Inteligentné osvetlenie v domácnosti
Galéria (15) Zdroj: isifa/Shutterstock

Všetko o inteligentnom osvetlení: Svieťte doma s rozumom!

Inteligentné osvetlenie domácností nie je žiadna hudba budúcnosti. Na trhu nájdete v súčasnosti stovky riešení pre rôzne rozpočty. Ponúkajú pohodlie, bezpečnosť aj úsporu energie. Ako sa zorientovať v týchto technológiách? A ako osvetlenie nakombinovať tak, aby ste sa doma cítili príjemne a neboli zároveň otrokmi modernej techniky? Pripravili sme pre vás prehľad.

Galéria

Inteligentné osvetlenie v domácnosti
Inteligentné osvetlenie v domácnosti
Inteligentné osvetlenie v domácnosti
Inteligentné osvetlenie v domácnosti
Inteligentné osvetlenie v domácnosti
Inteligentné osvetlenie v domácnosti
Inteligentné osvetlenie v domácnosti
Inteligentné osvetlenie v domácnosti

Inteligentné hodinky na ruke, rozumný telefón vo vrecku, mobilné aplikácie, ktoré nám našepkávajú, kedy by sme mali ísť spať a koľko krokov ešte urobiť, aby sme boli fit. Moderné technológie sú už neoddeliteľnou súčasťou našich životov. A prečo nie? Ak nám dokážu spríjemniť bežné činnosti, dohliadnuť na naše zdravie či prispieť k pocitu bezpečia, sú vítanými pomocníkmi. Čoraz viac ľudí preferuje inteligentné technológie aj v domácnosti – rúra, v ktorej vás bude čakať čerstvo upečené kura pri príchode z práce, či chladnička, ktorej obsah môžete skontrolovať vďaka zabudovanej kamere aj cestou na nákup, nie sú žiadne sci-fi. A podobným spôsobom vám môže slúžiť aj osvetlenie.

Moderná technika pre zdravie

Inteligentné osvetlenie v domácnosti nie je iba o tom, že sa rozsvieti luster, keď prídete do kuchyne, a pri večernom sledovaní televízie si pohodlne stlmíte intenzitu žiarovky z gauča pomocou diaľkového ovládača bez toho, aby ste vôbec museli vstať. Samozrejme, toto sú tiež nesporné benefity smart domácnosti, no ten naozajstný základ rozumného svietenia hľadajte niekde inde – v programovaní prirodzeného cyklu denného svetla v domácich podmienkach. Čo si pod tým predstaviť?

Pozrime sa na to zo širšej perspektívy – cez prírodu. Cirkadiálny (cirkadiánny) rytmus človeka, teda niečo ako naše vnútorné hodiny, ovplyvňujú v zásade dva hormóny – kortizol a melatonín. V súčasnosti však často dochádza k narušeniu produkcie týchto hormónov vplyvom umelého osvetlenia, čo má za následok bolesti hlavy, nespavosť, poruchy sústredenia a podobne. Inteligentné osvetlenie je v tomto prípade naozaj rozumným riešením.

svetelný vypínač
Zdroj: isifa/Shutterstock

Osvetlenie v domácnosti sa vďaka technologickému pokroku dá nastaviť do optimálneho cyklu, v ktorom sa postupne mení intenzita a teplota svetla s ohľadom na vaše aktivity, ročné obdobie aj prirodzený chod dňa – akoby imitovalo svetelné podmienky východu a západu slnka, ibaže v domácich podmienkach, v interiéri.

Tým, že intenzita denného svetla k večeru klesá, zvyšuje sa aj produkcia melatonínu, hormónu spánku, vďaka ktorému sa cítime unavení a zrelí do postele. Ak sme však vystavení intenzívnemu svetlu aj v neskorších podvečerných hodinách, telo nie je stimulované vytvárať tento hormón, vďaka čomu môžeme mať problémy zaspať, a ak sa nám to aj podarí, máme ľahký spánok a často sa budíme.

Hormón kortizol je zase jeho protipól. Najviac sa ho tvorí v priebehu dňa a pomáha nám žiť aktívny život, sústrediť sa, podávať dobré pracovné výkony. Aby tieto hormóny fungovali v rovnováhe, potrebujeme byť vystavení dennému svetlu, resp. jeho umelej alternatíve, ktorá zohľadňuje tieto biologické aspekty. V noci je teda ideálne spať v úplne zatemnenej miestnosti, prebúdzať sa s odtieňmi teplého svetla, ktoré sa rozsvecuje ešte pred zvonením budíka a stimuluje tvorbu kortizolu, postupne sa mení na intenzívnejšie a belšie svetlo (s odtieňmi modrého spektra), následne k večeru jeho intenzita v prírode opäť klesá, mení sa farebné spektrum na oranžové a pripravuje nás na spánok zvýšenou tvorbou melatonínu.

Prudké rozsvietenie svetla s veľkou intenzitou žiarenia môže pre človeka znamenať pocit ohrozenia a vyplavovanie stresových hormónov. Mozog môže reagovať podvedome podobne ako na blesk (či akýkoľvek záblesk pri výbuchu) a citlivejšie osoby môžu trpieť bolesťami hlavy a nepokojom.

Inteligentná domácnosť
Zdroj: isifa/Shutterstock

Ak je zamračené, pracujeme v miestnosti bez prístupu denného svetla alebo v zime, keď sa veľmi skoro stmieva, by malo umelé osvetlenie stále nasledovať prirodzený svetelný rytmus prírody. Pri výbere svetelných zdrojov teda treba mať na pamäti tri faktory: teplotu svetla, jeho intenzitu a časový segment, počas ktorého na nás svetlo pôsobí, teda obdobie, počas ktorého konkrétnym svietidlom svietime, a na základe týchto faktorov svietidlá rozmiestniť a nastaviť v režime smart. Inteligentné osvetlenie totiž nie je len o zapnutí a vypnutí v konkrétne nastavenom čase.

Svetlá sa môžu postupne stmievať, rozsvecovať, akoby vašu spálňu zapĺňal slnečný svit, zapínať pri pohybe alebo prítomnosti osôb, vypínať pri odchode z miestnosti. Zároveň si môžete vyberať z nekonečných možností technologických riešení – káblových či bezkáblových, s diaľkovým ovládaním či ovládaním cez mobilnú aplikáciu v telefóne.

Redakcia radí

Ak plánujete novú inteligentnú inštaláciu, nezostaňte len pri osvetlení. Z jedného miesta môžete ovládať nielen svietidlá, ale aj žalúzie, vetranie či vykurovanie.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje