Vývoj na ropnom trhu ovplyvňovali minulý týždeň správy o pomalšom hospodárskom raste v Číne, ktorá je najväčším dovozcom čierneho zlata na svete, čo vyvoláva obavy z budúceho dopytu po palivách. Krajina za rok 2019 vykázala rast ekonomiky o 6,1 percenta. Hospodársky rast bol síce najslabší od roku 1990, ale prognostici poukázali na zlepšenie aktivity v decembri.

Úlohu však zohral aj optimizmus po podpise obchodnej dohody medzi Čínou a USA.

Ak vďaka tomu si ľahká americká ropa pripísala dva centy k dobru a uzavrela týždeň na úrovni 58,54 dolárov za barel (159 litrov). Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu, zdražela o 23 centov na 64,85 dolárov za barel. Za celý týždeň cena však WTI klesla o 0,8 percenta a cena Brentu o 0,2 percenta.

Dvojtýždňové maximum

Situácia sa zmenila na začiatku tohto týždňa. Ceny ropy vzrástli na takmer dvojtýždňové maximum. Trhy tak reagovali na zhoršujúcu sa situáciu na ropnom trhu Líbye.

Situácia v Líbyi, ktorá je členským štátom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), sa totiž skomplikovala, keď sily lojálne veliteľovi Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífovi Haftarovi zablokovali 18. januára vývoz ropy z hlavných prístavov v krajine. Následne líbyjská ropná spoločnosť NOC oznámila, že po zablokovaní ropovodu zo strany LNA sa postupne začali uzatvárať dve rozsiahle ložiská na juhozápade krajiny. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s marcovým kontraktom dosiahla počas dňa hodnotu až 66 dolárov za barel, čo bola najvyššia hodnota od 9. januára.

V utorok však ceny klesli. Cena Brentu skĺzla pod 65 dolárov za barel a cena americkej WTI k hranici 58 dolárov za barel. Trhy totiž predpokladajú, že v prípade akýchkoľvek problémov producenti z kartelu OPEC potrebný objem suroviny na trh dodajú.

Ruská centrálna banka pribrzdila

Rusko, najväčší svetový nákupca zlata, stráca o tento drahý kov záujem. Po piatich rokoch, kedy za zlato krajina zaplatila približne 40 miliárd dolárov, začína centrálna banka výdaje na nákup zlata škrtať. Za prvých 11 mesiacov roku 2019 kúpila 149 ton zlata, čiže o 44 percent menej ako v rovnakom období rok predtým. Ročné nákupy by tak mohli byť tento rok najnižšie za šesť rokov.

Podľa analytikov dosiahla ruská centrálna banka maximálny podiel zlata, ktorý chce držať v rezerve.

Aj napriek tomu Rusko túto komoditu stále nakupuje v hojnom počte a radí sa medzi jeho najväčších nákupcov. Vlastní viac ako 2 262 ton v hodnote 106 miliárd dolárov.

Keďže v súčasnosti je zlato na šesťročnom maxime, svoju aktivitu pribrzdili aj ostatní investori. Spomalenie dopytu po zlate zo strany centrálnej banky pritom mení správanie ruských producentov zlata. Tí začali viac zlato predávať do zahraničia. Vlaňajší vývoz zlata z Ruska predstavoval 100,5 ton, oproti 16 tonám v roku 2018.

V súčasnosti sa unca zlata predáva v Londýne za 1560,15 dolárov za trójskú uncu. Cena paládia neustále rastie a na začiatku tohto týždňa dosiahla už 2 573 dolárov za uncu, pričom platine sa konečne podarilo preraziť magickú tisíc dolárovú hranicu. Predáva sa za 1 025 dolárov za uncu.

Najdrahšia pšenica je v Bruseli

Ceny obilnín vo svete od začiatku tohto roka zdraželi, a to nielen v prípade potravinárskych, ale aj tých, ktoré sú určené na výkŕm. Trh na Slovensku je zatiaľ utlmený, hýbe ním hlavne dopyt poľských odberateľov obilnín. Ceny na Slovensku mierne stúpli len v prípade kŕmneho obilia. Už sa začínajú uzatvárať zmluvy na odber novej úrody roku 2020.

Ako minulý týždeň vyplynulo z analýzy trhu s obilím Európskej komisie, najvyššia cena potravinárskej pšenice je v Bruseli, kde sa tona predáva za 196 eur. Najlacnejšia je v Bratislave, kde sa dá rovnaký objem kúpiť za 145,66 eur.

V prípade kukurice je najdrahším miestom na nákup Bordeaux, kde je tona za 175 eur a najlacnejším miestom je maďarská Transdanubia, kde je to isté množstvo za 134,27 eur.