Matka a dcéra: Vzťah, ktorý sa vpíše pod kožu

Marika Koscelníková | 20. január 2020
Matka a dcéra: Vzťah, ktorý sa vpíše pod kožu

Je intímny a občas náročný. Vidíme to na vzťahu s našimi mamami a až keď máme dcéry, veľa vecí pochopíme.

Je to vzťah, na ktorom záleží. Ak je priveľmi zviazaný, dcéry majú ťažkosti so samostatným životom a formovaním zdravých intímnych vzťahov mimo svojich pôvodných rodín. Matky zostávajú sklamané. 

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu udržiavať  a pestovať zdravý vzťah so svojou dcérou

Päť právd o zdravom vzťahu matka – dcéra 

1. Dcéra sa vidí očami mamy

Je to veľká vec, ktorú by sme si mali uvedomiť. Sme pre ne vzorom. Visia nám na perách a počúvajú,
čo o nich hovoríme a ako s nimi hovoríme. Naše deti sa vidia také, aké ich vidíme my.

Nevyslovujte pochybnosti o ich schopnostiach alebo výzore. Sú to malé ženy, ktoré hľadajú svoju cestu a vy ako žena - matka im ju ukazujete a dokazujete svojim životom. Nehovorte jej, aká by mala byť, ale podporujte v tom, aby bola najlepšou verziu samej seba. Možno to nebude podľa vašich predstáv a očakávaní, ale o vás predsa nejde. 

2. „Daj a vezmi“ sú súčasťou každého zdravého vzťahu 

Keď sa dcéra stane dospelou, nemala by očakávať, že jej mama nechá všetko tak a pobeží zachrániť jej život. Mala by však vedieť, že ak ju o pomoc požiada, mama jej dá radu a objíme ju. 

Matky by nemali očakávať, že dcéra s nimi zviaže svoj život. Že zostane s nimi a bude robiť, to čo si jej matka myslí, že je správne. To, že sme dieťa porodili, neznamená, že máme právo kontrolovať jeho život, keď je dospelé. 

3. Dôvera je obojstranná

Mamy musia dôverovať svojim dcéram natoľko, že im umožnia robiť vlastné rozhodnutia a chyby. Ak chcete, aby vaša dcéra dôverovala vašim rozhodnutiam, s ktorými tiež nemusí vždy súhlasiť, musíte dôverovať aj vy jej, aby mohla viesť svoj vlastný život.

vzťah matky a dcéry

4. Otvorená komunikácia 

Hnev alebo zranenie, ktoré prežívame vo vzťahu mama-dcéra, môže byť niekedy najčistejšou formou bolesti, akú by sme kedy mohli zažiť.

Mamou a dcérou však budete navždy. Je to určujúci vzťah vo vašom živote a vymazať ho alebo ignorovať môže byť zraňujúce pre obe strany. Odpustenie pomôže. Možno budete musieť prehltnúť svoju pýchu a bolesť, ale udržte svoj vzťah aspoň občasnou komunikáciou a návštevou.  

Keď ste v konflikte s vašou matkou alebo dcérou, čím skôr sa zbavte frustrácie, hnevu, zranených pocitov, uľaví sa vám, a pohnete sa ďalej.

5. Priateľstvo medzi matkou a dcérou je výhoda, nie povinnosť

Máme to v sebe. Chceli by sme si z našich dcér, ktoré nám prídu ako najúžasnejšie bytosti pod slnkom, urobiť kamarátky. Kto by nechcel kamarátku, ktorej môže dôverovať? Nerobí to však vždy poriadok vo vzťahu matka - dcéra. Jeden z tohto vzťahu je vždy závislejší a zranenia bolia viac, ako pri cudzom človeku.

Rodinu si nevyberáš, akceptuješ a rešpektuješ rozdielnosť toho druhého bez toho, aby si prestal milovať. Preto je úplne v poriadku a žiadúce, ak medzi matkou a jej dcérou existuje vzťah vzájomnej úcty. Nemusia byť najlepšie priateľky.  

Inšpirované:psycholoytoday.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: