zaludokNafukovanie brucha alebo bolesti v žalúdku dokážu potrápiť mnohých ľudí. Príčinou môže byť zlá kombinácia potravín alebo priamo intolerancia na niektoré z nich.

 

Naše zdravie vo veľkej miere ovplyvňuje správne fungujúca tráviaca sústava. Milióny baktérií, ktoré sídlia v mikroflóre výrazne vplývajú na jednotlivé sústavy a na imunitu. Platí, že každý človek má svoju vlastnú mikroflóru a z toho dôvodu máme aj na jedlá odlišné reakcie. Je preto prirodzené, že to čo jedna skupina skonzumuje bez problému môže u inej skupiny spôsobiť nepríjemnosti.

Bolesti v žalúdku, žlčníku či nafúknuté brucho predstavujú problémy pre tých, ktorí sú citlivejší na isté potraviny. V ich prípade potom ide o zvýšenú citlivosť či priamo intoleranciu.

Niekedy však príčinou býva jednoducho zlé kombinovanie potravín či zlá životospráva. Za ťažkosťami neraz býva aj nárazové a rýchle jedenie priveľkých porcií, kedy organizmus nemá dostatok času na spracovanie jedla. Príčinou môže byť aj nepravidelné jedenie – pri ňom zase metabolizmus nemôže efektívne pracovať, keďže telo nie na pravidelný prísun potravín zvyknuté.

fastfood


Na ktoré potraviny môže mať telo zlú reakciu?

Určité potraviny skutočne môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. Najčastejšie spôsobujú bolesti a nafukovanie tieto potraviny:

  • vyprážané jedlá – vysoký obsah tuku nemusí náš žalúdok dobre zvládať. Takéto jedlá organizmus prekysľujú a môžu vyvolať bolesti brucha alebo pálenie záhy.
  • korenené jedlá – nie sú vhodné pre tých, ktorí majú črevné problémy alebo problémy s pálením záhy
  • presolené jedlá – soľ zadržiava vodu v tele, čo môže vyvolať nafúknutie brucha
  • strukoviny
  • mliečne výrobky – telo nemusí vedieť spracovávať laktózu
  • vajcia, sója
  • cesnak a cibuľa
  • brokolica, karfiol, kel, kapusta, reďkovka – obsahujú celulózu, ktorá znásobuje produkciu plynu v črevách
  • melóny, broskyne, slivky, mango, čerešne
  • pšenica
  • orechy
  • ryby a kôrovce
  • alkoholické a sýtené nápoje

Problémy môžu nastať aj vtedy keď si do jedálnička začnete pridávať väčšie množstvo surovej zeleniny než ako ste boli zvyknutí. Vtedy dávate telu viac vlákniny, čo môže predstavovať záťaž.

Intolerancie a alergie

Kým sa intolerancia prejaví skôr bolesťou hlavy a brucha a nafukovaním, alergická reakciu už môže mať vážnejšie následky.

Na zistenie problému sa odporúča testovanie na alergény, prípadne eliminačná diéta, pri ktorej sa zisťuje intolerancia. Takáto diéta trvá približne 4 týždne, jej princíp spočíva v tom, že sa na začiatku vyradia všetky potraviny, ktoré by mohli spôsobiť problémy. Postupne sa v priebehu ďalších dní a týždňov pridávajú do jedálnička a sledujú sa reakcie na ne.

Ako problémom predchádzať?

Ak netrpíte intoleranciu alebo ak nemáte alergiu, problémom sa dá predísť aj jednoduchými zásadami. Na jedenie si vyhraďte dostatočný čas, jedzte menšie porcie viackrát do dňa a dôkladne prežúvajte. Takýmto spôsobom bude mať telo dosť času na spracovanie jedla a naučíte ho aj na pravidelný prísun potravy.

Čo pri bolestiach môže pomôcť?

Úľavou od bolesti môže byť čaj z harmančeka, zázvoru alebo fenikla. Pomáhajú aj ľanové semienka, ktoré regulujú pohyb čriev a rasca, ktoré zase obsahuje mnohé vitamíny a minerálne látky.

jogurtDo stravy môžete skúsiť zaradiť probiotiká – obsahujú probiotické baktérie, ktoré vyvažujú tie baktérie čo môžu stáť za problémami. Probiotiká sú obsiahnuté v bryndzi, jogurtoch so živými kultúrami a kefíre. Pomôcť môžu aj probiotiká obsiahnuté v kvasenej zelenine, a to v kyslej kapuste, uhorkách a cvikle. Všetky tieto potraviny patria medzi fermentované potraviny, ktoré majú za úlohu podporiť zdravú rovnováhu priaznivých baktérií v čreve a navyše zabezpečujú lepšiu funkciu hrubého čreva. Fermentované potraviny by ste mali konzumovať bez akejkoľvek tepelnej úpravy, aby nedošlo k zničeniu enzýmov probiotických kultúr.

Odporúča sa aj zvýšiť príjem vlákniny. Ako sme už však spomínali, nezvyšujte množstvo nárazovo, ale postupne. Výbornými zdrojmi vlákniny sú ovsené vločky, jablká, čučoriedky, celozrnné výrobky, listová a koreňová zelenina.

Rovnako sa odporúča pohyb a cvičenie. Črevá sa rozhýbu, uvoľnia plyny a urýchli sa ich odchod z tela. Práve šport môže byť efektívnym riešením ako si pri tomto probléme pomôcť, pohyb má navyše aj preventívne účinky.

Problémy s tráviacou sústavou netreba v žiadnom prípade podceňovať. Nemusia byť len krátkodobým dôsledkom zlej životosprávy, ale signálom vážneho ochorenia. Ak pretrvávajú tak neodkladajte lekársku pomoc.

 

Zdroj foto: pixabay.com

 

ZDIEĽAJTE NÁS