Čím odstránite rúž alebo riasenku z oblečenia?

Zdieľať
fľaky

Samozrejme najlepšie by bolo týmto „nehodám“ predchádzať.

Obliecť sa napríklad ešte pred tým, než sa namaľujete, a oblečenie zložiť až potom, čo sa zase odmaľujete. Ale ak už sa tak stane, nesnažte sa situáciu zachrániť tým, že fľak rýchlo zotriete vodou alebo navlhčeným obrúskom. Docielite tak len toho, že sa z jednej šmuhy stane väčší matný fľak.

Preto sa tohto vyvarujte a skúste nasledujúce fígle …

fľaky
https://www.gettyimages.com

Make-up z vášho obľúbeného oblečenia odstráni prípravok, ktorý obsahuje alkohol. Veľmi dobrým pomocníkom vám môžu byť napríklad šampón na vlasy alebo pena na holenie. Oba produkty obsahujú zlúčeniny, vďaka ktorým je nečistota ľahšie uvoľnená z vlákien textílie. Len radšej najskôr vyskúšajte na nejakom nenápadnom mieste, či nebude látku odfarbovať. Pokiaľ ide o biele oblečenie, vyskúšať môžete tiež pastu zo sódy, tú na škvrnu nanesiete, necháte chvíľu pôsobiť, opláchnete a potom oblečenie vyperiete bežným spôsobom.

Ako na riasenku?

V prípade klasickej riasenky by vám mali stačiť rovnaké zbrane ako v prípade make-upu. V prípade vodeodolných riaseniek je to horšie. Jedným z dobrých tipov je samotný odličovač, ktorý používate na odstránenie vodeodolného make-upu. Len si dajte pozor, aby odličovač nebol na olejovej báze, tým by ste oblečeniu naopak ešte viac uškodili.

Rúž

Odtlačok rúžu na blúzke či partnerovej košeľu si neželá žiadna z nás. Ale ak sa objavia, v prvom rade sa snažte odstrániť mastnotu z rúžu – skúste ju zasypať detským púdrom alebo rozdrvenou bielou kriedou, nechajte pôsobiť. Potom jemne trite vlhkou handrou, hubkou alebo kefou a vyperte. Poradiť si so škvrnou ale dokáže aj „obyčajný“ lak na vlasy. Zašpinené miesto ním postriekajte a nechajte ho niekoľko minút zaschnúť. Potom oblečenie hoďte do práčky a vyperte bežným spôsobom

Lak na nechty

V prípade laku na nechty myslite na to, že je potrebné škvrnu najskôr nechať dobre zaschnúť. Inak by sa vám rozmazala. A potom ju môžete skúsiť oddrolit. Ak nebudete úspešná, na pomoc si vezmite lak na vlasy. Postriekajte škvrnu a počkajte aspoň desať minút. A nakoniec pomocou kefky skúste odstrániť. Ak ani toto nezaberie, poslednou množnosáou je samotný odlakovač. Len s ním naozaj opatrne. Pretože by ste z oblečenia mohla odstrániť nielen škvrnu, ale aj pôvodnú farbu. Preto odlakovač v tomto prípade najskôr vyskúšajte na nenápadnom mieste, aby ste spoznala, ako reaguje. Ak je všetko v poriadku, škvrnu podložte nepremokavou podložkou a aplikujte na ňu odlakovač. Potom prikladajte savý obrúsok, ktorý uvoľnený lak šetrne vsiakne. Postup budete musieť s najväčšou pravdepodobnosťou opakovať viackrát, kým škvrna aspoň čiastočne nezmizne.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané