výsadba rastlín
Galéria (5) Zdroj: istock

Rýchlenie zeleniny: Kedy vysievať, sadiť a zberať?

Ešte predtým, ako začnete vysádzať priesady alebo vysievať plodiny do záhrady, mali by ste si rozvrhnúť záhradný plán. Patrí doň aj fóliovník alebo skleník? Výhoda! Už môžete siať semiačka „rýchlenej zeleniny“. Kedy a aké? Kedy budete mať úrodu?

Galéria

sadenice
výsadba rastlín
sadenice
sadenice

Tri funkcie každej záhrady

Každá záhrada, bez ohľadu na veľkosť a umiestnenie, by mala zahŕňať tri základné funkcie: úžitok, oddych a potešenie. Z toho vyplýva aj najčastejšie rozdelenie záhrad na zeleninovú, ovocnú, oddychovú a okrasnú časť. O veľkosti jednotlivých častí sa rozhodnite podľa svojich preferencií a potrieb. Druhy plodín vyberajte podľa toho, ako často sa o ne budete môcť starať. Ak máte záhradu mimo bydliska, treba o to dôslednejšie vyberať plodiny, ktoré sú odolné aj voči prípadnému krátkodobému výpadku zálievky a menej náročné na starostlivosť.

Optimálne termíny pri rýchlení zeleniny

Rýchlenie zeleniny je skvelý spôsob, ako mať kvalitnú čerstvú úrodu rôznych druhov skôr a častejšie ako zvyčajne. Na rýchlenie používame skleníky a fóliovníky. Ak už týchto skvelých pomocníkov máte, dôležité je poznať optimálne termíny, kedy jednotlivé druhy plodín vysiať, vysadiť a zberať.

sadenice
Zdroj: istock

Kaleráb

Termín výsadby a zberu každej rýchlenej plodiny závisí od termínu, kedy ju vysejete. V prípade kalerábu platí, že ak ho vysievate v termíne 20. december až 15. január, vysádzať ho môžete od 20. februára do 10. marca a zberať 10. apríla až 10. mája. Pri neskoršom výseve – v termíne 15. januára až 5. februára, sadíte 1. až 15. marca a úrodu zberáte 1. až 20. mája.

Karfiol

V prípade, že máte vykurovaný fóliovník alebo skleník a karfiol ste zasiali 10. až 20. januára, termín výsadby je 1. až 10. marec. Úrodu môžete zberať 1. až 20. mája. Ak nemáte vykurované priestory na rýchlenie a vysievate v rovnakom termíne, sadiť môžete tiež 1. až 10. marca, ale zberáte 20. až 31. mája. Pri sadbe do nevykurovaného fóliovníka v termíne od 25. januára do 5. februára priesady sadíte 10. až 20. marca a z úrody sa tešíte 1. až 15 júna.

sadenice
Zdroj: istock

Paradajky

Do fóliovníka ich vysievajte v termíne 20. až 30. januára a presaďte 5. až 15. februára. Úrodu potom môžete zberať už od 1. apríla.

Paprika

Optimálne je, keď zeleninovú papriku vysadíte do vykurovaného skleníka v termíne medzi 10. decembrom a 20. januárom. Potom je termín výsadby 10. február až 20. marec a úrodu zberáte 15. mája až 20. júna.

sadenice
Zdroj: istock

Hlávkový šalát

Vhodný čas na výsev je od začiatku januára až 10. február. Vysádzate v termíne od 1. do 20. marca a zberáte 20. až 30. apríla.

Sabína Zavarská
Foto: istock
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.