Kto T. Halla nahradí na čele BBC, zatiaľ nie je známe. Nového generálneho riaditeľa či riaditeľku začne správna rada hľadať v najbližších týždňoch.

Mnohí zástupcovia BBC očakávali, že T. Hall zostane na svojej stoličke do roku 2022, keď BBC oslávi 100. výročie svojho založenia. V pondelok však zamestnancom prišiel e-mail od riaditeľa, ktorým oznamuje, že odíde už v roku 2020.

Chartu zhodnotia s novým šéfom

Činnosť BBC upravuje takzvaná Kráľovská charta, ktorá stanovuje okrem iného ciele spoločnosti, jej verejnú úlohu, podobu najvyšších orgánov a predovšetkým spôsob, akým je financovaná.

Súčasná charta vstúpila do platnosti v roku 2017 a platí do konca roku 2027. V polovici obdobia jej platnosti má britská vláda vykonať vyhodnotenie jej plnenia.

V tom sa však zatiaľ nebude zaoberať financovaním spoločnosti, o ktorom sa v poslednej dobe vedú v politických kruhoch debaty.

Šesťdesiatosemročný T. Hall v pondelok ako dôvod svojho odstúpenia uviedol, že BBC by pri čiastkovom vyhodnotení charty v roku 2022 a pri vyjednávaní o novej charte pred koncom roka 2027 mala mať rovnakého riaditeľa.

Kritika za koncesie

Ešte stále šéf BBC v liste ďalej uvádza, že rozhodnutie odísť preňho nebolo ľahké, píše portál Deadline. „Milujem BBC. Som nadšený z našich hodnôt a z roly, ktorú v krajine máme a z našej práce globálne,“ napísal T. Hall.

Rezignácia po siedmich rokoch. Z BBC odchádza generálny riaditeľ

Tony Hall Zdroj: TASR / AP

BBC pod jeho vedením kritizuje konzervatívna vláda Borisa Johnsona. Ten pred nedávnymi voľbami spochybnil koncesionárske poplatky, teda hlavný finančný zdroj BBC.

BBC je v súčasnosti financovaná poplatkami vo výške 154,5 libry ročne, ktorý platia všetky britské domácnosti s televíznym prijímačom.

B. Johnson vyjadril pochybnosti o tom, či by spoločnosti mali platiť všetky domácnosti rovnaký poplatok odhliadnuc od toho, ako intenzívne jej služby využívajú.

T. Hall poukázal aj na budúcnosť, ktorá krajinu čaká. Dodal, že prosperujúca BBC je podľa neho dôležitá pre podobu Veľkej Británie po brexite.

V e-maile tiež píše, že krajina potrebuje silnú BBC v období, v ktorom sa dostáva do svojej ďalšej kapitoly. V ére fake news BBC podľa neho zostáva objektívna a pravdivá. „Čo BBC je a za čím si stojí, je pre túto krajinu vzácne,“ uvádza.