Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

42. ročník Rallye Dakar 2020 (2. polovica)

Sunday, 19. 01. 2020 - 20:19, Andrej Haverda   

42. ročník Rallye Dakar 2020 (2. polovica)

Sobota 11 . januára 2020 bola pre účastníkov 42. ročníka Rallye Dakar 2020 voľným dňom, ktorý využili na oddych. Žiadne vstávanie, žiadne duny, žiadne zradné úseky či nebezpečenstvá číhajúce na každom kilometri. Počet tých, ktorí reálne mohli pomýšľať na pokorenie „dakarského“ cieľa, však rapídne ubudlo. V polovici pretekov bolo v súťaži evidovaných 249 strojov – 108 motocyklov, 15 štvorkoliek, 64 automobilov, 32 vozidiel SxS a 30 kamiónov – z pôvodných 347 (na štarte stálo 147 motocyklov, 23 štvorkoliek, 86 automobilov, 45 vozidiel SSV a 46 kamiónov).

7. ETAPA: RIJÁD – WADI AL-DAWASIR, 12. JANUÁR 2020

Po dni odpočinku čakala na všetky posádky najdlhšia etapa súťaže. V teréne sa striedali rýchle úseky s mnohými križovatkami, pri ktorých boli navigátori vždy v strehu. Museli sa rozhodnúť rýchlo, nie však ukvapene.

MOTOCYKLE: Medzi motocyklistami zaznamenali dvojnásobný úspech jazdci továrenského tímu Monster Energy Honda, keď zvíťazil Argentínčan Kevin Benavides pred Španielom Joanom Barreda Bortom (-01:23 min). Tretiu priečku obsadil Rakúšan Mahhtias Walkner s motocyklom značky KTM, ktorý za víťazom zaostal o viac ako štyri minúty (-04:17 min). Slovenský motocyklista Štefan Svitko (KTM) skončil v tejto „erzete“ na 14. priečke s viac ako štvrťhodinovým mankom (-16:44 min), v celkovom poradí klesol z 9. na 10. pozíciu (-01:19:41).

Priebežne aj naďalej viedol Američan Ricky Brabec na stroji značky Honda (na čele celkovej klasifikácie sa držal nepretržite už päť etáp), prenasledovaný Pablom Quintanillom na Husqvarne (-24:48 min). Quintanillovi k obhájeniu druhého miesta stačila aj ôsma pozícia v etape. Tretí bol ďalší Chiľan (avšak s motocyklom zn. Honda), Jose Ignacio Cornejo Florimo (-27:01 min).

Udalosťou dňa bola smrteľná nehoda, ktorú utrpel portugalský motocyklista Paulo Gonçalves, doposiaľ evidovaný na 46. mieste. Organizátori dostali echo o jeho páde krátko po desiatej hodine (o 10.08 h), leteckí záchranári ho našli o osem minút neskôr bez pulzu. Po resuscitácii ho transportovali do nemocnice, kde ho však vyhlásili za mŕtveho. „Paulo tu pretekal dlhé roky, každý ho poznal. Bola to známa postava tejto rallye, preto sú to pre nás ťažké chvíle,“ uviedol riaditeľ súťaže David Castera. V Portugalsku ocenil Gonçalvesa aj prezident Marcelo Rebelo de Sousa. „Zomrel, keď sa pokúšal splniť si sen a zvíťaziť v jednej z najťažších a najnebezpečnejších rallye na svete, na ktorej vždy výborne reprezentoval náš štát,“ uviedol. Na smrť portugalského motocyklistu reagovali aj slovenskí reprezentanti. „Keď sme sa predvčerom lúčili a priali si šťastie, netušil som, že sa už nikdy neuvidíme. Robil si však to, čo ťa napĺňalo, robilo šťastným a spokojným. Nikdy na teba nezabudnem, kamarát,“ vyjadril sa Ivan Jakeš na sociálnej sieti instagram. „Je to príliš vysoká cena, ktorú dnes musel niekto z nás zaplatiť. Nemám žiadne slová, ktoré by vyjadrili to, čo skutočne cítim. Bol to skvelý jazdec a príkladný človek, ktorého mali všetci radi. Veľa sily posielam celej jeho rodine v týchto ťažkých časoch. Budeš mi chýbať, Paulo,“ uviedol zase Marc Coma. Ľútosť nad tragickou udalosťou vyjadrili na sociálnych sieťach aj ďalší pretekári. „Je to najhorší deň pre motoristický šport. Odpočívaj a jazdi v pokoji, budeš mi veľmi chýbať. Myšlienky a modlitby idú k tvojej rodine a priateľom. Bolí to a je to ťažké prijať,“ napísal na instagrame Toby Price. Pridal sa aj priebežný líder 42. ročníka Rallye Dakar v kategórii motocyklov Ricky Brabec. „Speedy, ďakujem ti za nezabudnuteľný čas, zábavu a predovšetkým za tvoje priateľstvo. Milióny z nás nikdy nezabudnú.“


Gonçalvesovo bezvládne telo objavil za ním idúci Austrálčan Toby Price, ktorý sa mu snažil poskytnúť prvú pomoc. Prítomný bol aj Slovák Štefan Svitko, pomôcť Portugalčanovi však už nedokázali. Štefan Svitko k tomu dodal: „Bola to pre mňa najhoršia etapa v živote. Išli sme s Tobym Priceom asi desať sekúnd za sebou, keď sme na 275. kilometri našli spadnutého Paula Gonçalvesa. Zastali sme pri ňom, nejavil známky života, bolo pod ním veľa krvi. Necelú minútu za nami šiel vrtuľník, ktorý viezol na palube kameramana, ktorý tú hrôzu filmoval. Hneď sme ho zastavili, pristál a volali sme prvú pomoc. Tá prišla o pár minút. Asi polhodinu mu dávali masáž srdca s umelým dýchaním. Keď nevládali, tak som im pomohol. Ani po dlhej dobe však nejavil známky života, a tak ho prikryli. S Priceom sme im ho pomohli odniesť do vrtuľníka a potom sadli na motorky a išli do cieľa.“ Miestom tragédie krátko po Svitkovi prechádzal aj český pretekár Josef Macháček. „Šli sme okolo, videli sme motocykel, nebol tam sám. Bol to taký sporný bod, to je proste Dakar. Je to ruleta, vždy sa jeden alebo dvaja ľudia nevrátia,“ citovala ho Nova. V podobnom duchu sa vyjadril aj Macháčkov krajan Martin Šoltys, ktorý súťažil na kamióne: „K tomu niet čo dodať, to je proste Dakar. Jediné, čo môžem povedať, je, že za celú posádku vyjadrujeme úprimnú sústrasť.“

Pre štyridsaťročného Portugalčana to bola trinásta účasť na Rallye Dakar (z toho päťkrát súťaž nedokončil), debutoval v roku 2006. Najväčší úspech dosiahol v roku 2015, keď obsadil celkové druhé miesto. Gonçalves sa vrátil na „Dakar“ po tom, ako v decembri doma v Portugalsku utrpel vážnu nehodu, pri ktorej si roztrhol slezinu. „To, že tu môžem byť, je pre mňa víťazstvo,“ povedal pretekár pred začiatkom tohtoročného „Dakaru“. Rallye Dakar zasiahla smrteľná nehoda po štyroch rokoch, posledné tri ročníky v Južnej Amerike sa zaobišli bez strát na životoch. Gonçalves sa stal 25. obeťou súťaže z radov pretekárov, z toho dvadsiatou medzi motocyklistami. Naposledy zomrel pred piatimi rokmi v Argentíne poľský motocyklový jazdec Michal Hernik. Celkom behom dakarskej rallye, ktorá sa začala jazdiť v roku 1979 v Afrike, prišlo o život už sedem desiatok ľudí.

AUTOMOBILY: Medzi automobilovými konkurentmi bol už po tretíkrát v tomto ročníku najrýchlejší „El Matadore“ Carlos Sainz, ktorý o viac ako dve minúty (-02:12 min) predstihol obhajcu prvenstva Nassera Al-Attiyaha z Kataru. Jeho Toyota bola o štyridsaťjeden sekúnd v cieli skôr než tretí Stéphane Peterhansel s druhým „špeciálom“ Mini buggy stajne Bahrain JCW X-Raid, ktorý na stajňového druha Sainza stratil takmer tri minúty (-02:53 min). V priebežnom poradí sa nič nezmenilo – aj naďalej viedol Sainz pred Al-Attiyahom (-10:00 min) a Peterhanselom (-19:13 min).

Slovensko-česká posádka Miroslav Zapletal a Marek Sýkora si napriek umiestneniu v etape (25. priečka s bezmála štyridsaťosem minútovou stratou) polepšila – ich Ford sa posunul z 20. na 19. pozíciu.

KAMIÓNY: Kamiónom dominovali tri Kamazy v poradí Andrej Karginov, Dmitrij Sotnikov a Anton Šibalov, štvrtý skončil český pretekár Aleš Loprais s truckom Praga (-16:07 min). V celkovom poradí viedol Karginov pred Šibalovom (-21:12 min), tretí bol Bielorus Sergej Viazovič s kamiónom MAZ (-46:39 min). Českým kamiónom aj naďalej patrila 4. Aleš Loprais (Praga), 5. Martin Macík (Iveco) a 9. Martin Šoltýs (Tatra) priečka.

8. ETAPA: WADI AL-DAWASIR – WADI AL-DAWASIR, 13. JANUÁR 2020

Etapa s tzv. slučkou bola príležitosťou zamieriť na juh, kde pretekári našli horské terény, kaňony a v neposlednom rade farebné kontrasty. Napríklad čierne kamene na bielom piesku. Čakal ich rovný úsek dlhý štyridsať kilometrov, zatiaľ čo niekoľko následných dunových polí dňa vyžadovalo značnú jazdeckú obratnosť.

MOTOCYKLE: Organizátori motoristických pretekov Rallye Dakar 2020 sa rozhodli zrušiť pondelkovú, ôsmu etapu v kategórii motocyklov a štvorkoliek. Vedenie prestížneho podujatia reagovalo na smrť portugalského jazdca Paula Gonçalvesa v siedmej etape. Rodák z mesta Esposende absolvoval púštne dobrodružstvo v Afrike i Južnej Amerike, ale jeho 13. účasť na „Dakare“ sa mu stala osudnou. „Smrť Paula Gonçalvesa počas dnešnej siedmej etapy medzi Rijádom a Wadi Al-Dawasirom bola pre celý Dakar veľkým šokom. Paula rešpektovali veteráni i menej skúsení pretekári, ktorí ho obdivovali a inšpirovali sa ním. Po stretnutí s pretekármi a celou motoristickou rodinou sme sa rozhodli zrušiť ôsmu etapu v kategórii motocyklov a štvorkoliek. Tá sa mala uskutočniť na okruhu okolo mesta Wadi Al-Dawasir. Večer sa stretneme, aby sme Paulovi vzdali hold,“ uvádzal oficiálny web pretekov.

AUTOMOBILY: V kategórii automobilov sa v tomto ročníku vôbec po prvýkrát presadila francúzsko-belgická posádka Mathieu Serradori/Fabian Lurquin s automobilom Century Buggy. „Je to úžasný príbeh. Včerajšia etapa bola veľmi komplikovaná, urobili sme chybu a zaplatili za ňu. Dnes sme však nechali všetkých za sebou. Rád by som venoval víťazstvo Paulovi, pretože som bývalý motocyklista. Nie je ľahké motivovať sa po takom dni ako včera, no dnes sme so spolujazdcom Fabianom bojovali a sme veľmi šťastní z tohto výsledku,“ povedal Francúz pre oficiálny web pretekov.

Na druhej priečke odmávli niekdajšieho jazdca Formuly 1 Španiela Fernanda Alonsa, ktorý tak zaznamenal svoj najlepší etapový výsledok na tohtoročnom „Dakare“. Úspech v etape mu pomohol opätovne sa posunúť vo výsledkovej listine vyššie. Zatiaľ čo po druhej etape bol na 48. mieste, o šesť súťažných dní (respektíve o týždeň s dňom voľna) už bol trinásty. Tretí v etape skončil Argentínčan Orlando Terranova s Mini (-06:19 min). V celkovom poradí sa však nič nezmenilo – aj naďalej kraľoval Španiel Carlos Sainz (Mini buggy) pred Katarčanom Nasserom Al-Attiyahom (Toyota) a Francúzom Stéphanom Peterhanselom (Mini buggy).

Miroslav Zapletal a Marek Sýkora obsadili s automobilom Ford tentoraz 25. pozíciu a celkovo sa posunuli na 18. miesto (-05:29:52).

KAMIÓNY: V triede „ťažkej väzby“ dominovali opätovne kamazy a ruské posádky vedené Andrejom Karginovom a Antonom Šibalovom (-05:54 min); tretí skončil český pretekár Aleš Loprais s truckom Praga (-09:06 min). V celkovom poradí viedol Karginov pred Šibalovom (ten za prvým zaostával o dvadsaťsedem minút), tretí bol aj naďalej Bielorus Sergej Viazovič s kamiónom MAZ (-01:05:17). Zatiaľ čo Aleš Loprais si udržal priebežné 4. miesto (-02:04:27), ďalší český pretekár Martin Macík (Iveco) dokončieval túto „erzetu“ až ako jedenásty a celkovo klesol na 6. pozíciu (-02:44:49). Aj keď iba s päťminútovou stratou na piateho Dmitrija Sotnikova. Tretí český kamión, Tatra s posádkou Šoltýs/ Schovákek/Šikola, skončila ôsma a celkovo figurovala na 9. mieste (-04:35:25).

9. ETAPA: WADI AL-DAWASIR – HARADH, 14. JANUÁR 2020

Hlavným faktorom tejto etapy bola presnosť jazdy, tentoraz s prevažne v tvrdom teréne a s množstvom štrkových úsekov, kde mohli tí, čo neboli dostatočne opatrní, dostať defekt. Po dosiahnutiu mesta Haradh, postaveného okolo ropných polí, sa dostala rallye do novej scenérie.

MOTOCYKLE: V kategórii motocyklov sa vôbec premiérovo v tomto ročníku presadil Chiľan Pablo Quintanilla s motocyklom Husqvarna, ktorý bol v cieli o necelé dve minúty (-01:54 min) skôr než Austrálčan Toby Price (KTM). Tretiu pozíciu získal Španiel Joan Barreda Bort (Honda), ktorý za Quintanillom zaostal o dve minúty a štyridsaťdva sekúnd. Slovenský motocyklista Štefan Svitko, jazdiaci vo farbách Slovnaft Rally Teamu na motocykli značky KTM, dokončil túto „erzetu“ na 17. priečke s bezmála štvrťhodinovou stratou (-14:49 min) a celkovo si aj naďalej strážil 10. miesto (-01:30:35).

V celkovom poradí viedol Američan Ricky Brabec (Honda) – ktorý už stál na čele priebežného hodnotenia nepretržite sedem etáp – o takmer dvadsaťjeden minút (-20:53 min) pred Quintanillom. Celkovo tretí bol Austrálčan Toby Price s KTM (-26:43 min).

AUTOMOBILY: Medzi automobilovými konkurentmi sa z prvenstva radoval Francúz Stéphane Peterhansel (Mini), ktorý vyhral už svoju tretiu etapu na tohtoročnom „Dakare“. Na svojho najbližšieho prenasledovateľa, ktorým bol Katarčan Nasser Al-Attiyah s autom Toyota, získal zanedbateľných pätnásť sekúnd. Tretí cieľom prešiel Yasir Seaidan (Mini), ktorý na Peterhansela stratil takmer päť minút (-04:48 min). V celkovom poradí sa však nič nezmenilo: aj naďalej viedol (v „erzete“ piaty) Španiel Carlos Sainz pred Al-Attiyahom (-24 sek) a Peterhanselom (-06:38 min).

Posádka Fordu v zložení Čech Miroslav Zapletal a slovenský navigátor Marek Sýkora obsadila v utorkovej etape až 41. priečku, v celkovej klasifikácii si udržala 18. pozíciu. Česko-slovenská dvojica mala v utorok smolu, keď 40 km pred cieľom im na automobile praskla jedna z poloosí. Oprava ich poriadne zdržala a preto mala v cieli 9. etapy stratu na víťazného Peterhansela takmer hodinu.

KAMIÓNY: V triede „ťažkej väzby“ už piatykrát v tomto ročníku dominoval Rus Andrej Karginov o 109 sekúnd pred Bielorusom Sergejov Viazovičom (MAZ) a o bezmála deväť a pol minúty pred stajňovým kolegom Eduardom Nikolajevom. Celkovo sa nič nezmenilo – viedol Karginov pred Šibalovom a Viazovičom...

10. ETAPA: HARADH – SHUBAYTAH, 15. JANUÁR 2020

Ďalšia maratónska etapa vyžadovala najvyššie nasadenie. V prvej časti súťaže sa účastníci dostali do púštnych terénov a nechýbali ani rozsiahle dunové polia. Predovšetkým posledných tridsať kilometrov viedlo cez vysoké duny v dobe, kedy sa prichádzajúce šero a tma hlásili o slovo.

MOTOCYKLE: V jubilejnej desiatej etape bola napokon špeciálka skrátená na 345 km. Darilo sa Hondám keď obsadili prvé tri priečky: 1. Španiel Joan Barreda Bort, 2. Američan Ricky Brabec, 3. Argentínčan Kevin Benavides. Za nimi za zoradili tri motocykle KTM: za ich riadidlami sedeli Austrálčan Toby Price, Argentínčan Luciano Benavides a Rakúšan Matthias Walkner. Nie celkom ideálne sa darilo Štefanovi Svitkovi – pravdepodobne blúdil, v cieli bol až na 29. priečke a nabral viac ako polhodinovú stratu (-32:42 min). Vzdialil sa tak americkým jazdcom (Skyler Howes a Franco Caimi), ktorí boli na 8. a 9. mieste celkového poradia. V celkovej klasifikácii sa na prvých dvoch priečkach nič nezmenilo, stále viedol Američan Ricky Brabec pred Quintanillom (-25:44 min). Ku zmene však došlo na 3. pozícii, ktorú si víťaz Barreda Bort vymenil s Austrálčanom Tobym Priceom. Tretí Bort na Brabca strácal viac ako dvadsaťsedem minút (-27:09 min).

AUTOMOBILY: V triede automobilov „El Matadore“ Carlos Sainz (Mini buggy) nikoho nenechal na pochybách, kto je v tomto ročníku pánom automobilovej kategórie. Vyhral už svoju štvrtú etapu na tohtoročnom „Dakare“ a výraznejšie upevnil svoju líderskú pozíciu. Druhý Katarčan Nasser Al-Attiyah (Toyota) za ním zaostával o viac než osemnásť minút (-18:10 min). Druhý v etape, Poliak Jakub Przygonski s nemeckým navigátorom Timom Gottschalkom, figurovali až na celkovej 23. pozícii. Tretie miesto v „erzete“ síce ukoristil Juhoafričan Giniel De Villiers s autom Toyota, avšak celkovo tretí aj naďalej ostával Francúz Stéphane Peterhansel s ďalším „špeciálom“ Mini buggy (-18:26 min).

KAMIÓNY: V kategórii kamiónov to bola jednoznačná záležitosť ruského tímu Kamaz, keď kraľoval Anton Šibalov pred Dmitrijom Sotnikovom a tretím Eduardom Nikolajevom. V celkovom poradí sa nič nezmenilo – 1. Andrej Karginov (Kamaz), 2. Anton Šibalov (Kamaz), 3. Sergej Viazovič (MAZ).

11. ETAPA: SHUBAYTAH – HARADH, 16. JANUÁR 2020

Účastníci sa vrhli po etapy, v ktorej ich prvých osemdesiat kilometrov čakali najvyššie duny tohto arabského kráľovstva. Reálne hrozilo riziko zapadnutia, ktoré potom stálo nešťastníkov množstvo času.

MOTOCYKLE: Víťazom jedenástej etapy sa stal Chiľan Pablo Quintanilla na motocykli Husqvarna. Na 379 km meraných úsekov medzi mestami Shubaytah a Haradh dosiahol čas 4:09:22 h a len o deväť sekúnd zdolal druhého Rakúšana Matthiasa Walknera na KTM. Tretí finišoval Argentínčan Luciano Benavides so stratou necelých troch minút (-02:48 min) rovnako na stroji značky KTM. Slovenský motocyklista Štefan Svitko mal tentoraz slabší štart a na prvom medzičase ho klasifikovali ako dvadsiateho v poradí. Potom však svoj výkon stabilizoval a pohyboval sa okolo 14. miesta, ktoré mu napokon patrilo aj v cieli. Na Quintanillu stratil necelých 18 minút (-17:58 min) a v celkovom poradí klesol na 11. pozíciu za Američana Andrewa Shorta. Pred poslednou 12. etapou z Haradhu do Qiddiye (374 km meraných úsekov) strácal na desiatu priečku necelé dve minúty (-01:44 min). Priebežným lídrom naďalej zostával Američan Ricky Brabec (Honda), no na štvrtkovú etapu nebude spomínať v najlepšom. Obsadil až desiatu pozíciu a zo svojho komfortného náskoku stratil takmer dvanásť minút. Druhý Quintanilla razom za ním zaostával o necelých 14 minút (-13:56 min). Na tretiu pozíciu sa posunul Austrálčan Toby Price (KTM), štvrtý bol Rakúšan Walkner (tiež KTM) a piaty Chiľan Jose Ignacio Cornejo Florimo (Honda).

AUTOMOBILY: V súťaži automobilov zvíťazil Francúz Stéphane Peterhansel na Mini len o desať sekúnd pred Katarčanom Nasserom Al-Attiyahom (Toyota) a získal štvrtý etapový triumf na tohtoročnom „Dakare“. Tretí Španiel Carlos Sainz (Mini) zaostal o vyše osem minút (-08:03 min), no udržal si vedenie v celkovom poradí. Pred poslednou etapou mal náskok 10:17 minút pred druhým Al-Attiyahom, Peterhansel bol za Katarčanom len o šesť sekúnd pozadu.

KAMIÓNY: Medzi „ťažkou väzbou“ jednoznačne dominovali Rusi na kamazoch. Zvíťazil Andrej Karginov pred Dmitrijom Sotnikovom (-01:27 min), Antonom Šibalovom (-03:25 min) a Eduardom Nikolajevom (-04:18 min), piaty skončil Sergej Viazovič s truckom MAZ (-12:14 min). V celkovom poradí viedol Karginov pred Šibalovom (-39:33 min) a Viazovičom (-01:52:14).

12. ETAPA: HARADH – QIDDIYA, 17. JANUÁR 2020

Záverečná dvanásta etapa Rallye Dakar 2020 viedla z Haradhu do turistického centra Qiddiya a špeciálka merala 374 km.

MOTOCYKLE: Slovenský motocyklista Štefan Svitko (KTM) obsadil konečnú jedenástu priečku (-02:13:32). V piatkovej záverečnej „erzete“ podujatia obsadil trináste miesto s odstupom šiestich minút (-06:05 min) na Chiľana Josého Ignacia Corneja Florima (Honda). Druhý v cieli bol celkový víťaz podujatia, Američan Ricky Brabec (Honda), tretí cieľom prešiel Austrálčan Toby Price s motocyklom KTM (-02:25 min). V celkovom hodnotení sa za Brabcom na pódiu zoradili strieborný Pablo Quintanilla (Husqvarna) a bronz prevzal Toby Price (-24:06 min). Štefanovi Svitkovi sa podarilo dokončiť „Dakar“ po troch rokoch, v predchádzajúcich dvoch „vydaniach“ podujatie nedokončil. Maximom pre Svitka zostáva 2. priečka z roku 2016, celkovo dokončil toto púštne dobrodružstvo už siedmykrát.

AUTOMOBILY: V záverečnej etape medzi automobilmi dominoval Katarčan Nasser Al-Attiyah (Toyota) pred Saudskoarabom Yasirom Seaidanom s Mini (-01:32 min) a Argentínčanom Orlandom Terranova rovnako s Mini (-03:16 min). Celkovým víťazom sa stal „El Matadore“ Carlos Sainz s automobilom Mini buggy. Striebornú trofej prevzal minuloročný víťaz Al-Attiyah (-06:21 min), tretí skončil Francúz Stéphane Peterhansel s ďalším vozom Mini buggy (-09:58 min).

Československá posádka Miroslav Zapletal s Marekom Sýkorom (Ford) skončili v záverečnej špeciálke na 16. mieste a rovnaká pozícia im patrila aj v celkovom hodnotení (-07:29:17).

KAMIÓNY: Medzi kamiónmi dominoval Andrej Karginov s kamiónom Kamaz pred Bielorusom Alexejom Višnevskim (MAZ) a krajanom i stajňovým kolegom Eduardom Nikolajevom s ďalším truckom Kamaz. Víťazom Rallye Dakar 2020 tejto kategórie sa stal Karginov pred tímovým druhom Antonom Šibalovom, na 3. mieste skončil Sergej Viazovič s vozidlom MAZ. České posádky obsadili konečné piate (Martin Macík/Iveco), siedme (Aleš Loprais/Praga) a jedenáste miesto (Martin Šoltýs/Tatra).



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri