Reklama

V susednom Maďarsku preladia začiatkom februára viac ako 300 DVB-T vysielačov za jeden deň

Z dôvodu uvoľňovania pásma 700 MHz pre potreby 5G internetu, ako aj prechodu na DVB-T2, musí preladiť svoje súčasné DVB-T vysielače aj maďarský operátor Antenna Hungária. Zatiaľ čo u nás a v susednej Českej republike dochádza k prelaďovaniu postupne po niekoľkých vysielačoch, tak v susednom Maďarsku preladia viac ako 300 DVB-T vysielačov z 91 stanovíšť v priebehu jedného dňa.
Pokračovanie nižšie:

Treba však dodať, že nepôjde o posledné prelaďovanie v tomto roku u našich južných susedov. Podľa prevádzkovateľa ide len o prvú fázu prelaďovania. Definitívne bude pásmo 700 MHz uvoľnené v Maďarsku začiatkom septembra, kedy prejdu aj tri celoplošné multiplexy na nový vysielací štandard DVB-T2. Zvyšné dva multiplexy zostanú zatiaľ aj naďalej v štandarde DVB-T. V praxi to bude znamenať, že voľne šírené programy budú aj naďalej v DVB-T multiplexoch a platené programy z ponuky MinDig TV Extra budú už využívať štandard DVB-T2.

K prvej fáze prelaďovania dôjde u našich južných susedov v utorok 4. februára 2020, kedy bude úplná odstávka všetkých celoplošných DVB-T vysielačov v čase od 7.00 do 19.00 hod. Najneskôr o 19:00 budú vysielače opäť v prevádzke, no väčšina z nich bude šíriť signál na novom vysielacom kanáli. Diváci si tak budú musieť preladiť svoje prijímacie zariadenia.

DVB-T vysielače v Maďarsku a ich pôvodné nové vysielacie kanály (od 4. februára 2020)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. A šváclí Češi mají nesmyslně dva až tři roky souběh DVB-T2 s DVB-T. Však o co jde jde když toto zaplatí stát za peníze daňových poplatníků a tedy všech občanů České republiky!!! Aj na Slovensku a v Rakúsku jde přeladění Muxu střihem a v České republice by to nešlo?!

  2. Bude ešte prelaďovanie (ostali ešte vysielacie kanály 51 a 59):
    Gerecse (nový/starý kanál):
    MUX A 26/26; MUX B 29/41; MUX C 59/59; MUX D 41/29; MUX E -/-.
    MUX B s MUX D si vymenili vysielacie kanály. MUX A a MUX C bez zmeny. Aj teraz bez MUXu E.

    Győr (nový/starý kanál):
    MUX A 42/35; MUX B 35/46; MUX C 22/51; MUX D 46/42; MUX E 51/22.
    MUX C s MUX E si vymenili vysielacie kanály.

    Kabhegy (nový/starý kanál):
    MUX A 57/35; MUX B 35/46; MUX C 22/51; MUX D 46/57; MUX E 51/22.
    MUX C s MUX E si vymenili vysielacie kanály.

    Győr a Kabhegy majú mať pri tomto prelaďovaní rovnaké vysielacie kanály až na MUX D, kde ho predtým mali rovnaký. Pri oboch vysielačoch pôvodný kanál pre MUX A bude teraz použitý pre MUX D.
    Čudné rošády. 😉

    1. @fzj
      Nevieš náhodou či sa obsah multiplexov B a C zmení teraz? Alebo až v septembri.
      A kanál R 59 sa bude z Gerecse meniť tiež septembri?
      Ďakujem.

    2. Martintkr,
      neviem, len som o tých rošádach písal, keď som si prezeral tú tabuľku v tomto článku (stiahol som si ju do PC a zväčšil). Bol som zvedaví, čo menia v dosahu Komárna. Kabhegy, ak dobre viem, tak tu nenaladím, ako keď bol v analógu. Aspoň mne na vnútornú prútikovú anténku naladí Gerecse a Győr.

  3. Čo som pozrel 5 pre mňa zaujímavých vysielačov, tak sa len prehodili MUX-y medzi kanálmi, ale frekvencie zostali rovnaké – vrátane kanálov 50+. Aký to má potom zmysel?

    1. Oni teraz upratuju Muxi, volne sirene budu v prvom ( co ostane DVBT ) a platene v ostatnych. Mozes pozret na ich stranke aku rosadu robia.

    2. To viem, ale hlavnou pointou prelaďovania má byť uvoľnenie 700 MHz pásma, preklopenie niektorých MUX-ov do DVB-T2 som považoval len za akési „využitie príležitosti“, skrátka keď sa už musí všetko prehádzať, tak to spoja s upgradom na DVB-T2, nech neobťažujú divákov viackrát odstávkami… Ale takto práveže budú, lebo po tomto prvom preladení 700 MHz pásmo neuvoľnia. A zatiaľ som neprišiel na to, prečo to takto komplikujú…

    3. Tolko vela zmien sa za jeden den jednoducho spravit neda. Vacsina muxov bude od 4.2 uz na finalnych kanaloch. V septembri uz len zmenia kanaly nad k50 a preklopia muxy do T2.

  4. pan zdenek česi nie sú švacnutý v norme H265 už majú pokrytých 99 percent územia mali by ste sa ospravedlniť všetkým čechom.

Komentáre už nie sú povolené.