Princ Harry a Meghan: už je jasné, čo obľúbenú dvojicu čaká. Cez víkend to oznámil Buckinghamský palác. Čo presne znamená tzv. Megxit a aké bude mať pre nich dôsledky? Zodpovedali sme v 10 otázkach a odpovediach.

1. Čo presne sa píše vo vyhlásení  kráľovnej Alžbety II.? 

Kráľovná celý odchod svojho vnuka uzavrela cez víkend, keď verejnosti oznámila svoje konečné stanovisko. Odchod Sussexovcov, ako ich volajú britskí novinári, nazvala novou kapitolou. „Harry, Meghan a Archie budú vždy milovanými členmi mojej rodiny,“  povedala kráľovná. Zároveň verejnosť uistila, že rozumie výzvam, ktoré zažili a podporuje ich želanie viesť viac slobodný život. Poďakovala im za oddanú prácu a vyzdvihla fakt, že Meghan sa tak rýchlo začlenila do rodiny.  

2. Kedy presne začnú  viesť nový život? 

Svojich rolí sa nezbavia zo dňa na deň, ale podľa údajov Buckinghamského paláca by sa to malo postupne udiať už túto jar. Harry a Meghan zároveň odštartovali ročné prechodné obdobie. Po jeho uplynutí sa prehodnotí celá dohoda, tvrdí zdroj americkej televízie ABC. Meghan však už isté zmeny zaviedla, keďže sa posledné týždne zdržuje v kanadskom Vancouveri. 

 

Kráľovná Alžbeta II.  Foto - TASR/AP

Princ Harry a Meghan nebudú tituly používať

3. Ostanú im kráľovské tituly? 

Harry a Meghan neprídu o svoj titul Jeho a Jej Kráľovská Výsosť, avšak dohodli sa, že ich nebudú používať. Rovnako im ostanú aj tituly vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu. Harrymu rovnako ostane titul princa, keďže ho získal narodením. Rozlúčiť sa musí so svojimi vojenskými hodnosťami. Ich osemmesačný syn Archie o nič nepríde, keďže pri narodení žiadny titul nedostal. On aj Harry tiež ostávajú v poradí nástupníctva na britský trón. Harry je šiesty a jeho syn siedmy.

4. Kde budú Sussexovci bývať?  

Ich oficiálnym sídlom v Spojenom kráľovstve bude aj naďalej Frogmore Cottage, ktorý oficiálne vlastní kráľovná. Budú jej však platiť nájom a na ich účet pôjdu aj všetky výdavky  spojené s chodom sídla. Keďže len nedávno sa skončila generálna oprava domu, ktorú financovali daňoví poplatníci, dohodli sa, že vrátia celú sumu. Malo by ísť o takmer 2,5 milióna libier. Čo sa týka života v Severnej Amerike, tam žiadne detaily ešte nie sú známe. Podľa zdroja blízkeho dvojici chcú väčšinu času tráviť práve tam. Počas nedávnej niekoľkotýždňovej dovolenky sa zdržiavali v kanadskom Vancouveri v prenajatom dome na Vancouverskom ostrove.  V tomto meste sa vojvodkyňa zdržiavala aj uplynulých niekoľko dní. Keďže sa narodila a vyrastala v americkom Los Angeles, je rovnako pravdepodobné, že by sa mohla vrátiť aj tam. Žije tam totiž jej mama Doria Ragland. Ďalšou z možností je Toronto, kde Meghan žila a pracovala pred sobášom. 

5. Čo znamená ich finančná nezávislosť?  

Harry a Meghan tento dôvod udali ako jeden z prvých, prečo sa chcú vzdať svojich kráľovských povinností. Znamená to, že už nebudú viac dostávať peniaze z tzv. suverénneho fondu. Z tohto zdroja, ktorý je dotovaný zo štátneho rozpočtu, čerpajú všetci členovia kráľovskej rodiny, ktorí „pracujú“ pre monarchiu. Ostane im však iný finančný tok. Podľa zdroja z paláca bude princ Charles naďalej finančne podporovať syna zo svojho vlastného fondu. Nie je však známe, koľko Harryho rodina od neho dostane.  

Harry a Meghan potrebujú pozvanie od kráľovnej

6. Čím sa teraz budú zaoberať? 

Ako oznámili na svojej webstránke, chcú rozbehnúť vlastnú nadáciu Sussex Royal. Ako uviedli, plánujú sa zameriavať na „komunitné akcie a progresívne zmeny“. Dokonca si už aj najali PR agentúru Sunshine Sachs, ktorá im má pomôcť spropagovať ich nadáciu.

7. Budú pokračovať v patronátoch a rozbehnutých projektoch? 

Z vyhlásenia Buckinghamského paláca vyplýva, že Harry aj Meghan budú pokračovať v práci patrónov niekoľkých nadácii a charitatívnych spoločností, ale už nebudú formálne zastupovať kráľovnú. Svorne sa však zaviazali, že aj naďalej chcú byť verní jej hodnotám. 

8. Budú sa zúčastňovať rodinných podujatí? 

Áno, aj napriek tomu, že už viac nebudú „pracovať“ pre monarchiu, stále sú členovia kráľovskej rodiny. Z toho vyplýva, že sa budú zúčastňovať oficiálnych podujatí, ak ich na ne kráľovná pozve. Ide napríklad o tradičnú vojenskú prehliadku Trooping the Colour alebo vianočnú svätú omšu. 

 

Meghan a Harry.  Foto - TASR/AP

Meghan sa zrejme k herectvu nevráti 

9. Môže sa Meghan vrátiť k herectvu?

Keďže už viac nepatrí medzi vysokopostavených členov kráľovskej rodiny, vojvodkyňa má teraz voľné pole pôsobnosti. Zdá sa však, že sa k herectvu nevráti, ale bude pokračovať v charitatívnych projektoch spolu s manželom. Niektoré médiá však špekulujú, že poškuľuje po dabingu alebo úlohe pre spoločnosť Disney, Sussexovci však zatiaľ nemajú žiadne komerčné dohody. Existujú isté dohady, že princ Harry by si tiež mohol zarábať ako rečník. 

10. Budú mať ochranku? 

Buckinghamský palác neoznámil detaily ochrany a ani ich neplánuje komentovať.  Rovnako sa nevie, ako to bude s ich telesnou strážou v Severnej Amerike. Predpokladá sa, že si za svoju bezpečnosť budú platiť sami.