Nový vírus sa prenáša z človeka na človeka a začína sa šíriť. V Číne majú ďalšiu obeť

TASR

Foto: TASR/AP

Popredný čínsky odborník na nákazlivé choroby Čung Nan-šan potvrdil, že nový, doteraz neznámy vírus podobný SARS sa prenáša z človeka na človeka. Uvedený vírus spôsobujúci zápal pľúc sa šíri po celej Číne a dostal sa už aj do troch ďalších ázijských krajín, pripomenuli v pondelok čínske štátne médiá.

Čung Nan-šan, uznávaný vedec z čínskej národnej zdravotníckej komisie, pomohol zistiť rozsah epidémie SARS (ťažkého akútneho respiračného syndrómu) v roku 2003. Tento pulmonológ v pondelok vyhlásil, že prenos z človeka na človeka je „potvrdený“. Citovala ho štátna televízna stanica CCTV a následne svetová agentúra AFP.


Nový koronavírus najprv zistili v stredočínskom meste Wu-chan a spôsobil poplach, pretože pochádza z toho istého rodu ako vírus SARS. Ten v rokoch 2002 – 2003 zabil takmer 650 ľudí po celej pevninskej Číne a v Hongkongu. V súčasnosti je celkový počet ľudí v Číne, ktorým diagnostikovali ochorenie pochádzajúce z Wu-chanu, 218, pričom v Thajsku, Japonsku a Južnej Kórei takisto zaznamenali prípady tejto infekčnej choroby.

Nakaziť sa môže takmer hocikto

Za zdroj nákazy sa pokladá trhovisko s plodmi mora vo Wu-chane, ale Čung Nan-šan uviedol, že pacienti sa mohli koronavírusom nakaziť aj bez toho, aby stredočínske mesto navštívili. V juhočínskej provincii Kuang-tung sa dvaja pacienti infikovali od členov rodiny, ktorí Wu-chan navštívili, vysvetlil expert pre CCTV.


Osemdesiatdeväťročný muž sa stal v Číne štvrtou obeťou nového vírusu, ktorý sa šíri po krajine. Muž zomrel v nedeľu po problémoch s dýchaním v meste Wu-chan. V nemocniciach vo Wu-chane je hospitalizovaných 169 pacientov infikovaných novým vírusom vrátane 35 ľudí, ktorí sú vo vážnom stave, uviedla agentúra TASS. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oznámila, že na stredu zvolala mimoriadne zasadnutie, na ktorom chce určiť, či nový vírus podobný SARS predstavuje medzinárodnú hrozbu.

Najnovšie články