Podľa prieskumu Market Outlook 2020, ktorý realizovala CBRE, je pre Európu najväčším obchodným rizikom napätie, ktoré vládne medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou, pričom akákoľvek eskalácia tohto konfliktu by podľa analytikov s najväčšou pravdepodobnosťou poviedla k poklesu dopytu po európskom exporte.

To by spolu so spomalením globálneho obchodu, ktorý v posledných mesiacoch zaznamenávajú firmy po celom svete, znamenalo veľkú prekážku pre plynulosť obchodov aj v realitnom segmente.

Viac investícií do rezidenčného segmentu

Poradenská spoločnosť napriek tomu predpokladá, že úrokové sadzby a miera inflácie zostanú na nízkej úrovni pod cieľovou hranicou.

Trh práce bude aj napriek spomaľovaniu ekonomiky silný a urýchlenie nárastu miezd vo viacerých krajinách bude aj naďalej podporovať dopyt európskych spotrebiteľov.

Analytici zároveň očakávajú, že obchodné napätie a neistota súvisiaca s brexitom bude pretrvávať aj v roku 2020, čo bude mať vplyv aj na rast HDP v eurozóne. Predpokladá sa, že v najbližších dvoch rokoch ostane na úrovni jedného percenta ročne.

Slovensko sa podľa poradenskej spoločnosti v najbližších rokoch zvezie na vlne prílevu nového zahraničného kapitálu, ktorý mieri do regiónu strednej Európy.

„Keďže 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa