Kata Strofová z animovaného seriálu Tresky Plesky si písala denník

Tresky plesky je animovaný seriál pre deti, ktoré sa chcú zábavnou formou dozvedieť viac o prírodných javoch a najnovšie sa k nemu pridá kniha.

20.01.2020 17:00
ac752de6597d47454225402c94364497 Foto:
Podarený animovaný seriál pre deti Tresky Plesky mal premiéru na RTVS počas Vianoc a autori ho doplnili knihou Katastrofický denník Katy Strofovej.
debata
zväčšiť Katastrofický denník Katy Strofovej Foto: Slovart
8093196 Katastrofický denník Katy Strofovej

Autorský tím spolupracujúci na animovanom seriály Tresky Plesky, ktorý na Vianoce uviedla RTVS scenárista Juraj Šlauka, animátorka Veronika Kocourková a producentka Simona Hrušovská vydáva knihu Katastrofický denník Katy Strofovej inšpirovanú seriálom. Pokrstia ju 23. januára o 17.30 h v budove Slovenského rozhlasu a krstnou mamou bude herečka Táňa Pauhofová, ktorá požičala hlas seriálovej postavičke Kate Strofovej.

Tresky plesky sú trinásťdielny animovaný seriál pre deti, ich rodičov a vlastne pre všetkých, ktorí sa chcú zábavnou formou niečo naučiť. Hlavnou postavou je moderátorka Kata Strofová, ktorá vo svete molekúl a častíc postupne preniká do tajomstiev prírodných javov a umožňuje tak divákom v jednoduchosti tieto procesy pochopiť. Záver každej osemminútovej epizódy tvorí chytľavá pesnička a čo to z neho uvidia aj návštevníci štvrtkového krstu knihy.

A o čom je kniha? Neohrozená reportérka relácie Tresky Plesky Kata Strofová si pre deti pripravila cestovateľský denník, v ktorom sa spolu vydajú po mori na opustený ostrov a pozrú sa ako funguje sopka. Potom odletia do vesmíru, aby zistili ako vznikajú blesky a nakuknú aj do stredu tornáda. Na záver spolu zdolajú snežné hory plné nebezpečných lavín. Spolu s Katou malí zvedavci zistia, že učiť sa nové veci môže byť naozaj zábavné.

S nápadom urobiť seriál o prírodných javoch prišla režisérka Veronika Kocourková, ktorá sa v detstve chcela stať meteorologičkou a projekt realizovala s producentku Simonou Hrušovskou. Veľkú úlohu pri príprave seriálu a knihy zohrali aj samotné deti. Veronika s nimi kreslila a spolu určili farebnosť seriálu – sýte „šialené“ farby. Počas stretnutí autori seriálu zistili aj to, čoho sa deti boja. Nepáčili sa im napríklad výrazné zuby na postavičkách a tak ich museli upraviť. V seriáli vystupuje vyše 200 rozličných postavičiek a s niektorými z nich sa deti stretnú aj v knihe. Autorky spolupracujú aj s fyzičkou Zuzanou Chovanovou, ktorá im vysvetľuje princípy javov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #seriál #animovaný