Mráz nám nerobí dobre. 9 spôsobov, ako nám škodí mráz a čo robiť

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mnohí ľudia nemajú radi mrazivé, chladné počasie, ktoré preniká až do kostí. Niektorých strasie už pri tej predstave a najradšej sedia v takom počasí doma, zababušený v deke alebo pri krbe 🙂 Sú však aj takí, ktorí zimu milujú a mráz im neprekáža.
Podľa odborníkov nám však mráz nerobí dobre, vie nám uškodiť. Či už je to vdychovanie ľadového vzduchu, mráz na pokožke tváre, na ušiach, nose, rukách… A dobre vieme, že prechladenie nám oslabuje imunitu, sme potom náchylnejší na rôzne virózy, či chrípku.
Pozrime sa spoločne, ako nám škodí mráz a na čo by sme si mali dávať pozor.

 

Ako nám škodí mráz?

Nižšie je deväť najčastejších vplyvov silného chladu a mrazu na naše telo. Základom, ako prežiť mrazivé počasie je nielen dobré oblečenie, ale napríklad aj jedlá, ktoré vedia zahriať. Teplé zeleninové polievky, kuracie a jahňacie mäso, syry, čili papričky, vlašské orechy, ale aj broskyne, chren, cesnak, či ďatle.
Možno ste nevedeli, ale tropické ovocie obsahuje veľa draslíka, ktorý telo chráni pred prehriatím, čiže ideálne je v lete, ale v zime sa mu radšej vyhnite.
V tuhej zime majte vždy nohy a ruky v teple, vrstvite oblečenie, na pery si dajte jelení loj a na pokožku mastný krém s minimom vody, pretože hydratačné krémy našej pokožke ubližujú.

1. Bolesti hlavy

Mrazivý vzduch niekedy až príliš sťahuje cievy v mozgu a to spôsobuje bolesť hlavy. Takže nezabudnite na teplú čapicu, ktorá vás dobre ochráni. Dávajte si pozor aj na striedanie teplôt, ak nenosíte čiapku – z vykúrenej miestnosti do mrazivého počasia a znova dnu… tieto prechody môžu poškodiť aj zdravé cievy.

2. Dýchanie a pľúca

Dýchacie ústrojenstvo môže takpovediac premrznúť a potom sme náchylnejší na rôzne infekcie. Keď je mínus 6-7 stupňov, dajte si okolo krku teplý hrubý šál a myslite aj na hrudník. Ten musí byť v teple, čiže aspoň 2-3 vrstvy. Ak je okolo nuly, lekári odporúčajú odložiť šál, aby ste krk „nerozmaznávali“. Stane sa tak chúlostivejší a pri väčšom poklese teploty sa to na vás negatívne prejaví.ako nám škodí mráz

3. Husia koža

Aj vy ju občas mávate? Vedeli ste, že vďaka nej sa vytvorí izolačná vrstva, ktorá zadržiava teplo v tele? Ide vlastne o obrannú funkciu organizmu, ktorá nastáva približne pri -1 stupni Celzia. Ešte predtým pri rovnej nule sa začíname triasť, takto sa telo snaží pomocou svalov vyrobiť teplo. Pri mínus troch stupňoch sa cievy stiahnu ešte viac a zle sa prekrvujú dané časti tela ako prsty na rukách a nohách, nos, uši.

4. Melanchólia a depresie

Áno, mrazivé počasie môže vplývať na náladu. Najmä dlhší pobyt v silnom chlade bez možnosti zahriatia tela spôsobuje duševnú nepohodu, stres a dokonca aj depresie.

5. Reuma

Mráz síce reumu priamo nespôsobuje, ale tá môže vzniknúť ako dôsledok nejakej imunitnej reakcie organizmu na určitú infekciu. Napríklad po zápale mandlí, zápale pľúc ap. Telo totiž začne pri nápore bacilov vytvárať obranné protilátky proti vlastným bunkám. To následne vyvoláva zápal, ktorý môže poškodiť nielen kĺby (dochádza k reume), ale aj srdce.nohy v teple - ako nám škodí mráz?

6. Omrzliny

Ako viete, najčastejšie omrznú nos, uši, ruky a nohy. Najskôr je pokožka chladná, bledá a cítime bodavú bolesť. Potom sčervená, napuchne a začnú sa tvoriť pľuzgieriky, či praskliny. Tie sa následne môžu otvárať, krvácajú a sú vstupnou bránou pre infekcie.
Takže nepodceňujte v silných mrazoch kvalitné čiapky, rukavice, hrubé ponožky a dobré topánky.

7. Bolestivá menštruácia

Ženy sú všeobecne citlivejšie na chlad a platí to aj pre ich reprodukčné orgány. Zvyknú im ľahko prechladnúť vaječníky, potom mávajú bolestivejšiu menštruáciu. Môžu sa im tvoriť na vaječníkoch cysty, myómy, zvyknú trpieť endometriózou. A to všetko môže viesť až k neplodnosti (u mužov zasa silný mráz môže spôsobiť neschopnosť erekcie). Aj podľa čínskej medicíny usadenie chladu v tele spôsobuje impotenciu a oslabenie energie obličiek.

chrípka mráz zimaPrečítajte si tiež
Ako prežiť veľké mrazy v zdraví?

 

8. Mozgová mŕtvica

Chlad až mráz je veľkou záťažou pre obehový systém. Cievy sa začnú sťahovať, čo ľuďom s citlivým kardiovaskulárnym systémom môže spôsobiť mozgovú mŕtvicu. Čiže mali by vždy dbať na naozaj teplé oblečenie, najmä oni, ale všeobecne aj starší ľudia.

9. Zápaly a iné bolesti

Mráz spôsobuje aj ďalšie bolestivé situácie. V silnom mraze trpia najmä obličky – nielenže im škodí chlad, ale vtedy aj menej pijeme, sme dehydrovaní. Môžeme dostať zápal obličiek, mávame bolesti v bedrovej chrbtici. Treba si teda tieto časti tela dobre chrániť, skvelá je termobielizeň najmä na horách, na lyžovačke, pri bežkovaní.
Bunda by mala siahať minimálne do polovice zadku, nie po pás, lebo potom trpia kríže…a tie vedia neskôr poriadne potrápiť.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.