Konflikt medzi USA a Iránom ovplyvní aj ceny benzínov a nafty na slovenských pumpách

NETKY.SK • 19 Január 2020, 14:09 • 2 min
Konflikt medzi USA a Iránom ovplyvní aj ceny benzínov a nafty na slovenských pumpách

BRATISLAVA - O cenách pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach bude okrem iného rozhodovať aj konflikt medzi USA a Iránom.

slovakia

left justify in out

"Akékoľvek vyostrenie konfliktu medzi USA a Iránom môže vystreliť ceny čierneho zlata smerom nahor, čo by malo, samozrejme, dopad aj na zvyšovanie cien na slovenských pumpách," povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová. Aktuálne sa severomorská ropa pohybuje naďalej na úrovni 65 amerických dolárov za barel. "Preto očakávame, že v nasledujúcom týždni by sa ceny benzínov výraznejšie meniť nemali,“ dodala Glasová. Situácia na Blízkom východe bude podľa nej ovplyvňovať obchodovanie s čiernym zlatom aj naďalej a investori budú situáciu medzi USA a Iránom ostro sledovať.

Priemerné ceny pohonných látok sa v druhom tohtoročnom týždni, v porovnaní predchádzajúcim týždňom, mierne znížili. Cena 95-oktánového benzínu klesla len nepatrne o 0,1 % a 98-oktánový benzín zlacnel o 0,4 %. Cena nafty sa nezmenila. Ako vyplýva z informácií zverejnených Štatistickým úradom SR, slovenskí motoristi tak mohli natankovať 95-oktánový benzín za priemerné ceny 1,340 eur za liter, 98-oktánový benzín za 1,518 eur za liter a naftu za 1,252 eur za liter. Priemerné ceny LPG boli podľa štatistikov na úrovni 0,620 eur za liter a CNG za 1,198 eur za kilogram.

 

 

img


"V medziročnom porovnaní, teda v porovnaní s druhým týždňom 2019, sme tankovali 95-oktánový benzín drahšie až o 9,1 %. Majitelia naftových motorov si ale priplatili o niečo menej, teda o 6,7 %,“ dodala Glasová.

Na ropný trh počas minulého týždňa vplývalo podľa analytičky hlavne geopolitické napätie na Blízkom východe. Trhy vyčkávali, ako Irán zareaguje na americký útok a obavy z vojnového konfliktu v oblasti rástli. Irán nakoniec pristúpil k odvete v podobe raketového útoku na americké vojenské základne v Iraku. "Ropa Brent v nadväznosti na to vystrelila až nad 70-dolárovú hranicu, následne však väčšinu svojich ziskov vymazala, keďže sa ukázalo, že nedošlo k narušeniu ťažby ropy v oblasti. V závere týždňa sa ale ropa Brent opäť dostala pod 65-dolárovú úroveň, keďže situácia na Blízkom východe sa stabilizovala,“ konštatovala Glasová. Prispeli k tomu podľa nej aj slová Donalda Trumpa, ktorý sa vyjadril, že nie je v jeho záujme eskalovať konflikt s Iránom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies