Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nenápadne sa vkráda do nášho života: MNOŽSTVO hliníka, ktoré sa dostane do nášho tela!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hliník sa nachádza všade okolo nás. Hoci informácie o tom, že škodí zdraviu sú známe a ľudia sa jeho používanie snažia obmedziť, stále sme mu vystavení viac, ako je telu prospešné!

Nová správa nemeckých vedcov naznačuje, že aj keď expozícia nebezpečným zlúčeninám hliníka v potravinách klesá, stále sa nám do tela dostane viac tejto látky, ako odborníci považujú za bezpečné. Pravdou je, že určitému množstvu zlúčenín hliníka sme vystavení denne. Hliník je prítomný v mnohých výrobkoch vrátane potravín, kozmetiky, nástrojov na pečenie a samozrejme v hliníkovej fólii, teda alobale.

Čítajte tiež: Môže vás káva zbaviť tuku? K metabolickej reakcii v tele dochádza po toľkýchto šálkach!

Kde všade sa nachádza hliník?

Podľa vedcov sú zlúčeniny hliníka prítomné aj v pitnej vode, pomáhajú pri jej čistení a sú doplnkovou látkou v spracovaných potravinách, kde slúžia na rôzne účely vrátane emulgačného činidla a potravinárskeho farbiva. Aj čerstvé ovocie alebo zelenina niekedy obsahujú zlúčeniny tejto látky, lebo pôda je často kontaminovaná.

Niektoré kozmetické výrobky, najmä dezodoranty, obsahujú soli hliníka, pretože zlepšujú antiperspiračné účinky. Tento kov je tiež prítomný v plechoch na pečenie a iných kuchynských pomôckach. Vo veľkej miere sa používa pri výrobe fólií na varenie alebo v sáčkoch určených na jedlo.

Prijímame vysoké množstvo látky

Nová oficiálna správa Federálneho inštitútu pre hodnotenie rizika (BfR) v Berlíne v Nemecku naznačuje, že zatiaľ čo expozícia zlúčeninám hliníka v strave klesá, ľudia stále požívajú relatívne vysoké množstvo hliníka z iných zdrojov, ktoré môžu byť škodlivé pre zdravie. Štúdia sa objavila v časopise Archives of Toxicology. Podľa prvého autora štúdie Thomasa Tietza, nepotravinové výrobky sú najvyšším zdrojom vystavenia tela hliníku

“Po kyslíku a kremíku je hliník tretím najbežnejším prvkom zemskej kôry,“ konštatoval Tietz.

Nenápadne sa vkráda do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci zistili, že priemerná týždenná expozícia hliníka súvisiaca so stravou pre dospelých predstavovala 50 percent prípustného týždenného príjmu stanoveného Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), konkrétne 1 miligram na kilogram telesnej hmotnosti týždenne. Tvrdia, že toto množstvo je menšie, ako bolo uvedené v predchádzajúcich štúdiách. Upozorňujú však, že príjem hliníka zostáva vo všetkých vekových skupinách na potenciálne škodlivej úrovni. Je to predovšetkým kvôli jeho použitiu v kozmetike a baleniu potravín do obalov, ktoré obsahujú nepotiahnutý hliník. 

“Najhoršie sú na tom antiperspiranty, vďaka ktorým je telo vystavené vysokým dávkam hliníka,” uviedol Tietz.

Ako sa hliníku vyhnúť? 

Vedci odporúčajú spotrebiteľom, aby začali kontrolovať, či kozmetické výrobky, ako sú dezodoranty alebo zubné pasty, ktoré používajú, neobsahujú zlúčeniny hliníka. Ak potrebujete používať tieto produkty, radia, aby ste tak robili striedmo. Hoci môže byť pre človeka náročnejšie identifikovať a vyhnúť sa hliníku v potravinách, odborníci tvrdia, že dodržiavanie pestrej stravy a striedanie značiek môže znížiť vystavenie sa tejto škodlivej látke. Ďalej odporúčajú, aby sa ľudia vyhýbali príprave a skladovaniu potravín, najmä kyslých a slaných produktov v hliníkových miskách, alebo v hliníkovej fólii.

Vedci radia výrobcom, ktorí predávajú potravinové výrobky, aby pri spracovaní a balení potravín používali suroviny s nízkym obsahom hliníka a primerane potiahnutým materiálom.

Čo môže spôsobiť?

Predchádzajúce štúdie spájali časté vystavenie vysokej hladiny hliníka s neurotoxicitou, nepriaznivými účinkami na zdravie centrálneho alebo periférneho nervového systému, Alzheimerovou chorobou a rakovinou prsníka. Zatiaľ čo sa vedci prikláňajú k prísnejšej regulácii potravinárskych výrobkov obsahujúcich hliník, Agentúra pre registráciu toxických látok a chorôb uvádza, že vystavenie hliníku zvyčajne nie je škodlivé.

Viac o téme: PotravinyHliníkZdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9