MENU
rodina-a-tehotenstvo

Mýty a pravdy o najčastejšom detskom parazitovi – vši detskej

Ilustračné foto.
Zdroj: NYDA
Rodina a tehotenstvo

Mýty a pravdy o najčastejšom detskom parazitovi – vši detskej

Ak sa vám vráti dieťa zo školy alebo z výletu zavšivené, ukľudníme vás. Určite v tom nebudete sami. Podľa odhadov vši odstraňuje každý rok až pol milióna Slovákov.  

Nie je pritom pravda, že sa im darí len v horších hygienických podmienkach alebo v období prázdnin a táborov. Rizikové obdobie je proste vždy, keď sú deti v častom a blízkom kontakte a môže tak ľahko dôjsť k ich rozšíreniu.

Čo možno neviete o vši detskej (Pediculus capitis)

Vši nemajú veľa spoločného s osobnou hygienou alebo s čistotou domácnosti, aj najčistejšie dieťa z tej najčistejšej a najupratanejšej domácnosti môže byť zavšivené. Potvrdzuje to i maminka, ktorej dieťa navštevuje jednu z bratislavských škôl. „Je to u nás neustály a opakujúci sa problém“. 

Vši, larvy a hnidy. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Medzi tým, či má vaše dieťa vo vlasoch vši, hnidy alebo larvy, je pomerne veľký rozdiel.
Hnidy sú vajíčka dospelej vši.  Majú bielu až hnedú farbu, hladký povrch a veľkosť zrnka piesku. Na rozdiel od lupín držia hnidy pevne na vlase. Larvy sú nezrelá fáza vší (nymfy). Nemôžu sa rozmnožovať ani meniť hostiteľa.
Vši sú hnedé a približne trikrát väčšie než hnidy (veľkost sézamového semienka). Vši nemôžu skákať, ani lietať, môžu len preliezať z hlavy na hlavu priamo po vlase. Pozor - lupiny sa líšia od hníd bielou farbou a nepravidelným tvarom a dajú sa z vlasov ľahko vyčesať. 
Voš potrebuje  vlasy, na ktorých sa zdržiava a rozmnožuje a (rovnako ako komár) ľudskú krv, ktorou sa živí. Dospelá voš (samička) žije 30 dní a počas svojho života nakladie až 300 vajíčok. Asi si dokážete predstaviť, čo dokáže jedna malá voška v detskej hlave za pár dní napáchať!  

Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: NYDA

Pravdy a mýty o všiach

O všiach koluje v mediálnych prostriedkoch mnoho informácií. Niektoré z nich sú pravdivé. Iné sú obyčajnými mýtmi. Aké to sú?

VŠI SÚ ZNÁMKOU ZLEJ HYGIENY
Nesprávne! Vši nemajú nič spoločné s hygienou.
Dokonca ani každodenné umývanie vlasov nezabráni zavšiveniu. Deti, ktoré sú obľúbené medzi kamarátmi, bývajú častejšie zavšivené. Bohužiaľ tak niektorí rodičia z pocitu trápnosti skrývajú alebo prehliadajú výskyt vší a umožňujú tak ich ďalšie šírenie.

VŠI SA DAJÚ ODSTRÁNIŤ LEN POMOCOU ÚČINNÝCH CHEMICKÝCH PRÍPRAVKOV
Nesprávne!
Štúdie preukázali, že vší sa môžeme účinne zbaviť pomocou prípravkov obsahujúcich 2 zložkový dimeticon (napr.NYDA®). Je to  veľmi šikovný fyzikálny spôsob účinku, proti ktorému si vši nedokážu vybudovať odolnosť. Vši a ich vývojové štádiá (hnidy a larvy) sa neotrávia, ale udusia sa.

DETI, KTORÉ MAJÚ VŠI, SA MôŽU VRÁTIŤ DO KOLEKTÍVU AŽ PO NÁVŠTEVE LEKÁRA ALEBO PO 3 DŇOCH
Nie, nie je to pravda. Deti sa do zariadení môžu vrátiť hneď po prvom ošetrení k tomu určeným prípravkom.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: NYDA

VŠI PRENÁŠAJÚ CHOROBY
Nesprávne!
Vši v našich klimatických podmienkach choroby neprenášajú. Sú otravné, ale neškodné. Avšak, všia stolica a sliny môžu spôsobiť alergickú reakciu alebo svrbenie, ktoré môže viesť až k infekcii.

MAČKY A PSI PRENÁŠAJÚ VŠI
Nesprávne! Voš detská žije a prežije len na ľudskej pokožke hlavy. Neexistuje teda dôvod na liečbu domácich maznáčikov.

VŠI SA ŠÍRIA PRI POUŽÍVANÍ ROVNAKÉHO HREBEŇA, KEFY NA VLASY, ČIAPKY
Áno, ale len zriedka! Len hlava poskytuje všiam správnu teplotu a živiny. Voš môže přežit len pár hodin (24 h) mimo tohto ideálneho prostredia.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor