Zhruba tretina Európanov žije v podnájme, z toho 20 percent z nich za trhovú cenu a 10 percent ľudí žije v byte so zníženým nájomným.

Na Slovensku žije vo vlastnom až 90 percent ľudí. V podnájme za trhové ceny žije 8,5 percenta Slovákov, dotované bývanie využíva 1,5 percenta ľudí. Podľa Lenky Buchlákovej, analytičky Slovenskej sporiteľne, vysoký podiel vlastnených nehnuteľností na Slovensku súvisí s tým, ako sa skupovali družstevné byty po páde komunizmu za výhodné ceny.

Až vyše 90 percent ľudí, ktorí žijú vo vlastnej nehnuteľnosti, ale nezaťaženej hypotékou, je v Rumunsku, Chorvátsku, Bulharsku či Srbsku. Na Slovensku, v Poľsku, Lotyšsku a Maďarsku je to 70 percent. Napríklad vo Veľkej Británii „vyhrávajú“ nájmy, nakoľko v krajine žije vo vlastnej nehnuteľnosti necelá tretina Britov.

Slováci na jednej strane majú vysoký podiel vlastnených bytov či domov, no na druhej strane bývajú vo viacgeneračných nehnuteľnostiach. Až 40 percent Slovákov žije v tzv. preplnených domácnostiach, často páry s deťmi ešte žijú s ich rodičmi, či inými príbuznými. Najmenej tzv. preplnených domácností je v Belgicku i na Cypre, kde je ich podiel len päť percent.

Mnoho vlastníkov bytov a domov má problém s dostatočným vykúrením domácností, v prípade Bulharska ide až o 39 percent ľudí, v Litve takmer tretina. Celkovo si vlani nemohlo dovoliť dostatočne vykúriť svoju domácnosť sedem percent Európanov. Na Slovensku je to zhruba päť percent domácností.