Úvodná stránka » Diskusné fóra » Fotoškola »

Čistenie objektívov mikroskopu?


portret

stepho pokročilý, atlasár 10.1.2020 07:29

Zdravím všetkých. Chcem sa spýtať... Akým spôsobom čistíte klasické suché plan-achromatické objektívy a taktiež mokrý objektív pre použitie s imerzným olejom?
Ďakujem za odpovede.

Reagovať na správu

portret

Tori pokročilý, mykológ 10.1.2020 22:55

Většinou jen potřebuju zboku otřít některé slabší objektivy, když se jich dotknu nějakým reagens (KOH apod), aby se to neusazovalo na tom kovu. Často otírám suchou švédskou utěrkou čočky kondenzoru a osvětlení (které bývají zaprášené i na profi pracovištích) + okuláry. Čočky objektivů málokdy, asi jen u imerzáku, pokud je moc zapatlaný a ukazuje rozmazaně (pod čočkou se pořád dělá bublinka vzduchu), to se stává tak jednou za několik měsíců. Nebo když se mi k němu dostane tekutina z preparátu, většinou jen voda, ale stačí. Švédskou utěrkou a 60% ethanolem z lékárny. Mikroskopuju průměrně cca každý druhý den. Takový programátorský přístup - "dokud to funguje, tak do toho nevrtej".

Reagovať na správu

portret

stepho pokročilý, atlasár 11.1.2020 08:31

Vďaka moc za vyčerpávajúcu odpoveď. ?

Reagovať na správu

portret

golgolik atlasár, mykológ 11.1.2020 17:31

Ja to normálne klasickou vreckovkou, toaleťákom len pretriem, imerzný olej sa snažím čo najmenej používať , ešte nikdy sa mi však nestalo, že by som namočil činidlo do šošoviek objektíva. Pár krát sa mi stalo, že som omylom namočil 40x neimerzný objektív do oleja, vtedy to treba čo najskôr dôkladne vyčistiť, prípadne aj handričkou na optiku alebo utierkami na okuliare z Lidlu (tie však zanechávajú niekedy škrvny, tak treba to dotrieť práve handričkou na optiku). V zásade naša optika čo máme v mikroskopoch je na takej úrovni, že to nejako neriešim, pokiaľ viem vyhotoviť ako tak dobré fotky, presne to odmerať tak to nejako nepreháňam a čo najmenej do toho rýpem.

Reagovať na správu

portret

stepho pokročilý, atlasár 12.1.2020 14:25

..vďaka Filipe, vlastne to takto robím permanentne.
..ja som prešvihol trochu hrúbku vzorečky a tak som točil jemným posuvom, až som objektívom rozpučil krycie sklíčko.. ? ?? ..a zrovna to bolo tym 100nasobnym, kde sa mi trochu melzera dostalo do imerzného oleja a tak so ho trochu ušmudlal.. ? ??

Reagovať na správu

portret

empé pokročilý, atlasár 15.1.2020 12:27

raz mi imerzný oolej zaschol na 100x, lebo som to riadne nevytrel toaleťákom, podarilo sa mi to vyčistiť technickým benzínom, preto občas okrem suchého utretia ho utriem aj tým benzínom...a práve preto, aby som nemusel moc mikroskopovať imerzným, kúpil som si aj 60x a vymenil som ho za 4x, na základné pozretie ornamentiky výtrusov úplne stačí

Reagovať na správu

portret

jurajk pokročilý, atlasár, mykológ 15.1.2020 19:04

Osobne nemám moc potrebu čistiť suché objektívy, jedine ak omylom namočím 40x alebo 100x (suchú) do imerzného oleja. Konštrukčne nie je umiestnenie ich distálnej šošovky moc šťastne riešené - olej sa nedá dostatočne vytrieť. Vtedy mi iné nepomôže ako dať trochu izopropylalkoholu alebo etanolu z lekárne do vrchnáku od minerálky a koniec objektívu doň na chvíľu ponoriť a utrieť. Klasickú 100x po použití imerzného oleja najskôr jemne na sucho utriem a potom pretriem jemnou handričkou na okuliare navlhčenou izopropylalkoholom (servisný technik mi odporúčal xylén, ale ten nemám). Ak môžem poradiť, vyskúšaj viacero typov imerzného oleja (hlavne nezasychajúceho).

Reagovať na správu

portret

Tori pokročilý, mykológ 15.1.2020 21:03

Já mam xylenu litr, kdybys ty nebo kdokoli potřeboval, klidně odleju, nepoužívam ho. Můžu dovézt někdy na seminář do BA nebo poslat přes Adama apod. Mně naopak někdo od xylenu odrazoval, že levné objektivy se tím můžou rozlepovat. A keďže nemam žádný půlmegový Olympus, považuju ho spíš za kategorii "levné".

Reagovať na správu

portret

jurajk pokročilý, atlasár, mykológ 15.1.2020 22:59

Díky, to by bolo super. Daj me len vedieť kedy sa chystáš do BA, prípadne ak by som išiel do Olomouca, ozval by som sa.

Reagovať na správu