MojAndroid
  • Nové ceny platia len pre tých, ktorí si paušál aktivujú po ukončení zvýhodnenej ponuky NAJVIAC (po konci februára)
  • Súčasných zákazníkov sa zvyšovanie ceny netýka (ak neprerušia paušál a pravidelne platia)
  • Zvýšenie cien sa netýka ani nových zákazníkov, ktorí si dátový paušál aktivujú do konca februára
  • Kompletný objem dát je možné využívať v 4G sieti 4ky aj v 3G sieti obchodného partnera, dáta budú zjednotené
  • V konečnom dôsledku ide o výhodnejšiu ponuku
  • Zvýši sa aj objem dát v medzinárodnom roamingu

Mobilný operátor 4ka od 1. marca natrvalo zruší rozdielne objemy dát v rôznych sieťach. To znamená, že zákazníci budú môcť využívať rovnaký objem dát vo vlastnej 4G sieti 4ky alebo v sieti obchodného partnera. Funguje to už takto aj dnes, v rámci zvýhodnenej ponuky NAJVIAC. Tú ponúka operátor na skúšku od septembra 2019 pre všetkých zákazníkov, ktorí si to pochvaľujú.

“Zákazníci začali dáta v národnom roamingu využívať v porovnaní s predchádzajúcim obdobím násobne viac. V prípade SLOBODY 100+ bol nárasť 44 percent. Pri SLOBODE 300+ to bol 94 % nárast, najviac zjednotenie dát ocenili zákazníci využívajúci SLOBODU ∞+, ktorí dátovali v národnom roamingu o 292 % viac a zákazníci SLOBODA DÁTA, kde išlo o rekordný nárast objemu prenesených dát až o 507 %.”

Marek Jánošík, vedúci produktového oddelenia 4ky

Operátor ešte pred Vianocami oslovil svojich dátujúcich zákazníkov na Facebooku s prieskumom, v ktorom zisťoval názor na budúcnosť svojich dátových paušálov. 87 % zákazníkov povedalo, že je za zachovanie zjednotených dát aj za cenu zvýšenia ceny.

  • Priemerný dátujúci zákazník 4ky minie 8,2 GB dát mesačne

Ak si dátový paušál aktivujete do konca februára alebo ho používate už teraz, cena sa pre vás nemení

Zvýhodnená ponuka NAJVIAC platí do konca februára. Tí, ktorí aktuálne jeden z dátových paušálov 4ky používajú, nepocítia žiadne zmeny. Ceny pre nich zostávajú rovnaké. To isté platí aj pre nových zákazníkov, ktorí si dátový paušál aktivujú do konca februára.

Od 1. marca sa však cena dátových paušálov zvýši o 2 eurá. Cena paušálu SLOBODA 100+ nebude 8 eur mesačne ale 10 eur. Zvýšenie o dve eurá platí aj pre ostatné dátové paušály – SLOBODA 300+, SLOBODA ∞+ a SLOBODA DÁTA.

Jedinou podmienkou, aby cena zostala rovnaká, akú máte teraz, zostáva využívanie paušálu nepretržite. Ak sa rozhodnete paušál na mesiac prerušiť, po opätovnej aktivácii bude platiť cena zvýšená o 2 eurá. Preto odporúčame nastaviť si automatické platby. Budete tak mať istotu, že sa cena paušálu pre vás nijako nezvýši. Najjednoduchšie je to urobiť priamo v aplikácii Moja 4ka.

Ak plánujete prejsť z nižšieho dátového paušálu na vyšší, môžete tak urobiť absolútne bez problémov. To isté platí aj opačne. V týchto prípadoch sa cena o dve eurá zvyšovať nebude. Jedinou podmienkou je, aby ste paušál neprerušili.

O 2 eurá drahšie, ale aj napriek tomu výhodnejšie + viac dát v medzinárodnom roamingu

Priemerná spotreba dát v Sloboda+ v národnom roamingu je v rámci kampane NAJVIAC 2,7 GB dát mesačne. Na rovnakú spotrebu by v pôvodnom portfóliu bolo potrebné k paušálu Sloboda+ aktivovať až 2 balíky GIGA. Verný zákazník tak oproti pôvodnej ponuke môže ušetriť až 4 eurá. Nový (po 1. marci ušetrí 2 eurá). Okrem toho zvyšuje operátor objem dát, ktoré môžu zákazníci využívať v medzinárodnom roamingu. A to z aktuálnych 2,34 GB na 3,33 GB.

Zvyšuje sa aj cena balíkov DÁTA NAVYŠE

Ku klasickým hlasovým paušálom je možné dokúpiť aj dáta. Pôvodná ponuka zahŕňala balík dáta navyše za 3 €, ktorého cena sa po novom zvýši na 5 eur mesačne. 4ka vysvetľuje, že aj napriek tomuto zvýšeniu zákazník v konečnom dôsledku ušetrí. Vysvetlíme na príklade. Pred zmenou zákazník zaplatil 5 eur mesačne za paušál SLOBODA 100 a 3 eurá za balík dáta navyše. Keďže priemerný objem prenesených dát v národnom roamingu je 2,7 GB, musí si priemerný zákazník dokúpiť 2x balík GIGA za 2 eurá (spolu 4 €). Čiže priemerný zákazník celkovo zaplatí po starom 5 € (Sloboda 100) + 3 € (Dáta navyše) + 2x 2 € (2x balík GIGA) = 12 €. Po novom stačí zaplatiť 5 € za paušál SLOBODA 100 a 5 € za dáta navyše, v ktorých sú zahrnuté aj tie v národnom roamingu. Spolu tak zaplatí len 10 eur oproti pôvodným 12 eurám.

“4ka pridáva natrvalo k svojim novým paušálom dáta v 3G sieti obchodného partnera. Naši zákazníci tak nebudú musieť riešiť či sa nachádzajú v našej sieti alebo mimo nej. Slobodu dátovať majú všade. Navyše sme sa rozhodli oceniť všetkých tých, ktorí v zvýhodnenej ponuke NAJVIAC vyskúšajú výhody dátovania po celom Slovensku. Aj naďalej za paušály budú platiť nezmenené ceny, za podmienky ich automatickej obnovy.”

Andrea Čagalová, produktová manažérka

Aký je dôvod zvyšovania cien?

Hlavným dôvodom zvyšovanie cien dátových paušálov sú zvýšené náklady súvisiace s ponukou dát v národnom roamingu. Medziročne stúpla dátová spotreba v národnom roamingu až štvornásobne. To svedčí o tom, že ľudia dátuju podstatne viac aj v miestach, kde len v 4G sieti 4ky nemohli. Pokrytie teraz majú takmer všade a samozrejme sa to odzrkadľuje aj na dátovej prevádzke, ktorá je vyššia.

A keďže operátor musí svojmu partnerovi za využívanie jeho siete platiť nemalú čiastku, zvyšovanie objemu prenesených dát v jeho sieti sa odzrkadlí aj na zvýšených nákladoch. A tie treba nejako pokryť. Preto sa zvyšujú ceny dátových paušálov.

Náš tip
4ka zrýchľuje časť svojich 4G sietí na takmer 150 Mbit/s
21.1.2020
Zdroj: Tlačová správa

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+