Lenovo Yoga Smart Tab

Prvý kontakt s cenovo dostupným 10'' tabletom s Full HD+ displejom, 64 GB úložiskom, stereo reproduktormi JBL, odomykaním tvárou a 7000 mAh batériou. (živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Android 9 Pie

chipset: Qualcomm Snapdragon 439

procesor: osemjadrový, 4 x 2 GHz + 4 x 1,45 GHz

grafický procesor: Adreno 505

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe), iba LTE verzia

rozmery: 242 x 166 x 8,5 mm (v najužšom mieste)

hmotnosť: 580 gramov

displej: 10,1'' (257 mm), IPS, 1200 x 1920 b., 

zadný fotoaparát: 8 Mpix, video Full HD (30 fps), AF

predný fotoaparát: 5 Mpix, video Full HD (30 fps), FF

pamäť: 64 GB (50,45) + 4 GB RAM + microSD do 256 GB

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE (iba LTE verzia)

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.2, Wi-Fi, USB-C, USB OTG 

ostatné: GPS, FM rádio, 2 x 2 W stereo repro JBL, Dolby Atmos, audio jack, rozpoznávanie tváre

dual SIM: nie

batéria: 7000 mAh, výmena v servise 

Neobsahuje/nepodporuje: NFC, IrDA (infraport), čítačku odtlačkov, zvýšenú odolnosť voči vode, rýchle nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie

Pravdepodobná cena a dostupnosť: od 299 eur, v predaji

Cenovo dostupný tablet od Lenova veľmi dobre poslúži ako multimediálne zariadenie všetkým členom rodiny. Môžete si na ňom prečítať najnovšie správy pri raňajkách, vybaviť dôležité e-maily a pri pozeraní filmov a videí oceníte stereo reproduktory doladené v spolupráci s JBL. 

Konvertibilný stojan, ktorý je súčasťou kovovej konštrukcie, umožní používať tablet v niekoľkých režimoch. Zaoblená bočná časť, v ktorej sú ukryté reproduktory, sa veľmi dobre drží v ruke na výšku, máte pocit, akoby ste držali otvorený časopis. 

Tablet môžete použiť v režime stojan, stan, čítanie alebo sa dá aj zavesiť na stenu. Tento typ konštrukcie nie je nový, pre rad Yoga Tab je typický. IPS displej s 10,1-palcovou uhlopriečkou ponúka Full HD rozlíšenie 1920 x 1200 bodov.

Nechýba mu technológia na zníženie množstva modrého svetla, ktoré môže spôsobovať únavu očí. V nastaveniach nájdete aj známy nočný režim, ktorý zafarbí obrazovku do príjemnejšieho teplého tónu. 

Spomínané reproduktory sú vybavené zosilňovačom a podporujú Dolby Atmos, zvuk si viete v nastaveniach prispôsobiť počúvanému žánru. Tablet nedisponuje čítačkou odtlačkov, ale dáta si môžete zabezpečiť funkciou rozpoznávania tváre. Pri dobrom svetle funguje rýchlo a dobre. 

Na domácej obrazovke nájdete na ľavej strane ikonu, ktorá vás dostane do multimediálneho centra, srdcom pre obsah je YouTube. Na pravej strane je nenápadná ikona pera. Po ťuknutí na ňu sa rozbalí menu s možnosťami kreslenia. 

Môžete tu napríklad vytvárať snímky obrazovky a tie ďalej upravovať, prípadne zdieľať. Na výber sú rôzne odtiene farieb,hrúbka čiary, tvar a podobne.

Rodičia možno ocenia detský režim, ktorého dostupný obsah prispôsobia veku a potrebám dieťaťa. V menu nechýba ani FM rádio, pri tabletoch je skôr vzácnosťou. Na jeho počúvanie ale potrebujete pripojiť slúchadlá. 

Od 8 Mpix zadného fotoaparátu nečakajte žiadne zázraky, poslúži na zachytenie momentiek, no vo svojom okolí ani nepoznám nikoho, kto by fotil tabletom. Zato prednú kameru na videohovory občas využívajú viacerí. Aj ja. Tu má 5 Mpix rozlíšenie a podporuje Full HD videá. 

Operačný systém Android beží vo verzii 9 Pie a nechýba tu Digitálna rovnováha ani Rodičovská kontrola, kde si pri konkrétnych aplikáciách nastavíte maximálny čas používania. Tablet môžete ovládať systémovými tlačidlami alebo gestami, všetko si nastavíte v Navigačnej lište. 

Obrazovku rozsvietite dvojitým poklepaním alebo zodvihnutím tabletu. Podporuje tzv. ambientné zobrazenie, teda doručené upozornenia sa zobrazia aj na zamknutom displeji. Čipset Snapdragon 439 spolu so 4 GB operačnou pamäťou ponúknu dostatok výkonu na bežné používanie. 

Úložisko so 64 GB kapacitou si môžete rozšíriť microSD kartami do veľkosti 256 GB. Po prvom zapnutí tabletu máte k dispozícii približne 50 GB voľného miesta. Zvyšok zaberá systém a vopred nainštalované aplikácie. 

Výhodou je 7000 mAh batéria, ktorú nabijete cez USB-C konektor. Pri používaní tabletu dve tri hodiny denne vám na jedno nabitie vydrží necelý týždeň. Samozrejme, rozdiel je, či si prezeráte e-maily alebo pozeráte filmy. Videá by mal tablet zvládnuť prehrávať desať hodín v kuse. 

Yoga Smart Tab podporuje ambientný režim s hlasovým Google asistentom, ktorý vám môže pomôcť pri hľadaní potrebnej informácie, ale aj pri ovládaní inteligentnej domácnosti. Nepodporuje však slovenčinu, takže na využívanie asistenta musíte prepnúť tablet napríklad do angličtiny a vyslovovať príkazy v anglickom jazyku. Dobre tak poslúži aj na precvičenie angličtiny doma. 

Konverzácie s Google asistentom pomôžu aj pri "pilovaní" správnej výslovnosti. Na tele tabletu sa nachádzajú tri mikrofóny, takže asistent bude registrovať vaše povely vyslovené aj cez celú miestnosť. Výhodou tabletu oproti rôznym inteligentným reproduktorom je obrazovka, na ktorej vám hľadanú informáciu rovno zobrazí. 

Lenovo Yoga Smart Tab kúpite v slovenských obchodoch iba v sivej farbe za odporúčanú cenu 299 eur. Záujemca o LTE verziu so slotom na SIM kartu si priplatí 40 eur. 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu