Bez práce, bez titulov a bez peňazí. Harryho a Meghan vyjde sloboda draho

Hyriaková Kristína

Foto: archív TASR

Predstavovali si to inak a oveľa jednoduchšie. Aspoň toto píšu v poslednej dobe všetky zahraničné médiá, ktoré pozorne sledujú celú situáciu v kráľovskej rodine.

Článok pokračuje pod videom ↓

Odchod princa Harryho a jeho manželky Meghan z kráľovskej rodiny šokoval nielen verejnosť, ale aj celú kráľovskú rodinu. Ako presne sa to však udeje, zostáva nejasné. Ako uvádza portál GlobalNews, pravdepodobne to zatiaľ nevie ani „bývalá“ kráľovská dvojica. Podľa rôznych informácií bude Harry aj Meghan žiť v Kanade. Ani to však nie je také jednoduché. V Kanade môžu zostať žiť šesť mesiacov bez formálnych dokladov alebo požiadať o pracovné víza a zostať dlhšie.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lifestyle, Events & News 📰 (@alwaysstartswith),

Môžu zostať v Kanade?

Keď sa rozhodnú, že zostávajú žiť v Kanade natrvalo, môžu požiadať o trvalý pobyt. Všetko, o čom médiá v poslednej dobe píšu, sú však len dohady. Stále nie je jasné, ako dlho bude dvojica s malým Archiem v Kanade, ako často bude chodiť do Spojeného kráľovstva a ani to, kde presne budú žiť. Do značnej miery to môže závisieť práve na Meghan, ktorá v Kanade niekoľko rokov žila, a to počas účinkovania v seriáli Suits (Kravaťáci). Ak sa pozrieme na praktické hľadisko, portál uvádza, že najjednoduchšie je pre nich zostať v Kanade so statusom návštevníka šesť mesiacov a neskôr sa sami rozhodnú, ako presne ich situáciu vyriešia.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mark McGinness Writes (@markmcginnesswrites),

Prišli o formálny titul

Veľkú diskusiu vyvolalo aj to, že Harry a Meghan prišli o svoj titul „kráľovská výsosť“. Ako uvádza portál Today, mnohým ľuďom nie je jasné, ako sa vlastne teraz budú Harry a Meghan volať, respektíve nevedia, aké bude ich priezvisko. Harry však zostáva princom, pretože s tým titulom sa už narodil. Oslovenie „jeho kráľovská výsosť“ mu už nepatrí a taktiež ani jeho manželke, Meghan Markle. Ich priezvisko však zatiaľ nie je Harry a Meghan Sussexovci. Kráľovná Alžbeta dala v roku 2018 Harrymu a aj Meghan titul vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu a to im aj naďalej zostáva.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Meghan Markle (@hrhofsussex),

Po stopách Diany

Nie je to prvý raz, keď niekto stratil titul kráľovskej výsosti. Princezná Diana, zosnulá mama princa Harryho a princa Williama, oň prišla v roku 1996, keď sa rozviedla s princom Charlesom. Harry a Meghan teda majú možnosť nechať sa oslovovať priezviskom Sussex, podobne ako William a Kate používajú priezvisko Cambridge, a to aj v prípade ich detí. Tie sú v škole zapísané ako George Cambridge a Charlotte Cambridge.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fanpage❤️ (@megmarkless),

Kate Harryho obdivuje za jeho odvahu

Mnohých zaujímalo stanovisko Williama a Kate ku odchodu Harryho a Meghan od kráľovskej rodiny. Ako uvádza portál Daily Mail, podľa Kate Middleton je Harry veľmi odvážny. Podľa jej slov má síce masku guráže, ale v skutočnosti je zlomený a nemá po svojom boku nikoho, kto by mu teraz pomohol. Meghan je v Kanade, princ William sa musí venovať svojim povinnostiam a princ Charles je zase v Škótsku. Posledné týždne boli pre neho veľmi ťažké a v súčasnosti už odcestoval za svojou ženou do Kanady.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mo (@historyroyalwmn),

Kde budú pracovať?

Mnohí ľudia teraz špekulujú nad tým, čo budú princ Harry a Meghan vlastne robiť. Život v Kanade bude určite o niečo pokojnejší, hlavne teraz, keď sa vzdali svojej výraznej role v kráľovskej rodine. Napriek tomu mnohí ľudia označujú ich rozhodnutie za sebecké. Médiá predpokladajú, že sa budú viac venovať charitatívnej činnosti, no nevylúčili ani to, že sa Meghan opäť vráti k herectvu.

Budú bývať na pláži?

Prominentný pár by si podľa miestnych médií rád zaobstaral dom na pláži vo Vancouveri či prípadne v Toronte, kde Meghan pred sobášom žila niekoľko rokov počas toho, ako hrala v seriáli Suits. Harry a Meghan nedávno informovali, že chcú postupne nadobudnúť finančnú nezávislosť a prestať sa zúčastňovať na oficiálnych podujatiach vyplývajúcich z ich postavenia.

Buckinghamský palác v sobotu oznámil, že Harry a Meghan už nebudú disponovať titulom „kráľovská výsosť“ a nebudú viac platení z verejných peňazí. Dvojica zároveň splatí približne 2,4 milióna libier z prostriedkov daňových poplatníkov, ktoré boli vynaložené na renováciu jej sídla v blízkosti hradu Windsor.

Podľa dohody zostane Harry princom a pár si ponechá tituly vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu. Dvojica chce žiť striedavo v Británii a Severnej Amerike, nebude sa však zúčastňovať na oficiálnych podujatiach kráľovskej rodiny. Harry je stále šiestym v poradí následníkov britského trónu. Princ v nedeľu uviedol, že rozhodnutie vzdať sa postavenia v kráľovskej rodine nebolo urobené ľahkovážne, avšak „neexistovala iná možnosť“.

Najnovšie články