Svet kresťanstva 21. január 2020

Nemlčte o vraždení kresťanov, vyzýva nigérijský kňaz

Imrich Gazda Vatican News
Imrich Gazda Vatican News
Mimovládna organizácia Open Doors zaznamenala celosvetový nárast prenasledovania kresťanov.
Mimovládna organizácia Open Doors zaznamenala celosvetový nárast prenasledovania kresťanov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Vatican News

Nemlčte o vraždení kresťanov, vyzýva nigérijský kňaz
Krv na stenách a soche Ježiša Krista v kostole sv. Sebastiána po explózii v meste Negombo na Srí Lanke 21. apríla 2019. Foto – TASR/AP

Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi zverejnila na YouTube výzvu nigérijského kňaza Josepha Baturea Fidelisa, aby sa európske krajiny viac zaujímali o situáciu kresťanov v jeho krajine.

„Ako kresťania sme v Nigérii vystavení skutočnému prenasledovaniu. Každý deň sú naši bratia vraždení v uliciach,“ uviedol kňaz, ktorý pôsobí v meste Maiduguri.

„Žiadam vládu Talianska, krajiny, kde som študoval, a tiež všetky európske vlády, aby vyvíjali tlak na našu vládu, ktorá by mala zasiahnuť na obranu kresťanov. Inak nám hrozí vyhladenie,“ apeluje vo videonahrávke kňaz Fidelis. „Naši ľudia veľmi trpia. Prosím, pomôžte nám, nemlčte o tejto genocíde, ktorá sa odohráva za úplného ticha.“

Kňaz pripomenul aj štyroch seminaristov, ktorých začiatkom roka uniesli z kňazského seminára Dobrého pastiera v meste Kaduna. K ich únosu sa doteraz nikto neprihlásil.

Pápežská nadácia Kirche in Not vyzvala veriacich k modlitbe za unesených seminaristov a vyhlásila zvláštnu zbierku na seminár v Maiduguri, kde študuje 51 kandidátov kňazstva.

Z výročnej správy evanjelickej mimovládnej organizácie Open Doors vyplýva, že v roku 2019 bolo kvôli svojej viere vystavených nátlaku a násiliu 260 miliónov kresťanov. Znamená to, že takmer každý ôsmy kresťan vo svete zažil prenasledovanie pre svoju vieru. Oproti roku 2018 ide o nárast o 15 miliónov.

„Celá subsaharská oblasť je destabilizovaná. Džihádizmus sa šíri, môžeme rozlíšiť asi 27 radikálnych islamistických skupín, ktorých hlavným cieľom je eliminácia kresťanov. Uviedol by som príklad – prídu do obce na severe Burkina Faso a vyhlásia trojdňové ultimátium, počas ktorého majú kresťanské rodiny možnosť odísť. Pokiaľ nepočúvnu, zavraždia ich,“ opísal situáciu riaditeľ talianskej sekcie Open Doors Cristian Nani.

Nemecká mimovládka eviduje 11 štátov, v ktorých dochádza k extrémnemu prenasledovaniu. Na čele rebríčka už od roku 2002 dominuje Severná Kórea. Open Doors odhaduje, že 300-tisíc kresťanov v tejto krajine žije v strachu z odsúdenia na smrť alebo nútených prác, pokiaľ by ich viera vyšla najavo. Nasleduje Afganistan, Somálsko, Líbya, Pakistan, Eritrea, Sudán, Jemen, Irán, India a Sýria.

Na vyššie miesto v miere prenasledovania postúpila Čína, kde žije asi 90 miliónov kresťanov. Správa Open Doors hovorí o zničení viac než päť a pol tisíc kostolov (5 576) za minulý rok a upozorňuje na stále rafinovanejšie obmedzovanie náboženských slobôd vďaka použitiu biometrických technológií a umelej inteligencie.

„V oblastiach konfliktu na Blízkom východe musíme konštatovať de facto vyhladenie kresťanských komunít. V roku 2003 žilo v Iraku 1,5 milióna kresťanov. Dnes sa hovorí 202 tisícoch, to znamená úbytok o 87 percent. Podobne zo Sýrie zmizlo od začiatku občianskej vojny 66 percent kresťanov,“ konštatuje Open Doors, podľa ktorej bolo v minulom roku zabitých kvôli viere 2 983 kresťanov.

Oproti predchádzajúcemu roku ich počet klesol vďaka menšiemu počtu vrážd v Nigérii, hoci táto krajina stále zostáva na prvom mieste (1 350), nasledovaná Stredoafrickou republikou (924) a Srí Lankou (200), kde došlo v apríli k teroristickému útoku na tri kostoly.

Správa však uvádza, že údaje sú podhodnotené, pretože veľa prípadov médiá zamlčiavajú a na verejnosť neprenikajú správy o úmrtiach spôsobených dlhodobou diskrimináciou, ako napríklad obmedzenie prístupu k pitnej vode alebo k lekárskej starostlivosti.

Open Doors upriamila pozornosť aj na násilie páchané na kresťanských ženách. „Zhromaždili sme osem a pol tisíc prípadov sexuálneho násilia namiereného proti kresťanským ženám. Ide o ženy, ktoré boli unesené, znásilnené a niekedy, bohužiaľ, zavraždené. Vieme však, že je to iba špička ľadovca. Je tu aj veľká oblasť nútených sobášov, ktoré zatiaľ nie sme schopní dobre sledovať,“ dodáva riaditeľ talianskej sekcie organizácie Cristian Nani.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia