Tip na výlet: Veľká Javorina - výjazd pre každého cyklistu

Vyskytlo sa nám zopár voľných dní navyše a jeden z nich sme si naplánovali na návštevu Veľkej Javoriny - najvyššieho vrchu pohoria Biele Karpaty. Piatok sľuboval rozprávkové počasie a ideálnu teplotu na bike.


“Let´s go biking”

Cestu začíname zo slovenskej strany obce Strání, kde po niekoľkých metroch prechádzame hraničným priechodom Strání/Moravské Lieskové. Predpoveď počasia vyšla do bodky - krásne slnečné počasie s teplotou okolo 22°C a bezvetrie, čo viac sme si mohli priať.

Z hlavnej cesty odbočujeme na náučný chodník Květná a začíname odvaľovať prvé výškové metre na stúpaní po asfaltovej ceste. Na ceste je možné sa osviežiť pramenitou horskou vodou. Popri celom stúpaní nám cestu žblnkotom ozvučuje krásny Svinársky potok, ktorý je pastvou pre oči.


Dostávame sa k bodu U Šajby a cesta naďalej pokračuje príjemným asfaltovým stúpaním. K žblnkotu potoka sa pridružuje aj štebot vtákov, čím máme o akustickú vsuvku postarané. Približne po 5 km stúpania odbočíme prudko doprava a dostávame sa už na spevnenú lesnú cyklocestu. Po ďalších 2 km sa už začínajú objavovať aj prvé krásne výhľady. Na chvíľku zastavujeme pri prístrešku Záhumenice, kde cvakneme pár záberov a pokocháme sa peknou panorámou.

Stretávame tu miestneho staršieho pána na bicykli Liberta s jedným ťažkým prevodom - viete si predstaviť, ako sa trápi. Približne na 8.km trasy sa nám zjaví ďalší prameň Kobelná, kde je možné doplniť zásoby vody. Deviaty kilometer so sebou už prináša aj chvíľkový oddych od stúpania a spúšťame sa k rozcestníku, kde sa kríži náučný chodník Javořinská s cestou hrdinov SNP.


Občas to treba aj tlačiť...

Omylom sa vydávame po červenej turistickej značke smerom k vrcholu Veľkej Javoriny namiesto cyklochodníka. Prvé metre stúpania nám dávajú najavo, že sme fakt na turistickej cestičke. Nevadí, zaraďujeme najľahší prevod a myšacími krokmi postupujeme ďalej. Našťastie stúpania striedajú aj rovinky, na ktorých dáme nohám trochu vydýchnuť.

Úsek, ktorý nás privádza k rozcestníku U Bětina Javoru, nás prinútil zoskočiť z bikov a tlačiť, čo sa nám následne odvďačí v podobe chvíľkového klesania. Od 12teho kilometra už len stúpame najskôr na bikoch a posledných pár metrov pred vrcholom vedľa biku. To už ale v pozadí vidíme vytúžený vrchol Veľkej Javoriny.


Na vrchole dáme najesť foťákom, aby sme sa vzápätí mohli usadiť a vychutnať si kilometrové výhľady do krajiny. Z vrcholu sa premiestnime k Holubyho chate, ktorá sa teší neskutočnému náporu turistov.

Za chatou je možnosť posedenia na drevených lavičkách, odkiaľ je možné v pozadí zhliadnuť vyhliadkovú rozhľadňu Jelenec, čo je naša ďalšia zástavka. Doplníme rýchle cukry a po kratšej pauze pokračujeme.


Vydávame sa po zelenej turistickej značke, kde nás po rozcestník Pod Jelencom čaká klesanie. Následné samotné stúpanie a aj vrch Jelenec ležia priamo na hranici Českej republiky a Slovenska. Na vrchole je rozhľadňa, z ktorej je vidieť na celé Biele Karpaty.

Spúšťame sa späť po tej istej ceste, odkiaľ sme prišli až k rozcestníku Pod Jelencom, kde sa napojíme na zelenú turistickú značku, ktorá sľubuje pekný niekoľkokilometrový zjazd až do obce Květná.


Konečne z kopca!

Prvé metre klesania nás každú chvíľu brzdia popadané stromy naprieč turistickým chodníkom, dúfame však, že sa to postupne zlepší. Po niekoľkých prenášaniach bikov cez popadané stromy sa dostávame do úseku, kedy si už môžeme vychutnávať pekný zjazd, ktorý sa kľukatí pomedzi stromy, korene a kamene. Táto časť nás naozaj baví a užívame si každý jeden zjazdený meter trasy.

Naše biky sú vďačné tiež a môžu ukázať, ako krásne vedia pohltiť každú jednu nerovnosť. Dostávame sa do úseku, kde mám možnosť potvrdiť alebo vyvrátiť výkonnosť brzdy SRAM Code R. Klesanie je prudké a dlhé, no aj napriek tomu sa môžem spoľahnúť na vysoký výkon brzdy, ktorá mi poskytuje oporu po celú časť zjazdu.


Po zjazde sa ocitáme v obci Květná, odkiaľ sa po asfaltovej ceste spustíme cez štátnu hranicu až do miesta, kde sme začínali.


Celkovo sme na okruhu natočili 21 km a na stúpali 657 výškových metrov. Plný zážitkov sa tak vraciame späť domov a spoločne rozoberáme najkrajšie časti trasy.

Michal & Dada
report_problem Našiel si v texte chybu?
SpecializedTT 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dve hrebeňovky na západnom Slovensku. Charakterom odlišné a pritom relatívne blízko, navyše vám obe ponúknu bohatú dávku zábavy a rozhodne sa nebudete nudiť.
Tip na výlet: Lednicko-valtický areál s cyklovozíkom

Tip na výlet: Lednicko-valtický areál s cyklovozíkom

Známy región Južnej Moravy bol jednoznačnou voľbou pre náš krátky rodinný cyklovýlet s dvomi malými deťmi. Nie(len) kvôli tradičnému vínu, ale najmä pre množstvo zaujímavých miest popretkávaných ľahkými cyklo spojkami.
keyboard_arrow_up