Skorší nástup menopauzy ako nebezpečná predzvesť: Znamenie vážnych problémov!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-21 06:00:00

Jej nástup je nečakaný a prináša mnoho zmien. Niekedy môže prísť menopauza skôr, už okolo 40.- 45. roku života, no s ňou prichádza i väčšie riziko zdravotných problémov v neskoršom živote. Reč nie je len o strate sexuálnej túžby, libida či o častých zmenách nálad!

Nový výskum naznačuje, že skorší nástup menopauzy môže zvýšiť riziko zdravotných ťažkostí.  Ženy, u ktorých vypukne skôr, majú až trikrát väčšiu pravdepodobnosť chronických zdravotných problémov. Ide o menopauzu pred dosiahnutím veku 40 rokov, pričom priemerným vekom, kedy nastupuje u žien je okolo 50 rokov. Ženy sú údajne vystavené v neskoršom živote riziku cukrovky, srdcových chorôb, mozgovej príhody, astmy a rakoviny prsníka. 

Čítajte tiež: Môže vás káva zbaviť tuku? K metabolickej reakcii v tele dochádza po toľkýchto šálkach!

Výskum ako dôkaz

Vedci z Queenslandskej univerzity v austrálskom Brisbane sledovali 5 107 žien dve desaťročia od roku 1996, keď dosiahli vek 45 až 50 rokov. Z nich 119 malo predčasnú menopauzu. Ženy vyplňovali dotazníky o svojom zdraví každé tri roky až do roku 2016, keď dosiahli 65 až 70 rokov.

Štúdia sa snažila zistiť, či existuje súvislosť medzi skorou menopauzou a rozvojom dvoch alebo viacerých zdravotných problémov ako ženy stárnu. Vedci sa pýtali na 11 zdravotných stavov, kde boli: cukrovka, vysoký krvný tlak, srdcové choroby, mozgové príhody, artritída, osteoporóza, astma, chronické obštrukčné ochorenie pľúc, depresia, úzkosť a rakovina prsníka.

Veľké riziko rozvoja multimorbidity

Asi u 71% žien, ktoré mali predčasnú menopauzu, sa do ich dovŕšenia 60 rokov objavili dva alebo viac z týchto stavov, známych ako multimorbidita. V porovnaní s 55 percentami žien, ktoré zažili menopauzu vo veku 50 - 51 rokov. 

Keď vedci pridali ďalšie faktory, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky, zistili, že u žien, ktoré mali skorú menopauzu, bola dvojnásobná pravdepodobnosť vzniku multimorbidity. Podľa štúdie, ktorá je uverejnená v časopise Human Reproduction, sa u nich tiež trikrát častejšie vyvinula multimorbidita po dosiahnutí 60 rokov v porovnaní s tými, ktorí dosiahli menopauzu vo veku 50 - 51 rokov.

Profesorka Gita Mishra, vedúca autorka príspevku, uviedla: „Predčasná menopauza je spojená so zvýšeným rizikom rozvoja multimorbidity, dokonca aj po prispôsobení sa predchádzajúcim chronickým stavom a možným faktorom, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky, ako napríklad či ženy mali alebo nemali deti, koľko detí, vzdelanie, index telesnej hmotnosti, fajčenie a fyzická aktivita.“

Je známe, že predčasná menopauza je spojená s individuálnymi zdravotnými problémami neskôr v živote. Strata ovariálnych hormónov ovplyvňuje proces starnutia v bunkách a orgánoch a zvyšuje riziko mnohých chronických stavov.

Predpokladá sa však, že ide o prvú štúdiu zameranú na súvislosť medzi nástupom menopauzy a vznikom dvoch alebo viacerých zdravotných stavov neskôr.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia menopauza zdravotné problémy

2020-01-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia