Slovensko získalo prvé ocenenie za inovácie vo vesmíre

NETKY.SK • 9 December 2019, 14:43 • 2 min
Slovensko získalo prvé ocenenie za inovácie vo vesmíre

HELSINKI - Spoločnosť insar.sk s.r.o. získala pre Slovensko historicky prvú výhru v prestížnej súťaži európskych "vesmírnych Oscarov" s názvom Copernicus Masters. Súťaž sa koná od roku 2011 pod záštitou Európskej komisie (EC) a Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

slovakia

left justify in out

Tejto súťaže sa každoročne zúčastňujú spoločnosti a tímy z celej Európy. Cieľom je oceniť najprogresívnejšie projekty z oblasti spracovania a hĺbkovej analýzy dát diaľkového prieskumu Zeme, strojového učenia, umelej inteligencie, internetu vecí a priemyslu 4.0. 

 

img

 

Ocenenie spoločnosť získala za systém remotIO-X, ktorý je už v súčasnosti schopný družicami presne monitorovať milimetrové pohyby stavebných objektov na Zemi. Na Slovensku je týmto systémom možné sledovať zosuvy a svahové deformácie, banskú činnosť, zásobníky plynov, mosty, diaľnice, priehrady, kultúrne pamiatky a iné stavebné objekty. Systém zároveň umožňuje monitorovať celé mestá a regióny s vysokou citlivosťou na milimetrové pohyby objektov. 

 

img

 

Odborná komisia zložená z európskych expertov vo vesmírnom sektore vyberala víťazov zo 182 zúčastnených firiem v celkovo 8-mich kategóriách a hodnotila ich inovatívnosť a prínos pre priemysel a európske obyvateľstvo. Spoločnosť insar.sk s.r.o uspela v kategórii "Airbus sobloo Multi-Data Challenge", ktorá firme ponúka možnosť rozvoja tohto projektu v spolupráci so spoločnosťou Airbus Defence and Space (poskytovateľ družicových dát) a európskym konzorciom sobloo, ktoré prevádzkuje infraštruktúru pre dáta diaľkového prieskumu Zeme a programu Copernicus. 

 

img

 

Ocenenie prevzal konateľ spoločnosti Matúš Bakoň z rúk Nicolasa Hugueta, vedúceho oddelenia digitálnych služieb v oblasti spravodajských programov Airbus Defence and Space. 

 

img

 

Len pred štyrmi rokmi podpísala Slovenská republika s Európskou vesmírnou agentúrou "Zmluvu o európskom spolupracujúcom štáte", čím vstúpila do prístupového programu PECS (Plan for European Cooperating States). Ten slúži pre krajiny, ktoré majú záujem vstúpiť do ESA, ako vstupná brána. Navyše sa v rámci tohto programu môžu slovenské univerzity, firmy a výskumné inštitúcie podielať na priamom financovaní projektov v oblasti kozmického vývoja. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies