logo

.

SOS/BirdLife Slovensko sa zapojilo do identifikácie cezhraničných ekologických koridorov vo východnej časti Slovenska

16.01.2020

SOS/BirdLife Slovensko realizuje na východnom Slovensku medzinárodný projekt „Otvorené hranice pre voľne žijúcu divú zver v Karpatoch”, ktorého cieľom je identifikovať a prispieť k ochrane ekologických koridorov a biotopov medveďa, vlka a rysa.


Projekt sa realizuje v pohraničných oblastiach Slovenska, Ukrajiny, Rumunska a Maďarska. Nadväzuje na výsledky a skúsenosti projektu, v rámci ktorého boli už v minulosti identifikované ekologické koridory využívané medveďom v ukrajinsko-rumunskom pohraničí.  „V našom projekte sa záujmové územie rozšírilo o územie východného Slovenska a Maďarska. Identifikácia ekologických koridorov bude prebiehať  overenými metódami monitoringu všetkých troch druhov veľkých šeliem.“ uviedla Lenka Paulíková zo SOS/BirdLife Slovensko.


Ekologické koridory sú základom zdravých populácií voľne žijúcich živočíchov, vrátane veľkých šeliem


„Identifikácia a ochrana funkčnosti ekologických koridorov je základom pre zachovanie zdravých populácií voľne žijúcich živočíchov, vrátane veľkých šeliem v Karpatoch.“ uviedla Tereza Thompson a dodáva, že ekologické koridory zabezpečujú spojitosť krajiny a prepájajú biotopy, ktoré zver využíva pre zabezpečenie základných životných potrieb (lov potravy, výchova potomstva, odpočinok, úkryty) a tok génov.


V súčasnosti nie sú ekologické koridory na Slovensku dostatočne legislatívne ukotvené. Z tohto dôvodu boli a sú v poslednej dobe realizované medzinárodné projekty, ktorých hlavným cieľom je riešiť problematiku zachovania ekologických koridorov a konektivity (prepojenia) krajiny v súvislosti s voľne žijúcou zverou. „Tento projekt bude nadväzovať na známe výstupy a skúsenosti a jeho snahou bude  vypracovať návrh na účinnú legislatívnu ochranu ekologických koridorov.“, uzatvára Paulíková.
 

Projekt „Otvorené hranice pre voľne žijúcu divú zver v Karpatoch” je financovaný z programu cezhraničnej spolupráce ENI 2014-2020 Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina. Implementácia tohto 30-mesačného projektu sa začala 1. októbra 2019. Projekt vedie   WWF Rumunsko – Maramureș, partnermi projektu sú SOS/BirdLife Slovensko, RakhivEcoTour z Ukrajiny a  Národný park Aggtelek z Maďarska.

 

 

 

 

 

 

 



Kontakt:

Lenka Paulíková  - SOS/BirdLife Slovensko, projektový manažér, lenkapaulikova@gmail.com, +421 948 838 377

Tereza Thompson - SOS/BirdLife Slovensko, Komunikačný manažér a technický expert projektu, thompson.tereza@gmail.com, +421 918 309 470

Foto: Jerguš Tesák, Ján Hoľma, Tomáš Hulík, Tomáš Flajs


Autor: Lenka Paulíková


Zoznam tlačových správ

Nahor