Živý verzus umelý vianočný stromček

NETKY.SK • 16 December 2019, 17:46 • 2 min
Živý verzus umelý vianočný stromček

Akonáhle sa v kalendári znovu objaví december, trblietajúce sa a svietiace stromčeky vyzdobia námestia, ulice, nákupné strediská, ale aj milióny domácností po celom svete.

slovakia

left justify in out

Každý rok sa tiež nanovo začne debata o tom, či sú lepšie živé, alebo umelé vianočné stromčeky. Preto sme sa rozhodli zblízka pozrieť na životný cyklus jedných aj druhých a zistiť, ako vlastne vyzerá ich život, od výroby, cez dlho očakávané vianočné sviatky, až po neodvratný koniec.

 

10 TIPOV: Vianoce ekologicky

 

Pozrite sa teda, čo všetko je vlastne treba na to, aby vznikol Váš vianočný stromček, a čo sa s ním stane, keď je už po sviatkoch.

 

Prečo máme vianočné stromčeky?

 

Tradícia zdobenia vianočných stromčekov má korene v pradávnych oslavách zimného slnovratu (21. decembra). Ľudia v rôznych kútoch sveta, a z rôznych kultúr, si obydlia zdobili zelenými vetvičkami na oslavu toho, že dni sa budú opäť predlžovať.

 

Prvý skutočný verejný vianočný stromček však nájdeme až o stáročia neskôr, v roku 1441 v Tallinne (Estónsko), kde ho postavil cech obchodníkov zvaný Bratstvo čiernych hláv. Tradíciu zdobenia stromčekov potom do domácností rozšírili Nemci.

 

img

 

Vedeli ste, že?

 

Najväčším živým vianočným stromčekom bola podľa Guinnessovej knihy rekordov 67,36m vysoká jedľa douglasova, ktorá v roku 1950 zdobila Seatlle (USA).

 

Jabĺčka patria k najstarším a najtradičnejším ozdobám vianočných stromčekov. Symbolizujú totiž jablko zo Stromu poznania v záhrade v Edene.

 

Ľudia v niektorých stredo a východoeurópskych krajinách v minulosti vešali vianočné stromčeky z povaly "hore nohami". Ich tvar mal totiž symbolizovať Svätú Trojicu.

 

V Brazílii ľudia zdobia vianočné stromčeky kúskami vaty, ktorá má symbolizovať sneh. Prvým človekom, ktorý v roku 1882 prišiel s nápadom na elektrické vianočné svetielka bol Edward Johnson, asistent Thomasa Edisona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies