Berie vám kolegyňa energiu? Možno ste stretli energetického upíra

Fotogaléria
Zdroj: iStockphoto

Cítite sa po práci vyčerpaná a bolí vás hlava? Možno za to môže vaša kolegyňa, ktorá vám berie energiu bez toho, aby o tom vedela. Ako sa tomu ubrániť?

Na pracovisku sa počas dňa stretávate s kvantom ľudí a niekedy ani neviete, kde vám hlava stojí. Ak ale po práci prichádzate domov totálne vyčerpaná, dôvodom nemusí byť len množstvo povinností.

Poobzerajte sa po okolí, či medzi kolegami nie je niekto, kto vám energiu kradne. Možno ste narazili na energetického upíra alebo tiež toxického človeka, ktorý pre vás môže byť nebezpečný.

Ako odhaliť upíra

Energetickí upíri skutočne existujú. Nie sú to tí, ktorých poznáte z filmov a pijú vám krv. Toto sú ľudia, ktorí cicajú vašu energiu. Energetický upír je osoba, ktorá zneužíva vašu dobrotu a vyvoláva vo vás nepríjemné pocit.

Sú to ľudia, ktorí si to neuvedomujú, no vnímajú len vlastné potreby, vyžadujú si pozornosť okolia, často myslia negatívne a stále potrebujú rozoberať svoje problémy. Upíri nie sú schopní sebareflexie, no vás vyvedú z miery. Často sú to aj dobrí manipulátori.

Upír vo vašom okolí

Vaša kolegyňa alebo nadriadená môže byť milá, poradiť, pomôcť, na prvý pohľad nemusí byť ani nesympatická, ale vás po stretnutí s ňou začne bolieť hlava. Po tom, ako príde za vami na kávu začne rozprávať, čo robila, čo nestihla, kto ju nahneval a že opäť nemá peniaze.

Títo ľudia potrebujú byť neustále ľutovaní. Zatiaľ čo vy sa po množstve informácií od nej už neviete sústrediť na svoju prácu. V horších prípadoch môžete pocítiť zhoršenie dýchania, slabosť, bolesť brucha dokonca až odpadnúť.

Ako z vás ťahá energiu?

Ktokoľvek z vášho okolia vám energiu môže čerpať. Či už ide o kolegyňu alebo dokonca člena rodiny. Vás si vyberie preto, lebo cíti, že sa s vami môže podeliť o svoje nepríjemné pocity.

Dá sa povedať, že zneužije vašu dobrotu. Zaplaví vás negatívnymi pocitmi, problémami, či žiadosťami o pomoc. Jemu sa na chvíľu uľaví, no vás to položí.

Fotogaléria
Ak z vás ťahá energiu... Zdroj: iStockphoto

Ako sa brániť

Dôležité je, aby ste vedeli upírov rozoznať a následne sa takýmto ľuďom vyhýbať. Vy sama si musíte uvedomiť, že vo svojom okolí máte niekoho, kto vám energiu berie.

Musíte sa naučiť reagovať tak, aby ste ochránili samú seba. Dôležité je, aby ste si sama nastavili hranice, po ktoré daného človeka pustíte. Upírovi musíte dať jasne najavo, čo z jeho rozprávania či reakcií je pre vás už priveľa a ćo vás naozaj zaťažuje.

Jednoduché riešenia

Ak medzi energetického upíra skutočne patrí vaša kolegyňa, čas, ktorý s ňou trávite v práci asi nemôžete obmedziť. Čo ale urobiť môžete je obmedziť čas, ktorý budete venovať rozhovorom o jej súkromí a jej pesimistických náladách.

Rozhovory zamerajte len na pracovné záležitosti. Vyhýbajte sa aj očnému kontaktu, ktorý upírovi otvára cestu k vašej energii.

Snažte sa na rovinu povedať, že vás jej problémy zaťažujú. Nebojte sa doplniť, že sa potrebujete venovať práci a robiť ju spoľahlivo. Ak ani to nezaberie, jednoducho odíďte z miestnosti. Pomôže aj sviečka, ktorú si zapálite v kancelárii. Po tom, ako vaša kolegyňa, vysávačka energie, odíde, ihneď vyvetrajte miestnosť.

Uľaví sa vám

Na svojom odhodlaní vytlačiť takéhoto človeka zo svojho okolia nesmiete poľaviť. Vydržte v takejto taktike niekoľko dní a uvidíte, že zlepšenie sa dostaví. Vám sa uľaví, pocítite viac energie, nebudete sa cítiť úplne vyčerpaná a práca vám pôjde od ruky.

Ako si dobiť baterky

Ak už v práci pocítite, že na vás ide slabosť, zavrite oči a pomaly a zhlboka dýchajte. Myslite na niečo príjemné aspoň 5 minút. Pomôže vám to upokojiť sa, uvoľniť sa a stres z vás naozaj opadne.

Pri stretávaní s ľuďmi, ktorí vám ubližujú, je dôležité dbať na kvalitný spánok. Rovnako si neberte prácu domov, aby si vaša myseľ mohla oddýchnuť. Do voľného času zaraďte oddych či šport.