Po tomto vám budú rásť muškáty ako divé: Zachránite aj tie, ktorým sa doteraz nedarilo!

Tento trik by mal poznať každý, kto túži po muškátoch ako z rozprávky. Nevzdávajte to ani s tými, ktorým sa doteraz nedarilo. Niekedy stačí naozaj málo a vzchopia sa aj rastlinky, ktorým ste už nedávali nádej. Tento jednoduchý recept funguje ako dokonalý životabudič a muškáty po ňom rastú a kvitnú ako divé :)

Elixír života pre vaše muškáty si pripravíte takto…

Potrebujeme:

jód

vodu izbovej teploty

ricinový olej

Postup:

Ako prvé si pripravíme zálievku s jódom. Dávkujte 1 kvapku jódu na 1 liter vody. Dôkladne pretrepte a zalievajte muškáty okolo stien kvetináča. Potom si pripravte roztok s ricinovým olejom, ktorý pomáha na svet novým púčikom. V tomto prípade pridajte do plastovej fľaše 1 čajovú lyžičku a zalejte 1 litrom vody. Fľašu opäť dôkladne pretrepte, až kým sa olej úplne nezmieša s vodou. Týmto roztokom polievajte rastlinu pri koreni. Ricinový olej vám pomôže aj s ďalšími rastlinkami. Vďaka nemu sa bude dariť na parapete napríklad aj paprike. Predtým síce paprika kvitla, ale kvety vždy opadli. Zálievka z ricinového oleja však zabrala a vytvorila sa konečne paprika.

Vyskúšajte tieto dva roztoky na svoje muškáty a budete prekvapení fantastickými výsledkami. Listy sú zdravé, silné a veľké. Vďaka ricinovému oleju vám budú muškáty nahadzovať stále nové a nové púčiky. Kvitnúce muškáty ako z rozprávky sú snom každého, kto tieto kvety miluje.

Jeden tip pre krásne bujaré muškáty máme aj od pani Žanetky…

Trik pre bujaré kvitnutie počas celej sezóny:

Potrebujeme:

2,7 -3 l vody (odstátej)
Droždie – 100 g (ja dávam dve a štvrť kocky droždia)
Cukor – 0,5 šálky

Postup:

Kvasnice (môžu byť aj tie po záruke, v tomto prípade to vôbec nevadí) rozpustíme v malom množstve teplej vody a potom ich pridáme do väčšej nádoby s odstátou vodou aj spolu s cukrom. Prikryjeme gázou, alebo inou tkaninou a necháme odstáť – z času na čas premiešame.  Keď sa skončí sa proces kvasenia (uvidíte podľa bubliniek na povrchu), hnojivo je pripravené. Dávkujeme tak, že 1 šálku hnojiva rozriedime v 10 l odstátej vody a zalievame muškáty raz za 2 týždne!

Čo treba urobiť v marci aby ste muškáty prebudili

Ak ste svoje muškáty na jeseň zazimovali a teraz sa pozeráte na biedne vyzerajúce rastlinky bez života, nič nie je stratené a môžete ich ešte prebudiť k životu a o niekoľko mesiacov sa tešiť z ich kvetov.

Zimný spánok

Až do polovice-až do konca februára sú muškáty vo fáze, ktorú označujeme ako zimný zimný spánok. Potrebujú minimum zálievky, aj našej pozornosti. Koncom februára a začiatkom marca sa však spolu s predlžujúcimi sa dňami začínajú prebúdzať k životu.

V tomto období je potrebné muškátom pomôcť s prebúdzaním sa – je nutné urobiť takzvaný spätný rez.

Ako na to?

Na muškátoch sa po zime nachádza viacero suchých častí – listov aj stoniek – tie musíme odstrániť. Zelenú stonku zrežeme na tri-štyri púčiky, z ktorých vyrašia nové výhonky a muškát sa krásne rozrastie.

Ak vidíte, že zo starých stoniek (zdrevnatených) vyrastajú nové výhonky, zrežte ich tesne nad novými výhonkami.

Presaďte ho!

Keď ste muškát zrezali, je čas presadiť ho nového substrátu – použite substrát pre balkónové rastliny. Muškát s koreňovým balom opatrne vyberte z pôvodnej pôdy a koreňový bal trochu uvolnite – narušte. Vložte do pôdy, ideálne do väčšieho črepníka.

Koniec zimy a začiatok jari je klúčový

Dávajte si pozor, ako sa o muškát v tomto období staráte. Samozrejme, muškát musí byť stále chránený pred mrazom. Postupne, ako sa začne oteplovať, môžete muškát otužovať vetraním miestnosti.

Kým presadený muškát dostatočne nezakorení v novom substráte, so zálievkou skôr šetrite a zalievajte len veľmi opatrne. Rovnako hnojenie nebude potrebné až kým muškát nevyberiete opäť na von. Von ich však vyberte až keď ustanú aj posledné jarné mrazy.

Trik pre viac výhonkov a bohaté muškáty

Keď na rastline uvidíte mäkké nové výhonky, jednoducho ich odštipnite. Docielite tak, že nižšie púčiky začnú rýchlejšie pučať a púšťať nové výhonky.

Čo s chorými muškátmi

Mnohí pestovatelia (najmä v prípade kríčkových muškátov) bojujú u prezimovaných rastlín s takzvanými bakteriózami. Vo februári je nutné všetky napadnuté rastliny dostať preč od zdravých muškátov a zrezať ich asi o ¼. Na rastline nesmú ostať zaschnuté listy ani stonky. Rezy nechajte jednoducho zaschnúť a muškáty preliať fungicídom.

 

 

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie