MENU
zdravy-zivot

TOP znižovače tlaku. Vyjedzte si zdravé srdce s týmito dobrotami

Nemusíte sa vzdať všetkých jedál, ktoré máte radi. Stačí len dodržiavať pár pravidiel a obmedziť to, čo vám škodí.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

TOP znižovače tlaku. Vyjedzte si zdravé srdce s týmito dobrotami

Vysoký krvný tlak treba liečiť, inak môže poškodiť cievy aj mozog. Zaraďte do jedálnička potraviny, ktoré vám ho pomôžu upraviť.

Ste nervóznejší než obvykle, máte bolesti hlavy, hučí vám v ušiach alebo máte pocit ťažoby? Príznakov vysokého tlaku môže byť omnoho viac, no hypertenzia je zradná najmä v tom, že ju vo väčšine prípadov nemusíte cítiť vôbec, až kým vám jedného dňa lekár nenamerá vysoké hodnoty. Čo s tým? Výšku tlaku dokážete efektívne znížiť prostredníctvom niekoľkých životných zmien - zaradiť pravidelný pohyb, skoncovať s fajčením, naučiť sa správne dýchať, znížiť množstvo soli v strave a zhodiť nadbytočné kilá. No už malé obmedzenia v jedálničku s TOP znižovačmi tlaku dokážu viditeľne zlepšiť čísla na tlakomery.

TOP znižovače tlaku. Vyjedzte si zdravé srdce s týmito dobrotamiTOP znižovače tlaku. Vyjedzte si zdravé srdce s týmito dobrotami
Zdroj: Zdravie
Potraviny, ktoré znižujú cukor v krvi. Tipy ako ho rýchlo a zdravo znížiť

Namáha srdce

Vysoký tlak, hoci ho nemusíte na sebe cítiť, neradno podceňovať. Vplyvom dlhodobého pôsobenia vysokého tlaku totiž dochádza k poškodzovaniu cievnych stien a ich kôrnateniu. Namáha však aj srdce, hypertenzia je teda rizikový faktor pre mnohé srdcovo-cievne ochorenia. Pri neliečenom tlaku hrozí infarkt, cievna mozgová príhoda, poškodenie funkcie obličiek alebo dokonca ich zlyhanie. Na Slovensku pritom trpí vysokým tlakom až 50% dospelých ľudí. Ak sa týka aj vás, skôr než siahnete po liekoch, zaraďte do svojho jedálnička potraviny, ktorá vám ho pomôžu znížiť.

Spoznajte TOP znižovače tlaku ►►►

Pokračovať Ďalej (1/12)

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor