Na aké maličkosti v zozname mesačných výdavkov najčastejšie zabúdame?

Vaše novoročné predsavzatie bolo, že si v domácnosti vytvoríte zoznam mesačných výdavkov, aby ste mohli hospodárenie s peniazmi len zlepšovať. Minuloročný plán zlyhal, no už po prvom mesiaci nového roku zisťujete, že nič dobré neveští ani táto stratégia. V čom tkvie hlavný problém?

Chcete asi priveľa, ak túžite ustrážiť každý jeden cent. Ak sa týchto zopár drobností len znásobuje, môžete prehliadnuť celkom slušnú časť rozpočtu. Takéto plánovanie potom stráca zmysel, a preto si radšej nájdite inú “zábavku“. Odporúčame vytvoriť si prehľadnú tabuľku alebo použiť klasický zápisník, kde na prvých riadkoch budú pravidelné mesačné výdavky. To je samozrejmé, bez komentára.

Na každú ďalšiu maličkosť musíte mať pomenovanie

Ostatné výdavky je vhodné kategorizovať. V každej domácnosti si jej členovia doprajú niečo iné, možno vám isté náklady vznikajú pri starostlivosti o deti, záujmové krúžky či športovanie. To, čo prináša mesiac po mesiaci záťaž na vašu peňaženku, “vyskladajte“ v niekoľkých kolónkach. Áno, aj tieto výdavky možno zaradiť k pravidelným, no pokiaľ si to nezaznačíte, rýchlo na to zabudnete.

Plánujte dopredu. V predstihu skontrolujte, či sa neblíži nejaký veľký dátum v kalendári a pri prípravách na oslavu sa nebudete vedieť “spratať“ do rozpočtu. V domácnostiach často zabúdame na výdavky, ktoré nám vznikajú na menších, impulzívnych nákupoch, ktorým by taktiež neuškodilo kategorické pomenovanie.

Keďže sa pomaly dostávajú na úroveň bežného životného štýlu, žiaľ, aj naberajú na periodicite. Každý výdavok, ktorý vzniká pod vplyvom emócií, dlho neudržíme v pamäti. Keď si neskôr skontrolujete stav na vašom osobnom účte, neraz je vám do plaču.

Aj takáto stratégia potrebuje istý čas, “usadiť sa a zapôsobiť“. Výsledky sa ukážu, ale pokračujte v tom mesiac po mesiaci nepretržite aspoň pol roka. Prehľadnejšie tak zistíte, na koľko zbytočností pravidelne utrácate. Po šiestich mesiacoch môže vzniknúť celkom (ne)slušná cifra.

Foto: pixabay.com