Sociálna poisťovňa prepočíta predčasné penzie matkám narodeným v rokoch 1958 a 1959

O nové určenie výšky dôchodku podľa hovorcu Sociálnej poisťovne Petra Višvádera netreba žiadať.


Sociálna poisťovňa v tomto roku prepočíta dôchodok poistenkám narodeným v roku 1958 a 1959, ak vychovali jedno alebo dve deti a bol im priznaný predčasný starobný dôchodok pred 1. januárom 2020. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Poisťovňa tým reaguje na novelu zákona o sociálnom poistení účinnú od 1. januára tohto roka, ktorou sa zmenil dôchodkový vek niektorých poisteniek. O nové určenie výšky dôchodku podľa Višvádera netreba žiadať. "Ak sa na poberateľku predčasného starobného dôchodku nové určenie sumy dôchodku vzťahuje, Sociálna poisťovňa rozhodne o novej výške dôchodku bez žiadosti v zákonom stanovenej lehote do 31. decembra 2020," povedal. Zvýšenie penzie poisťovňa doplatí spätne od 1. januára 2020.

Určovanie dôchodkového veku prostredníctvom tzv. dôchodkového automatu, teda podľa rastúcej priemernej strednej dĺžky života, sa od začiatku tohto roka zrušilo. Vek odchodu do dôchodku sa pre všetkých ľudí stanovil priamo v prílohe zákona, a to podľa ročníka narodenia, pohlavia a počtu vychovaných detí. Strop na dôchodkový vek na úrovni 64 rokov sa uplatňuje na mužov a bezdetné ženy, ktorí sa narodili v roku 1966 a neskôr. Mužom a bezdetným ženám sa tak bude dôchodkový vek zvyšovať do roku 2030. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú ešte v septembri minulého roka schválil parlament.

Hranica penzijného veku 63,5 roka sa týka žien s jedným dieťaťom, ktoré sa narodili v roku 1964 a neskôr. Limit na dôchodkový vek na úrovni 63 rokov sa vzťahuje na ženy s dvomi deťmi, narodené v roku 1961 a neskôr. Strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roka sa týka žien s tromi a štyrmi vychovanými deťmi, ktoré sa narodili v roku 1962 a neskôr a žien s piatimi a viac deťmi, ktoré sa narodili v roku 1965 a neskôr. V prílohe k zákonu je uvedený aj znížený dôchodkový vek pre mužov, ktorí vychovali deti, a to pre prípady, kedy nemožno výchovu týchto detí zohľadniť žene. Takáto situácia by nastala napríklad vtedy, ak žena zomrie pred dovŕšením dôchodkového veku.

Novela zákona rieši aj situáciu žien, ktoré odišli do predčasnej penzie pred 1. januárom tohto roka a pri stanovení dôchodkového veku sa im nezohľadnila výchova dieťaťa. V týchto prípadoch Sociálna poisťovňa sama z úradnej povinnosti nanovo určí dôchodkový vek týchto žien a zníži ho adekvátne počtu vychovaných detí. "To znamená, že týmto poistenkám sa skráti obdobie od vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku, za ktoré sa im znižovala suma predčasného starobného dôchodku, čím sa im zvýši suma predčasného starobného dôchodku," objasnil rezort práce a sociálnych vecí.
 

Vyberáme z poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk