Marián Prachár prichádza k fare v civilnom oblečení priamo zo stavby. „Stále niečo prestavujem,“ konštatuje s úsmevom vitálny šesťdesiatnik. Má za sebou niekoľko úspešných aj menej úspešných podnikateľských počinov. Veľmi otvorene hovorí o tom, prečo si myslí, že by sa cirkev mala naučiť podnikať a byť menej závislá od štátu, najmä finančne. To prináša aj slobodu v rozhodovaní.

V rozhovore sa dočítate:

  • Prečo cirkev nechce finančnú odluku od štátu
  • Či by si veriaci na Slovensku boli ochotní platiť za cirkev?
  • Ako sa z fary dá urobiť reštaurácia aj škôlka
  • Či je cirkev bohatá
  • V akých oblastiach podnikania by sa mala angažovať

Ste spokojný s novým modelom financovania cirkvi?

Veľa sa toho nezmení. Doteraz nás financovali na základe obsadenosti farností, po novom na základe počtu veriacich.

Nechýba cirkvi pri financovaní transparentnosť?

Pri peniazoch zo zvončeka či daroch ťažko hovoriť o transparentnosti. Jednou rukou peniaze prijímame, druhou dávame. Ide skôr o dôveru. Ak ľudia vidia, že sa za ich peniaze farnosť zveľaďuje, nepočítajú, koľko peňazí sa na čo minulo. Vidia výsledok. Samozrejme, takáto sloboda sa dá zneužiť, keby peniaze spravoval nesprávny človek. Ale bol by som rád, keby sa cirkev financovala inak. Ak napríklad farár v Nemecku vyhlási, že ide prestavať faru, dostane toľko peňazí, že nemusí myslieť na to, kde ich zoženie. Peniaze dostane od cirkvi aj od občanov a štát mu nehádže polená pod nohy.

Odluka cirkvi od štátu sa opäť nepresadila. Bojí sa cirkev, že stratí stály príjem od štátu?

Som presvedčený, že cirkev sa nechce finančne osamostatniť, pretože štát jej sľubuje síce málo, ale istotu. Sloboda prináša aj riziko. Cirkev akoby nedôverovala spoločnosti, že by k nej mohla byť štedrá.

Nevedela by si cirkev na seba zarobiť podnikaním?

Vedela, som o tom presvedčený, len neviem, či sa toho dožijem. Doprial by som jej to. Musíme financovanie cirkvi úplne zmeniť. Mali by sme sa inšpirovať Západom, kde existuje cirkevná daň. V cirkvi sú šikovní ľudia, ktorí by vedeli podnikať, len by mali mať kvalifikovaných a kompetentných poradcov.

Fungovala by tu cirkevná daň?

Áno a bola by prospešnejšia pre jednu aj druhú stranu. Cirkev by z nej isto profitovala.

Počty veriacich sa znižujú, no čoraz viac ľudí sa hľadá. Tí by sa potom možno k cirkvi neprihlásili, hoci ateisti nie sú.

Rozumiem strachu z toho, že 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa