Ako na zimný rez viniča, jadrovín a bobuľovín

Ako na zimný rez viniča, jadrovín a bobuľovín

Neviete, ako si poradiť s rezom viniča, bobuľovín alebo jadrovín? Ponúkame vám niekoľko cenných rád od odborníka.

Rez jadrovín (jabloň, hruška)

  • začneme s rezom pravidelne udržiavaných stromov, najmä ak máme viac stromov v záhrade a do začiatku pučania by sme rez nestihli; s rezom by sme nemali začať, ak teplota klesla pod −5 °C; konáre bývajú pri nízkych teplotách zmrznuté, rez nebude hladký, čistý, ale rozstrapkaný, rana stlačená
  • ak chceme zmladzovať alebo odstraňovať hrubé konáre, počkáme do konca februára, keď sa skončia silné mrazy

Rez drobných bobuľovín (ríbezľa, egreš, josta)

  • s rezom začneme koncom mesiaca; z krov čiernej ríbezle a josty odstraňujeme konáriky staršie ako 3 roky, z červenej ríbezle staršie ako 4 roky, pri egreši odrodené konáre staršie ako 5 rokov
  • ďalej odrezávame slabé jednoročné výhonky rastúce dovnútra – zahusťujúce, previsnuté a výhonky ležiace na zemi; konáriky odrežeme celé tesne nad pôdou alebo ich zrežeme na vhodnejší mladší výhon
  • ak chceme z nejakého dôvodu prestarnuté kry zachovať, je lepšie zvoliť zmladzovací rez a rozdeliť ho na niekoľko rokov; v prvom roku odrezať asi 1/3 kra – najmä veľmi staré, suché, choré a polámané konáriky
  • rozumnejšie je však zaobstarať si v záhradníctve nové rezistentné odrody

modré hrozno

Rez viniča

  • začneme koncom mesiaca, rešpektujeme pestovateľský tvar a odrodové požiadavky na rez, t. j. či prináša úrodu na krátkom, strednom alebo dlhom dreve
  • pri jednoročných výhonoch pri skracovaní necháme krátky čapík a režeme mierne šikmo nad púčikom, na opačnej strane, ako rastie púčik, aby sa vytvorila strieška a chránila púčik pred vyschnutím

Podrobné informácie o reze viniča nájdete v článku Ako a kedy rezať vinič?

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: shutterstock.com

  1. Alexander Farkaš says:

    Ako zistím 3 ročný, 4 ročný alebo 5 ročný konár?

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje