Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Známa diéta znižuje riziko zlyhania darcovských orgánov: Pomáha po transplantácii obličiek!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stredomorská strava sa roky spája s celkovým zdravím. Odborníci na zdravé stravovanie ju odporúčajú ako prevenciu proti nadváhe a ako bojovníka s nadbytočnými kilami. Podľa nich je vhodná aj pre pacientov po transplantácii obličiek!

Tretina pacienov, ktorí dostanú darcovskú obličku, strácajú jej fukčnosť do desiatich rokov po operácii. Vedci sú však presvedčení, že ak ľudia do jedálnička zahrnú stredomorskú kuchyňu, znížia riziko zlyhania darcovských orgánov o viac ako 30 percent. Výsledky boli publikované v Clinical Journal of American Society of Nephrology.

Čítajte tiež: Nenápadne sa vkráda do nášho života: MNOŽSTVO hliníka, ktoré sa dostane do nášho tela!

Stredomorská strava ako liek

Experti v Holandsku sledovali 632 pacientov po transplantácii obličky po dobu piatich rokov. Zistili, že strava bohatá na ryby a orechy, s obmedzením červeného mäsa pomáha udržať darcovský organ zdravý. Stredomorská strava kladie dôraz na konzumácu väčšieho množstva ovocia, zeleniny, strukovín, orechov, rýb a celých zŕn. Obmedzuje množstvo nasýteného tuku, cukru a červeného mäsa.

Dr. António Gomes-Neto spolu so svojim tímom dali účastníkom skóre medzi nulou a deviatkou za to, ako veľmi dodržiavali stredomorskú stravu. Účastníci, ktorých strava bola hodnotená ako sedem, mali o 29 percent nižšie riziko poklesu funkcie obličiek v porovnaní s dobrovoľníkmi, ktorí sa umiestnili na päťke. 

“Zvyšujúce sa vedecké dôkazy preukázali zdravotný prínos stredomorskej stravy pre zdravie srdca a obličiek,” konštatoval dr. António Gomes-Neto.

Ako dodal, výsledky ukazujú, že príjemcovia transplantácii obličiek, ktorí dodržiavali stredomorskú stravu majú menšiu pravdepodobnosť straty funkcie transplantátu. Stredomorská strava obsahuje aj viac vlákniny a antioxidantov, ktoré znižujú zápal, o ktorom sa predpokladá, že hrá úlohu pri ochorení obličiek.

Známa diéta znižuje riziko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nie je to prvýkrát, čo vedci zistili, že stredomorská strava môže byť prínosom pre zdravie obličiek, odborníci z Columbijskej univerzity urobili rovnaký objav už v roku 2013. Podľa nich, nižší obsah živočíšnych bielkovín v strave kladie menší dôraz na obličky a znižuje zaťaženie tela kyselinou.

Hlavnou úlohou obličiek je filtrovať odpadové produkty z krvi a premeniť ich na moč. Ak stratia túto schopnosť, môžu sa hromadiť v tele. Postihnutého ohrozuje chronické ochorenie alebo zlyhanie obličiek. Je odkázaný na dialýzu, alebo dokonca na transplantáciu.

O stredomorskej strave

Stredomorská strava spočíva v konzumácii väčšieho množstva čerstvého ovocia, zeleniny, produktov celozrnnej múky, olivového oleja, orechov, hydiny, rýb. Človek by sa mal vyhýbať sladeným nápojom, polotovarom a rýchlehomu občerstveniu.

Snažte sa jesť čo najviac surovej, čerstvej zeleniny a ovocia. Do svojho jedálnička pridajte ryby, na trhu ich v súčasnosti nájdete niekoľko druhov a sú veľmi chutné. Keď dostanete chuť na sladké, siahnite radšej po ovocí. Pred červeným mäsom uprednostnite biele. Zabudnite na údeniny, majonézy, polotovary, sterilizovanú zeleninu a ovocie. Na olovrant si doprajte orechy, okrem toho, že obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú blahodárny účinok na zdravie človeka, podporujú činnosť mozgu. Používajte panenský olivový olej. Máte radi víno? Máme pre vás dobrú správu. Pohárik červeného vína tu a tam je v stredomorskej strave v poriadku.

Viac o téme: StravovanieDiétaObličkyStredomorská sträva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9