Obdobie práce na dohodu sa študentovi ráta do dôchodku len vtedy, ak si neuplatní odvodovú úľavu

Ak má študent uzatvorených viacero dohôd o brigádnickej práci študenta, môže si výnimku na neplatenie poistného na dôchodkového poistenie v jednom mesiaci zvoliť iba na jednu z nich, jeho mesačný príjem však nesmie prekročiť 200 eur.


Obdobie práce na dohodu sa študentom vždy nezaráta do dôchodku. Môže sa započítať len vtedy, ak si neuplatnia tzv. odvodovú úľavu na platenie dôchodkového poistenia na jednu dohodu pri príjme do 200 eur mesačne. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ak má študent uzatvorených viacero dohôd o brigádnickej práci študenta, môže si výnimku na neplatenie poistného na dôchodkového poistenie v jednom mesiaci zvoliť iba na jednu z nich. Jeho mesačný príjem však nesmie prekročiť 200 eur. "Obdobie odpracované na dohodu s touto výnimkou sa mu potom do dôchodku v budúcnosti neráta," uviedol hovorca poisťovne.

Študentovi vznikne dôchodkové poistenie a do dôchodku sa obdobie zaráta len v tom prípade, ak výška odmeny za toto obdobie jeho práce presiahne hranicu 200 eur. Dohodár, ako aj zamestnávateľ, vtedy platí dôchodkové poistenie iba zo sumy, ktorá prevyšuje tento limit. Takisto sa do dôchodku ráta obdobie, ktoré študent odpracoval u ostatných zamestnávateľov na dohodu o brigádnickej práci bez tejto odvodovej výnimky. To platí taktiež pre obdobie, ktoré študent odpracoval na základe pracovnej zmluvy.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk