Cappuccino. Macchiato. Espresso. Ristretto… Viete, čo ktorý názov kávy znamená?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

…a okrem názvov v titulku článku je tu aj flat white, caffé latte, americano, lungo mocha, affogato… Vyznáte sa v názvoch káv? Viete, ktorá čo obsahuje a koľko vám jej dajú? Správne si objednať kávu môže byť niekedy umenie. Najmä ak vám dá čašník doplňujúcu otázku, či espresso macchiato, espresso lungo, normálne espresso alebo latte macchiato. Najmä pre starších španielska dedina, ale ani mnohí mladší nepoznajú presný názov kávy.
Prinášame vám zrozumiteľný a praktický prehľad 15 názvov káv. Akýsi základný kávový slovníček, aby ste si v kaviarni nespôsobili faux pas 🙂

 

Čo ktorý názov kávy znamená?

Mimochodom, nemusíte byť ani kávoholik, aby ste tento kávový slovníček ovládali. Je to proste bežný rozhľad, ktorý vám príde vhod, keď ste na rokovaní, pozvete niekoho na kávičkové rande alebo si len chcete šplhnúť pred kamošmi.
Inak, v úvode sme spravili chybičku aj my. V profesionálnych kaviarňach nemáte čašníka, ale baristu. Je to znalec kávy – mal by vedieť pripraviť správne typy káv, ale tiež by mal poznať pôvod danej kávy, jej pestovanie a spôsob praženia.
Správny barista vie kávu aj odprezentovať – samozrejmosťou je latte art. V súčasnosti veľmi obľúbené maľovanie obrazcov nalievaním mlieka do kávy, či farebnými sirupmi do espressa.

Arabica alebo robusta?
Dva rôzne kávovníky, z ktorých sa získavajú kávové zrná najčastejšie. Líšia sa kvalitou, chuťou, vôňou.
Robusta je káva s nižšou kvalitou, menej náročná na pestovanie a jej chuť nevyhovuje každému.
Arabica sa používa na kvalitnú a chuťovo výraznú kávu. Je náročnejšia na pestovanie a jej zrná sú kvalitnejšie.

káva ikona1. Espresso

Asi najzákladnejšia káva. Len káva a voda. 30 ml espressa (cca 7 gramov kávy), veľkosť šálky 60 až 90 ml. Súčasťou je crema, čiže tenká vrstva peny naokraji, ktorá sa vytvorí automaticky a znamená, že bola pripravená správne. Od espressa sa odvíjajú ďalšie typy a názvy káv.

káva ikona2. Ristretto

Na prípravu ristretta musíte kávu naozaj veľmi jemne namlieť. Tak ňou pretečie aj menšie množstvo vody, preto má výraznejšiu chuť. Nie je v nej toľko kofeínu ako v klasickom espresse, je aj menej horké, ale zato akoby sladšie a kyslejšie.
Ristretto tvorí 20 ml espressa, crema a veľkosť šálky je 60 až 90 ml.názov kávy ristretto

káva ikona3. Espresso lungo

Espresso lungo alebo len skrátene lungo je vlastne klasické espresso doplnené rovnakým množstvo vody. Čiže na 30 ml espressa ide 30 ml horúcej vody, veľkosť šálky je 70 ml.
Najskôr sa do šálky naleje horúca voda a následne klasické espresso, čím sa výrazná chuť kávy potlačí. Získate tak jemnejší kávový nápoj, ale s väčším objemom.

káva ikona4. Espresso macchiato

Macchiato vyslovte ako makijáto a ide o jemnejšie espresso s penou. Na základnú šálku espressa pridáte lyžicu našľahanej peny. Barista ju pripraví napenením dobre vychladeného plnotučného mlieka.
Čiže 30 ml espressa + pena a veľkosť šálky 60 až 90 ml.

káva ikona5. Flat white

Tento druh kávy sa považuje za jeden z najdokonalejších. Ide totiž o presne vyrátanú kombináciu, to znamená dvojité espresso (60 ml), k tomu mlieko (asi 1 cm) a mliečna pena. Vo flat white sa tak snúbi výrazná chuť espressa, zjemnená mliekom a navyše aj penou, ktorá vám pohladí pery.
Veľkosť šálky je 180 ml.názov kávy flat white

káva ikona6. Cappuccino

Už ste si určite niekde dali cappuccino – veľmi obľúbená káva s výraznejšou a silnejšou chuťou ako caffè latte, s ktorým sa najčastejšie zamieňa.
Ide o kombináciu 30 ml espressa, 50% speneného mlieka a 50% peny v šálke s objemom 150 až 180 ml.
Mimochodom, práve pri cappuccine (ale aj flat white, latte, či macchiate) sa používa mikropena. Ideálne má konzistenciu tekutej smotany bez viditeľných bubliniek.

káva ikona7. Caffè americano

Alebo tiež americká káva, ktorá má ešte viac vody ako lungo. 30 ml espressa a viac ako 30 ml horúcej vody, takže čím viac vody, tým slabšia intenzita. Veľkosť šálky je 150 až 180 ml.
Svoj názov získala vďaka americkým vojakom, pre ktorých bolo klasické espresso príliš malé.

káva ikona8. Caffè latte

Tiež veľmi obľúbený druh kávičky, podobný ako cappuccino, len je v ňom viac (teplého) mlieka a menej peny. Často sa caffè latte ochucuje rôznymi sladkými sirupmi a preto ho milovníci kávy označujú ako dámsky nápoj.
Čiže 30 ml espressa, 80% mlieka a 20% peny. Veľkosť šálky je 280 až 330 ml.

káva ikonanázov kávy mocha9. Mocha

Alebo tiež mochaccino je čokoládou ochutený variant Caffè latte. Takže zloženie je rovnaké, len ju barista doplní čokoládovým sirupom alebo kakaovým práškom. Niektorí kávičkári ju neobľubujú, pretože čokoláda väčšinou prebije chuť kávy.

káva ikona10. Latte macchiato

Ide o caffè latte naopak. 80% mlieka, 20% peny a až nakoniec sa nalieva 30 ml espressa. Veľkosť šálky je 250 ml a často sa servíruje atraktívnejšie.
Krásne farebné vrstvy vznikajú práve presným postupom – dokonale spenené mlieko a dávka espressa.

lahodná a voňavá kávaPrečítajte si tiež
Potvrdené! Káva má naozaj liečivé účinky.

 

káva ikona11. Viedenská káva

Veľmi rozšírená káva v rôznych reštauráciách, dokonca aj krčmičkách. Nemá príliš dobré hodnotenia, kávičkári by po nej nesiahli. Bežne ide o poriadneho turka, na ktorého čašník nastrieka poriadnu porciu šľahačky zo spreja.
Správne by však malo ísť o predĺžené espresso, čiže lungo s vrchovatou lyžicou pravej šľahačky.

káva ikona12. Írska káva

Najčastejšie je to turek, do ktorého sa naleje lacná whiskey a pridá sa šľahačka v spreji.
od takejto írskej kávy utekajte čo najďalej. Správna írska káva je nápoj z filtrovanej kávy alebo espressa s objemom 2,3 dl. Obsahuje 3 až 4 cl kvalitnej írskej whiskey a k tomu 2 cm vychladenej vyšľahanej smotany.názov kávy - írska káva

káva ikona13. Affogato

Ešte ste o tejto káve nepočuli? Pomaličky sa rozširuje aj po Slovensku a ide o kopček kvalitnej zmrzliny vo vychladenom pohári, ktorý je zaliaty espressom. Najčastejšie sa používa vanilková alebo čistá smotanová zmrzlina.

káva ikona14. Ľadová káva

Obľúbená hlavne v lete…a často z toho, čo je práve po ruke. Žiadna kvalita.
Správna ľadová káva by mala obsahovať dobré espresso (asi polovica objemu), k tomu štvrtina kvalitnej zmrzliny a poslednú štvrtinu tvorí šľahačka (nie zo spreja) a čokoláda.

káva ikona15. Frappe

Ešte jeden letný variant kávy, ktorý skvele osvieži. Na prípravu sa používa rozpustná káva, prípadne klasické espresso. K tomu cukor alebo cukrový sirup, ľad a polovicu by malo tvoriť mlieko. V šejkri všetko dôkladne pretrepte, aby vznikla pena, ktorá vydrží naozaj dlho.názov kávy - frappe


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.