Samsung a LG majú chladničky s umelou inteligenciou. Rozpoznajú aj jedlo

Chladnička môže mať aj umelú inteligenciu, reproduktory či hlasovú asistentku. Presvedčili o tom Samsung a LG.

18.01.2020 15:30
Samsung, Family Hub, chladnička Foto:
Inteligentná chladnička Samsung Family Hub.
debata

Pripravte sa na to, že raz sa so svojou chladničkou aj porozprávate. Čoraz viac chladničiek dostáva prívlastok „smart“ a nie je to len preto, lebo dokážu šetriť elektrinu. Smart mnohokrát napovedá aj o tom, že chladničky môžu byť ďalším z radov spotrebičov, ktoré sa pripájajú na internet. V prípade noviniek od LG a Samsung, predstavených na veľtrhu CES v Las Vegas, dostala dokonca priestor aj umelá inteligencia. Chladničky dokážu rozpoznať potraviny a informovať užívaľa, ak nejaké chýbajú, prípadne ak im končí doba spotreby.

Prvú smart chladničku Family Hub pritom Samsung predstavil ešte pred štyrmi rokmi. Od vtedy jej možnosti postupne rozširoval o podporu hlasového asistenta, integráciu do platformy SmartThings a myslel aj na reproduktory od značky AKG. Posledná verzia chladničky predstavenej na CES v Las Vegas má už aj umelú inteligenciu, ktorá za pomoci kamier dokáže rozpoznať uskladnené jedlo. Do chladničky môže cez svoj smartfón nazrieť aj sám užívateľ a zistiť tak, či mu náhodou nejaká potravina nechýba. Ak by tak aj neurobil, informuje ho o tom aj sama chladnička a poradí mu, aby pri návšteve potravín nezabudol nakúpiť.

Aj s plánovačom jedla

Zaujímavý je aj potravinový plánovač Whisk, ktorý Samsung získal minulý rok akvizíciou rovnomenného startupu. Chladnička dokáže s týždňovým predstihom navrhovať jedlá a vytvárať nákupné zoznamy pre jednotlivé ingrediencie. S chladničkou je možné komunikovať nie len cez mobilnú aplikáciu ale aj veľký zabudovaný displej. Ten dokáže zobraziť aj videá, prípadne obsah z televízora a mobilu.

Inteligentná chladnička LG InstaView s... Foto: LG
instaview, lg, chladnička Inteligentná chladnička LG InstaView s transparentným displejom.

Chladnička od LG má priehľadný displej

Podobnú taktiku ako Samsung má aj LG. Firma takisto predstavila až dva modely chladničiek InstaView, z ktorých každá má 22-palcový vertikálny displej, ktorý dokonca môže byť úplne priehľadný. namiesto prehrávania filmov je tak možné nahliadnuť do útrob chladničky. Chladničky majú takisto umelú inteligenciu a jeden z modelov aj špeciálny výrobník ľadu, ktorý vytvára veľké sférické ľadové gule do nápojov. Tie sa majú topiť oveľa pomalšie než ľadové kocky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #LG #chladnička #inteligentná domácnosť #inteligentné spotrebiče #CES 2020