MojAndroid

Väčšina ľudí využíva pravidelne na pohyb medzi bydliskom a prácou nejaký dopravný prostriedok. Okrem vlastného automobilu to môžu byť aj lacnejšie a často praktickejšie prostriedky pre dopravu. Medzi mestami ide hlavne o vlakovú a autobusovú dopravu. Priamo v meste následne mestskú hromadnú dopravu alebo taxislužbu. V tomto článku si predstavíme tipy na mobilné aplikácie, ktoré vám uľahčia cestovanie týmito dopravnými prostriedkami. Konkrétne sa pozrieme na aplikácie, ktoré by mohol využiť človek, ktorý cestuje do Bratislavy za prácou, školou alebo iným dôvodom.

Cestovné poriadky CP

Túto aplikáciu bude väčšina ľudí poznať vďaka jej materskej webovej stránke cp.sk. Stojí za ňou, rovnako ako za aplikáciou, vydavateľstvo MAFRA Slovakia. Hlavnou jej úlohou je vyhľadávanie vnútroštátnych alebo medzinárodných vlakových a autobusových spojení. Človek, ktorý cestuje do Bratislavy, v nej nájde spoje oboch typov dopravy. Aplikácia má jednoduchý a priehľadný dizajn s prvkami modrej, šedej a bielej farby na pozadí.

Po spustení si aplikácia vypýta prístup k polohe pre vyplnenie východiskového bodu cesty. Ak ho nepovolíte, tak si ho budete musieť vyplniť manuálne. Po zadaní cieľovej destinácie sa vám zobrazia najbližšie spojenia vrátane prestupov a časov odchodu respektíve príchodu. Po rozkliknutí spoja sa vám zobrazia jeho detaily ako medzizastávky s časmi, meškanie spoja alebo cena lístku. V bočnom panely je možne kúpiť 60 a 20 minútový lístok na vlak alebo vybrané typy lístkov na MHD v Bratislave, Košiciach, Prešove, Trnave, Banskej Bystrici, Nitre a Žiline.

Verzia: 1.2.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.2.0
Aktuálna cena: Zdarma

Ideme Vlakom

Pre kúpu plnohodnotného lístku na vlak môžete využiť túto oficiálnu aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko. Umožňuje kúpu lístku z jedného mesta do druhého alebo rezerváciu miestenky. Samozrejmosťou sú aj zľavnené lístky. Ideme vlakom poslúži aj ako vyhľadávač najbližších vlakových spojení. Dizajn aplikácie kombinuje biele pozadie s oranžovými prvkami, tak ako to je typické pre slovenského národného dopravcu.

Pre vyhľadanie najbližších spojení stačí zadať cieľ cesty a kliknúť na vybrané spojenie. Následne sa používateľovi zobrazia dve položky. Rozpis cesty s detailami spojenia, rozpisom medzizástavok a dokonca mapou spojenia. V položke Pridať cestujúce si používateľ kúpi lístok vyplnením základných údajov a uskutočnením platby pomocou kreditnej karty. Následne má kúpený lístok uložený v aplikácii s jednoduchým QR kódom, ktorým sa preukáže sprievodcovi. Plusom aplikácie je možnosť uložiť si obľúbené trasy.

Verzia: 1.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.0
Aktuálna cena: Zdarma

imhd.sk

Po príchode do Bratislavy sa hodí vyhľadanie spojenia mestskej hromadnej dopravy na cieľovú adresu. K tomu poslúži aplikácia imhd.sk, ktorej hlavnou výhodou je možnosť stiahnuť cestovné poriadky pre MHD Bratislavy a Košíc offline. Používateľ má na výber tri možnosti vyhľadania spojenia. Buď podľa linky, podľa zastávky alebo zadaním štartu a cieľa cesty.

Aplikácia ponúka aj mapu, kde s použitím GPS vidíte najbližšie zastávky MHD s linkami, ktoré na nich stoja. Aplikácia umožňuje dokonca kúpu 3 typov lístkov cez SMS: 40-minútového, 70-minútového a 24-hodinového. Poteší aj položka Správy, kde sa dozviete o výlukách a dočasných zmenách trasy linky.

Verzia: 16.2.20
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 16.2.20
Aktuálna cena: Zdarma

IDS BK

Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji ponúka aj vlastnú oficiálnu aplikáciu. Ten oproti predošlej aplikácii umožňuje kúpu všetkých typov lístkov MHD pre všetky zóny. To znamená základné lístky, zľavnené lístky, denné lístky a dokonca lístok pre batožinu alebo psa. Pre kúpu si ale musíte vytvoriť profil a dobiť kredit. Aktívny lístok, ktorým sa preukážete revízorovi, následne vidíte na hlavne obrazovke aplikácie.

Ďalšie obrazovky umožnia vyhľadanie zadaním štartovej a cieľovej destinácie, vybraním zastávky alebo konkrétneho spoja. Vybrané obľúbené zastávky a linky sa ukazujú vždy na vrchu zoznamu. V aplikácii nájdete aj informácie o zmenách a výlukách.

Verzia: 1.0.2
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.0.2
Aktuálna cena: Zdarma

Bolt

Mestská hromadná doprava nieje vždy najrýchlejšia a neodvezie vás úplne k cieľu. Pre tento prípad sú tu rôzne typy taxislužieb a jednou z najobľúbenejších v Bratislave je aj Bolt. Táto taxislužba, podobná populárnemu Uberu, sa pôvodne nazývala Taxify. Jej oficiálna aplikácia je vo farbách spoločnosti v bielo-zelenom dizajne.

Po spustení aplikácie sa musíte ako prvé registrovať s pomocou SMS a emailovej adresy. Pre sprístupnenie privolania taxislužby je ešte nutné vyplniť údaje ku kreditnej karte. Následne si zvolíte cieľ svojej cesty zadaním jeho adresy. Na mape potom vidíte trasu, počet kilometrov a cenu odvozu. Na výber máte dva typy odvozu – klasický a komfortný. Po objednaní môžete sledovať na mape príjazd vodiča, ktorý vás odvezie do cieľovej destinácie. Za cestu zaplatíte automaticky platobnou kartou v aplikácii.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Aké aplikácie využívate na cestovaniu vy?

Dúfame, že vybrané mobilné aplikácie, pre vás budú užitočné. Pokiaľ viete o ich alternatívach aj pre iné mestá, tak sa s nimi môžete podeliť v diskusii. A ak ste napríklad študent vysokej školy v Českej republike, môžete v diskusii spomenúť aj aplikácie pre medzimestskú dopravu medzi českými mestami alebo českú MHD.

20.1.2020

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+