, až potom vyrazíte. Preto radšej nastúpte do takej, ktorá je už naplnená, vyrazíte skôr. V dedinkách okolo jazera uvidíte bežný život mayského obyvateľstva, ako ženy spoločne pripravujú tortilly, ako tkajú prekrásne mayské vzory či pobehujúce deti a množstvo psov. Život tu plynie pomaly, pokojne, stačí sa posadiť na breh jazera a pozorovať okolie. Príjemnou je napríklad dedinka Santa Catarina Palopó, kde nie je veľa turistov a sú tu skryté aj teplé pramene, ktoré vtekajú priamo do jazera. Využívajú ich hlavne domáci, takže tu si užijete autentickú atmosféru.

guatemala

Petén a slovenskí archeológovia

Na severe Guatemaly, v oblasti Petén, je najväčšia koncentrácia pamiatok starovekej mayskej civilizácie. Mayovia v tejto oblasti rozvíjali svoju kultúru už od predklasického obdobia, od roku cca. 2500 p.n.l. až kým svoje veľkolepé mestá s pyramídami neopustili v 10. storočí. Ide o jednu z najrozvinutejších civilizácií amerického kontinentu, ktorá mala vlastné komplexné hieroglyfické písmo, vyvinutú politickú a sociálnu štruktúru, astronómiu, umenie. Keďže sú momentálne staroveké mayské mestá v Peténe pokryté hustou džungľou, tak archeológovia stále objavujú nové pyramídy, paláce a sídla. Pomáha im v tom aj LiDAR, technológia leteckého laserového scanovania, pomocou ktorej sa podarilo nedávno objaviť viac ako 60 000 domov, palácov, ciest a terás. Súčasťou tohto projektu boli práve aj slovenskí archeológovia. Tím Slovákov pod vedením Prof. Milana Kováča už 10 rokov pracuje v guatemalskej džungli a odhaľuje tajomstvá mayskej civilizácie. Sme v tejto oblasti svetovou špičkou a slovenskí vedci majú v Guatemale veľmi dobré meno. Na vlastné oči môžete v mestečku Uaxactún, ktoré sa nachádza pár kilometrov od slávneho Tikalu, vidieť čo všetko sa už Slovákom podarilo objaviť, zrekonštruovať a tým prispieť novými poznatkami k objasneniu mnohých otázok mayológie. Samozrejme netreba vynechať ani pamiatku UNESCO Tikal, kde budete obdivovať chrámy, námestia, akropoly. Na mnohé stavby sa dá vyliezť a z výšky si uvedomiť rozsiahlosť tohto najslávnejšieho mayského mesta.

guatemala

Prales a El Mirador

Dobrodružnými objaviteľmi sa môžete stať aj vy. Hlboko v guatemalskej džungli je ukryté mayské mesto El Mirador s najväčšou pyramídou amerického kontinentu. Cesta k nej ale nie je taká jednoduchá. Z dedinky Carmelita sa k El Miradoru dostanete len pešo, počas 5-dňového treku. Pralesom vedie chodník, ktorý kopíruje starovekú mayskú cestu tzv. „sakbé“. Pod vedením skúsených sprievodcov, priamo z mayskej komunity z dediny, prejdete denne cca 20 kilometrov. Nad hlavou vám skáču opice, prelietavajú tukany, papagáje, zahliadnuť môžete vedľa chodníka prebiehajúce jelene. Džungľa si žije svojím životom. Noci strávite hneď vedľa mayských pyramíd v stanových táborch tzv. campamentos. Každý západ a východ slnka môžete pozorovať na vrchole niektorej z nich a okolo vás bude len nekonečná zeleň guatemalského pralesa. Zatiaľ sú tu návštevy turistov striktne regulované, takže sa vám môže stať, že široko ďaleko okrem vás nebude živej duše. Ale samozrejme aj tu doba napreduje a už sa objavili prvé plány, ako k El Miradoru vybudovať cestu a voziť turistov bez toho, aby museli po vlastných absolvovať 5 dňový trek. Treba teda ešte využiť posledné roky autentického zážitku. 

guatemala

guatemala

Karibik a garifúnci

Na záver je zaujímavé si pozrieť aj východnú časť Guatemaly s karibským pobrežím, ktoré je síce dlhé len 74 kilometrov, ale biele pláže a modrozelené more si určite užijete. Zaujímavosťou je černošské garifúnske obyvateľstvo a ich kultúra, ktorú uvidíte hlavne v meste Livingstone. Veľmi peknými a turistami takmer nenavštevovanými sú vodopády Siete Altares pár kilometrov od mesta. Je to sústava 7 vodopádov a jazierok, ktoré ústia priamo do mora. Pod palcom to tu má originálny garifúnsky správca, ktorý vám dá možno ochutnať aj zo svojej „domácej“ medicíny pripravenej podľa tajných šamanských receptov.

guatemala

Fotogaléria: https://www.sanchotour.sk/fotogaleria-guatemala-farebna-krajina-mayov-2019/

Tento itinerár stihnete pohodlne absolvovať za 18 dní. Na záver budete mať pocit, že ste prešli niekoľko krajín naraz, ale je to stále Guatemala, krajina s rôznorodou prírodou a srdečnými ľuďmi v pestrofarebných krojoch.   

Prihlás sa už dnes:

https://www.sanchotour.sk/guatemala-farebna-krajina-mayov/