Dobré noviny
Vedci dokázali, že vĺčatá reagujú na podobné povely ako psy. Vyvrátili tak tisícročnú teóriu
Klaudia Fiolová
Klaudia Fiolová

Vedci dokázali, že vĺčatá reagujú na podobné povely ako psy. Vyvrátili tak tisícročnú teóriu

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Wikimedia, Pixabay

Vedci chceli dokázať, že aj divoké zvieratá vedia interpretovať ľudské povely a že majú totožné inštinkty ako napríklad psy.

ŠTOKHOLM 20. januára - Vedci si doteraz mysleli, že psy aportujú len vďaka výcviku a tisíckam rokov evolúcie. Nové štúdie ale dokazujú to, že aj zvieratá, ktoré žijú v prírode, majú túto vlastnosť vrodenú, informuje portál Daily Mail.

Výskumníci zo Štokholmskej univerzity urobili test, ktorého účastníkmi bolo 13 vĺčat. Vedci chceli dokázať, že aj divoké zvieratá vedia interpretovať ľudské povely a že majú totožné inštinkty ako domáce zvieratá, respektíve psy.

Prekvapení švédski vedci

Jeden z testov sa skladal z toho, že výskumníci nechali v miestnosti pohodenú malú loptičku a sledovali, či o ňu vĺčatá prejavia záujem. Tie po loptu nielenže išli, ale po oslovení ju aj vrátili človeku, ktorý bol v miestnosti. Švédskych vedcov výsledky veľmi prekvapili.

Až donedávna si totiž mysleli, že ľudským povelom začali rozumieť zvieratá len po domestikácii, teda pred 15-tisíc rokmi. Portál Daily Mail taktiež uvádza, že si mysleli, že chytanie a prinášanie loptičiek naspäť majú na svedomí ľudia, ktorí to domáce zvieratá naučil. „Keď som prvýkrát uvidela, ako sa malé vĺča rozbehlo po loptu a prinieslo ju naspäť, mala som doslova husiu kožu," uvádza výskumníčka Christina Hansen Wheat z univerzity.

Testy ukázali, že psy a vlci majú podobných čŕt oveľa viac, ako sme si mysleli. Tím vedcov naďalej pokračuje v sledovaní zvierat a spoločne vychovávajú psie aj vlčie mláďatá, aby zistili, ako sú si podobné.

Už ste čítali?