Napriek tomu, že až 70 percent ľudí, ktorí vlastnia nehnuteľnosť, ju nemá zaťaženú hypotékou, pre mladých ľudí je takmer nemožné dostať sa k vlastnému bývaniu bez toho, aby si požičali. Ceny nehnuteľností totiž rastú tak rýchlo, že pri sume, ktorú si dokáže priemerná rodina odkladať, je v súčasnosti takmer nemožné získať požadovanú čiastku na kúpu bytu.

Za to, že Slovensko je na čelných miestach vo vlastníctve nehnuteľností, vďačíme aj ich nižším cenám v minulosti. „Vysoký podiel vlastnených nehnuteľností na Slovensku súvisí s tým, ako sa skupovali družstevné byty po páde komunizmu za výhodné ceny. V tom čase to bolo v prípade trojizbového bytu už okolo 50-tisíc korún,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Takáto suma by dne stačila len na kúpu jedného metra štvorcového v priemerno slovenskom byte. Podľa údajov Národnej banky Slovenska v treťom štvrťroku minulého roku priemerná cena za meter štvorcový nehnuteľnosti na bývanie dosiahla 1 603 eur. To znamená, že priemerná cena trojizbového bytu s výmerou 75 metrov štvorcových by v súčasnosti dosiahla približne 120-tisíc eur. Ceny sa pritom regionálne výrazne líšia.

Pre väčšinu ľudí bez vlastných úspor je dnes často jedinou cestou k zadováženiu vlastnej nehnuteľnosti hypotéka. Ak sa niekto rozhodne namiesto toho si sporiť respektíve investovať, musí 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa